Amalie Steen Hegre i storform første helg

I 2014 skrev en norsk junior spranghistorie og sikret individuelt gull under EM i italienske Arezzo. – Men jeg kan jo ikke bare leve på det, ler Amalie Steen Hegre. Nå skriver 27-åringen også historie – med hele seks seiere under Drammen Spring Tour så langt, og tre av dem bare på lørdag.

av
Sille Kasin
Amalie Steen Hegre/ sprang/ NRYF
Amalie Steen Hegre viste seg som nærmest uslåelig under åpningshelgen av Drammen Spring Tour 2024, og innkasserte hele seks seiere på Gjelsten Arena. Her med Kenneth Sandes Capitalio Drum vh Juxschot Z som gjorde rent bord i unghestklassene. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF
Laster annonse...

Hele tolv klasser stod på programmet under Drammen Spring Tour denne lørdagen – med en rekke finaler og CSI2* Oxer Grand Prix 1.45 m som sportslige høydepunkter. - Og Amalie Steen Hegre som sjelden reiser tomhendt hjem fra stevner, hun tok virkelig for seg av premiefatene så langt under åpningshelgen – med blant annet tre strake seiere på det seks år gamle fremtidshåpet Capitalio Drum vh Juxschot Z (Cigaret Jvh Z x Diarado II vh Juxschot Z). Seier med syvåringen Mr Gold (Golddigger x CassiniGold) i CSI2* Silver Small Tour 1.20 m ble det også, og til overmål toppet velridende Amalie også listene i årets CSI2*-finale i Gold Small Tour presentert av Gjelsten Holding med ti år gamle O’Vigolon van het Weidse Hof (Vigo d’Arsouilles xToulon) der 55 ekvipasjer knivet om seieren. Og søndag ble igjen lynraske Amalie listetopp med Mr Gold – etter en knusende seier i helgens finale i Silver Small Tour.

- Det stemmer at det er ti år siden jeg vant EM-gull i Arezzo, bekrefter Amalie etter altså nok en strålende dag på jobben under åpningshelgen av Drammen Spring Tour 2024. – Men jeg kan jo ikke bare leve på det, ler hun.

For å hvile på laurbærene, det gjør den dedikerte 27-åringen virkelig ikke. Både under vårens vakreste hesteeventyr i Drammen og hjemme på Buneset Hestesportsenter på Askøy utenfor Bergen går det nemlig fortsatt mye i hest. Og det går virkelig i ett begge steder – akkurat slik som det skal være, og nå ikke lenger bare i hest, men også som dedikert småbarnsmor.

Med Ella og hest

For arbeidsjernet Amalie, hun turnerer nå tilværelsen med egen familie der Ella er det naturlige midtpunktet, og det profesjonelle hestelivet med glans.

- Dette er den første helgen min uten Ella som blir tre i september, forteller Amalie. – Så det kjennes litt rart ut, men vi snakker jo sammen på telefonen, da, smiler hun. Og nå skal jeg jo snart hjem igjen, legger hun til.

Hjemme på gården har Amalie nå 13 oppstallører, og selv rir hun seks. Fire av disse er med til Drammen og har nær sagt gjort rent bord.

- I tillegg har Ella to shetlandsponnier som hun for lengst har begynt å ri på, forteller Amalie. - Jeg underviser fast to kvelder i uken og rir selv hver eneste dag, så jeg har nok å fylle tiden min med, også når jeg er hjemme på gården, smiler hun blidt. – Men jeg er jo født og oppvokst på gård på Jæren og har så å si alltid ridd, så det er jo dette livet jeg trives med, smiler hun igjen. – Og jeg føler meg så heldig som får være sammen med hestene og drive med dette på heltid, og samtidig satse på familielivet.

Engasjert forteller Amalie om at hun en stund ved siden av sin egen karriere som satsende rytter og trener for en rekke ivrige elever, har gått med tanken om å starte rideskole hjemme på Buneset. For er det noe hun brenner for, så er det nettopp rekruttering.

- Jeg ser for meg at vi kan start i det små med fem - seks ponnier i tillegg til Ellas to, og så får vi se etter hvert, sier Amalie. – Og rideskoletilbud er jo veldig etterspurt. Men det er vanskelig å finne ponnier som egner seg som stødige gode skolehester, og så kan de jo ikke koste all verdens, da, fastslår hun.

