Derfor bør du holde av siste helgen i november

Hvordan tenker en dressurdommer som samtidig er veterinær? Hvordan legger man til rette for å virkelig lære? Hva burde man vite om skader og belastning? Utdanningsskalaen, hvor blir det egentlig av den? Dette er temaer som vil tas opp under årets Fagkonferanse for trenere, så hold av denne helgen.

av
Rebecca Ballestad-Mender
hest / Norges Rytterforbund
Lørdag 30. november og søndag 1. desember er det igjen tid for NRYFs Fagkonferanse. (Foto: NRYF)

Kunnskap og kompetanse er grunnmuren for vårt hestehold, for sporten og for hestevelferden. Et av de tiltak NRYF gjør for å bygge oppunder dette er den årlige Fagkonferansen for trenere, et kompetansetiltak som er ment som et videreutdanningstilbud til trenere og ridelærere – og som også er åpent for alle som ganske enkelt har et genuint ønske om å lære mer, direkte fra fagpersoner.

-Vi har arrangert denne Fagkonferansen i mange år nå, og kan love deltagerne at man sitter igjen med ny kunnskap, større forståelse og motivasjon til å bringe dette videre, sier Kirsten Arnesen, utdanningskonsulent. -Vi legger ned et stort arbeid hvert år for å hente inn fagpersoner som er anerkjent innen sine felt og som brenner for å dele på sin kunnskap. Årets foredragsholdere vil definitivt være spennende å høre på, så det er bare å sette kryss i kalenderen allerede nå.

Fagkonferansen 2024 vil gå over to dager, med en del lørdag 30. november på Ullevål Stadion, Meet konferansehotell og en del søndag 1. desember hos Søndre Nordstrand Rideklubb/ridesenter for å vise ting i praksis med hest.

Disse kommer

Kunnskap er hestevelferd – og det man må ha kunnskap om er bredt når det handler om hest. Derfor er årets panel av foredragsholdere også bredt – på listen står både kjente og trolig også noen ikke fullt så kjente navn.
Hans-Christian Matthiesen er et navn som mange kjente fra før, især innen dressurmiljøet. Den siste tiden har dette navnet også dukket opp på digitale flater hos en langt større krets, mye på grunn av et intervju han gjorde det danske magasinet Malgre Tout. Hans kunnskap om hest, dressur og hestevelferd er stor - Matthiesen er 5* dressurdommer, veterinær og kiropraktor ved en av Danmarks største hesteklinikker og han sitter som styremedlem både i Hestens Værn og Dressurens Venner i Danmark.

Navnet Gerit Pfuhl er nok ikke like kjent som Matthiesen, men hennes fagfelt er ikke noe mindre spennende for det – hun er hjerneforsker ved NTNU. For å ta det et hakk videre – hun er professor i kognitiv nevrovitenskap og forsker på motivasjon og kognitiv innsats og hvordan vi yter best. Med andre ord – hun vil lære deg hvordan vi alle lærer og hvordan vi lærer ting videre, på beste måte. Pfuhl er i tillegg trener og intet mindre enn tidligere verdensmester i sykkelorientering.

Svein Bakke er derimot mer velkjent for mange hestefolk. Bakke har tiår på tiår med erfaring som veterinær, han har doktorgrad på kroniske luftveislidelser hos hest og han ble godkjent spesialist i hestesykdommer i 1992. Har du én gang hørt Bakke gi et foredrag om hest, ønsker du garantert å høre mer – og det du hører ham fortelle, det husker du. Denne gang vil han se på og dissekere et helt bakbein og holde et foredrag om belastning og skader hos hestene våre.

Som trener eller ridelærer har mange en hverdag som selvstendig næringsdrivende, og med det kommer mange ulike oppgaver som er av nokså annen karakter enn det å stå med beina plantet på en ridebane. På Fagkonferansen vil advokat Ellen Dehn Arvesen gi deg rådene du trenger.

Når foredragssalen på Ullevål lørdag byttes ut med en ridehall søndag, vil ryttere og trenere komme på banen. Med sprang og dressur som utgangspunkt vil temaet være utdannelsesforløpet fra unghest mot Grand Prix for både sprangrytter/trener Ole Kristoffer Meland og dressurrytter/berider/trener Louise Almlund Løkken. Disse to vil få følge av Øivind Instefjord Ødemotland, dressurdommer og trener 2 som vil ta for seg utdanningsskalaen.

Hold av lørdag 30. november og søndag 1. desember for Fagkonferansen 2024! (Foto: Pixabay)

-Det er derfor all grunn til å sette kryss i kalenderen og holde av disse dagene. Dette blir to lærerike, spennende dager, fastslår Kirsten Arnesen. - Vi minner også om at denne konferansen er gratis for trenere som er autorisert i NRYF, for de som har løst trenerlisens og for ridelærere.

Følg med på rytter.no – mer om foredragsholderne, tema og ikke minst påmelding vil komme.

Relaterte artikler