Ledestjernen Kenneth

Selv vet hun mye om hvor viktig det er å få være en del av et trygt profesjonelt system, der kjærlighet til hestene og gleden over det daglige arbeidet med de firbente står i høysetet, og verdiene er som de skal.

- Jeg har jo vært så privilegert å ha hatt Kenneth Sande som trener så lenge jeg kan huske - hele veien, altså, og han både motiverer og inspirerer meg, forteller hun. – Og selv om kroppen hans ikke lenger fungerer helt som den skal, så er det absolutt ikke noe i veien med verken hodet eller viljen hans. Kenneth har en utrolig arbeidsmoral, et stort hjerte for andre og sparer seg aldri. Han klarer jo rett og slett ikke å si nei. Han har bygget opp et fantastisk miljø i Sandnes, der nettopp satsningen på rekruttering har gitt et unikt samhold, flotte resultater, massevis av medaljer og fremfor noe en enorm rideglede, smiler hun.

I syv år gamle Mr Gold har Amalie en riktig spennende hest på gang, og etter den usedvanlige vellykte førstehelgen i Drammen Spring Tour, kan hun nå kle alle seks hester i like vinnerdekken hjemme på gården. Foto: Helene Gjerede Aamdal/ NRYF

Ingen som Remedy

Selv skrev Amalie ikke bare norsk rytterhistorie internasjonalt i Arezzo for ti år siden med Remedy, men har virkelig også satt sine spor her hjemme.

- Ved siden av juniorgullet fra EM, er det nok mesterskapsmedaljene med Remedy som jeg så langt setter høyest, forteller Amalie. – Jeg tror jeg er alene om å ha vunnet gull og blitt norgesmester både som junior, ungrytter og senior med én og samme hest. Og seniorgullet kom mens jeg fremdeles var Young Rider. Det var forresten Kenneth som ville at jeg skulle starte senior-NM, og selv om jeg kanskje ikke var så glad for nettopp det der og da, så er jeg nå i ettertid selvsagt veldig, veldig glad for det, smiler hun.

- Det skal bli vanskelig å finne en hest som Remedy, fastslår Amalie - her som fersk norgesmester i seniorklassen mens hun fortsatt var Young Rider. Foto: Rebecca Ballestad Mender/NRYF

Nå er Remedy (Ladiesdream x Centauer Z) som vokste opp på nabogården hjemme på Jæren og ble byttet mot en toerponni uten av Amalie selv var så glad for det – for hun hadde jo ponniene som hun selv og moren fartet rundt med på stevner, blitt 22 år og går som avlshoppe i Belgia. Amalie forteller at hun har en fireåring hjemme på gården etter nettopp Remedy, men hva som bor i ham, vil bare tiden kunne vise. Og selv om hun sitter på mange fine hester, så skal det bli vanskelig å finne en som Remedy.

- Han er helt lik Remedy, og det er så gøy å se, stråler hun. – Han blir bare mer og mer lik henne i personligheten. Han virker klok, men er litt liten, så jeg stresser ikke med ham, og jeg kommer ikke til å ri femårs på ham her i Drammen neste år, hvis han ikke er klar til det. For det tar tid å bli sterk nok og ferdig utvokst, presiserer hun.

Stor glede

Og glad over blant annet nå å ha kunnet ri nettopp Kenneth Sandes fine seksåring Capitalio Drum vh Juxschot Z til seier i alle tre internasjonale CSIYH-klasser på Gjelsten Arena denne åpningshelgen – først på torsdag og fredag i 1.20 m, og deretter i lørdagens finale, er selvsagt stort.

Med stødig kurs mot én av tre imponerende seiere under ett og samme stevne- Kenneth Sandes fremtidshåp, den seks år gamle zangersheidehoppen Capitalio Drum vh Juxschot, med Amalie i salen. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF

- Det er aller mest gøy å vinne, selvsagt, og jeg sier jo ikke nei til å kunne ri en ferdig utdannet hest, om den skulle melde seg, men vet du – det nesten aller gøyeste er jo å lage dem selv, sier Amalie engasjert. – Jeg vil bruke tiden og energien på det jeg har og ikke på det jeg ikke har, forklarer hun og fortsetter: - Hele tiden prøver jeg å få hestene til å elske det de gjør og oppleve at kjemien stemmer. For når hestene kommer på stevne, så skal de bare vise at de elsker jobben sin. Selve grunnarbeidet, det må vi jo gjøre hjemme, avslutter hun – vel vitende om at akkurat det tydeligvis er på plass.

Spennende hovedklasse

Punktum for den innholdsrike lørdagen ble satt med CSI2* Oxer Grand Prix 1.45 m, der startfeltet rommet 18 ekvipasjer og fem gikk videre til omhopping. Blant disse var tre norske. Etter hvert skulle det vise seg at det kun var Johan Sebastian Gulliksen som visste å holde alle bommer oppe da det gjaldt som mest, og dermed sikret han populær seier med den åtte år gamle VDL-hoppa Lolita ES (Mosito van het Hellehof x Tornesch).

Etter spennende omhopping knep Johan Sebastian Gulliksen seieren i helgens hovedklasse med Lolita ES gjennom eneste doble nullrunde i Gran Prix. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF
Therese Søhol Henriksen og Santos Z fant raskeste veien over mållinjen i CSI2* Oxer Grand Prix, men tok med seg en bom på aller siste. Foto: Helene Gjerde Aamdal/ NRYF

Therese Søhol Henriksen klinket på sin side til med raskeste omhoppingstid med sin fine Santos Z /Spartacus TN x San Patrignano Cassini), men måtte se aller siste hinder falle, og ble dermed nummer to. Fredrik Berg Seim og velkjente Quevara van de Vlierbeek Z (Quintus x Omar) fikk på sin side to riv, og ble med sine åtte feilpoeng i protokollene dermed nummer fire i den største klassen for helgen.

Stor glede

Søndag stod ni nye klasser på programmet, og nok en gang toppet altså Amalie Steen Hegre listene i én av disse. En annen som virkelig kunne slippe gleden løs, var også 13 år gamle Twiggy Josefine Aas Sander. På hjemmebane tøylet hun Quinine ( Quintender 2 x Lanero Nrw) inn til en sterk andreplass i childrenrytternes Grand Prix 1.25 m.

13 år gamle Twiggy Josefine Sander sørget for karrierebeste med Quinine i Global Trucks Grand Prix-hoppingen for children på hjemmebane. Foto: Astrid Marie Årdal/ NRYF

- Jeg er veldig glad for at et gikk så bra, stråler Twiggy som denne våren fant utendørsformen med stevnestart i Spania i en hel måned. - Jeg er nemlig med på childenlaget som skal ri nasjonshoppingen her i Drammen neste helg, og skal også snart ri stevne i De Wolde i Nederland, forklarer hun.

Og Twiggys faste makker er også dette året – akkurat som under fjorårssesongen og stevnedebuten under nettopp Drammen Spring Tour – lånehesten fra mamma, og som nå er blitt 16 år.

- Mamma har måttet gi fra seg hesten sin, ja, men er jo fortsatt med oss fra sidelinjen hvert sekund, ler Twiggy og ser bort på mamma Cthrine og pappa Inge. – Og Kine Sofie Aas som vi kaller Quinine, er jo fortsatt aller viktigste familemedlem, legger hun til.

Fire stykker gikk videre til omhopping i Grand Prix’en, og Twiggy og Kine Sofie Aas var altså én av disse ekvipasjene.

- Det var en krevende bane med veldig mange linjer og steg å holde orden på, forteller Twiggy. – Nå gleder jeg meg til å ri flere stevner og bli bedre kjent med de andre childrenrytterne, og også til å delta sammen med dem på NRYFs webinarer med Fam Lockert hver tredje mandag fremover. Men uansett er det aller, aller viktigste å fortsatt holde Kine glad, smiler.

I begge Grand Prix-klassene for ponni la utenlandske ekvipasjer beslag på topplasseringene, mens velridende Josephine Marie Haukeland som fortsatt er ponnirytter, hoppet 16 år gamle Igor Van’T Palmenhof ( El Charro de Loupe x Triomphe de Muze) inn til en god andreplass i juniorenes Agria Grand Prix 1.35 m etter en dobbel nullrunde.

Resultater fra årets første DST-helg:

Josephine Marie Haukeland kunne glede seg over nok en topplassering - denne gangen som en god nummer to etter finske Jone Illi i juniorenes Grand Prix 1.35 m på søndag. Foto: Astrid Marie Årdal/NRYF

Relaterte artikler

Laster annonse...