Å stille opp som frivillig: Man får så mye igjen, så enkelt er det

En av klubbene som sist helg trommet sammen sine frivillige for å spre rytterglede med et ridestevne var Ullensaker Rideklubb. I spissen for søndagens D-stevne i sprang sto stevneleder og klubbleder Sissel Aamodt, en av klubbens varme ildsjeler. Mange dugnadstimer og mange oppgaver til tross, Sissel er klar: - Det er ikke noe offer å stille opp, det er en glede. Man får så mye igjen – man ser at det man gjør betyr mye for mange. Så enkelt er det!

Ullensaker Rideklubb arrangerte søndag D-stevne i sprang på Stall Eikeberg i Gjerdrum. -Det er en liten gruppe mennesker som står for alle arrangement, men det er en god gjeng, sier stevneleder og klubbleder Sissel Aamodt. (Foto: Privat)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Ullensaker Rideklubb har riktignok feltritt som sin store gren, men gjennom vinterhalvåret sørger de også for andre tilbud til sine medlemmer og andre lokale ryttere. – Gjennom vinteren så arrangerer vi fire sprangstevner og et dressurstevne, innleder Sissel.

Gode på dugnad

Det er en trofast skare som stiller opp for klubben når ting skal arrangeres. – Vi er en liten klubb, med 45 aktive og noen ikke fullt så aktive medlemmer, smiler klubblederen.

– Det er en liten gruppe mennesker som står for alle arrangement, men det er en god gjeng! Våre ryttere er også flinke til å stille opp, det er jo noe de må ettersom vi er såpass få, men de er flinke. Det at vi arrangerer feltrittstevner og derfor må sørge for en terrengbane, det gjør sitt til at det blir ganske mye dugnad. Men folk stiller opp – vi får det til å gå rundt!

Det er feltrittstevner som er klubbens kjerne, og hvert år arrangerer de tre elitestevner. – Det er gøy, men også mye jobb med feltrittstevner. Om høsten når vi har sprang- eller dressurstevne, så sitter vi der og tenker «var dette alt…?», ler Sissel.

Har rutinen på det å arrangere stevner i én ridehall

Klubben har ikke et eget tilholdssted, men leier seg inn på Stall Eikeberg på Gjerdrum – og forflytter seg til Flatnersletta i Nannestad når det kommer til terrengdelen av feltritt.

Vinterstid betyr det at oppvarming og stevne går i samme hall, men her har klubben blitt drillet i å gjennomføre et velfungerende og effektivt stevne på denne måten.

-I helgen var det helt fullt på stevnet, med 110 startende, og da blir det en lang dag for oss især fordi det er puljevis oppvarming, sier stevnelederen og forklarer om fordeler og utfordringer med den type avvikling.

-Vi har fire til fem ekvipasjer inne til oppvarming samtidig, i 10-15 minutter – vi ser litt an når de er ferdige. Så venter rytterne i hvert sitt hjørne mens en hopper. Det krever både styring og kontroll fra vår side, blant annet må de fem siste som varmer opp i 60 cm klassen være de fem første i 70-klassen. Stevnet tar jo litt lenger tid, og det blir et nullprosjekt økonomisk, men samtidig gir dette en veldig god stevneopplevelse for rytterne. Det er ro og fred i oppvarmingen med så få på banen, dette er især gunstig for uerfarne ryttere eller hester, og det er alltid hester inne i hallen sammen. Vi opplever at folk er veldig fornøyd. Vi er så drevne i dette nå, så det går ganske radig, sier Sissel.

Det blir ikke noe uten de frivillige

Sissel har vært leder i klubben i tre år nå, og det hele begynte da datteren Vilde begynte å ri.

– Jeg har ikke holdt på med hest selv, så alt må læres, smiler hun. – Men det er så spennende! Og feltrittmiljøet, det er så inkluderende. I tillegg liker jeg dyr – og så er jeg så glad for at jeg kan være med på dette, også nå når min datter har blitt 19 år. I denne sporten vil barna ha med sine foreldre hele veien, det blir mye god tid sammen. Det er virkelig ikke noe tap å planlegge sommerferien etter stevner!

Engasjementet sitter dypt i Sissel. Sånn er hun bare, fastslår hun.

-Jeg har alltid vært sånn. Jeg har to barn til, og det har vært mye fotball, kor – mye forskjellig. Jeg får ofte klar beskjed om at «du kan ikke reise dit, for da rekker du opp hånden». Men det er jo gøy å bidra! Det er gøy å bli kjent med barnas venner, bli kjent med andre i miljøet. Og uten de frivillige blir det jo ikke noe av noe. Det er ikke noe offer å stille opp, det er en glede. Man får så mye igjen – man ser at det man gjør, betyr mye for mange. Så enkelt er det.


Det hele begynte for Sissel da datteren begynte å ri - nå har Sissel vært leder i Ullensaker Rideklubb i tre år. Her sammen med datteren Vildes hest Bjørnlund's Luna. (Foto: Privat)

Vanligvis har Sissel hendene fulle på stevner med å sørge for at stevnet går som smurt og at alle har det bra, men denne søndagen ble fokus også vendt mot henne. Det var nemlig Sissels 50-års dag – og for Sissel var det helt naturlig og bare veldig hyggelig å bruke alle dagens timer til å bidra som frivillig på en slik dag.

Klubbens medlemmer hadde dog sørget for at det ble adskillig oppmerksomhet mot Sissel denne dagen. – Ja, jeg ble gjort stas på, med krone, ballonger, blomster, bamse og kake. Det var et topp sted å ha bursdag, man var jo blant venner! De hadde hengt lapper rundt omkring med oppfordring om å gå og gratulere meg, så det ble jammen litt av et trykk den dagen, ler Sissel. – Men det er en så fin gjeng, vi er mye sammen og har et godt vennskap. Det var bare en glede å feire dagen slik sammen med dem!

Sissel brukte sin 50-års dag på å lede et D-stevne i sprang med 110 startende - og ble gjort stas på av klubben. (Foto: Privat)

Forbereder seg til feltritt-NM

I år skal Ullensaker Rideklubb være vertsklubb for NM i feltritt 12.-14. august.

– Vi er kun tre klubber i landet som kan ha NM, for man må ha en 3-stjerners bane for å kunne gjøre det, forklarer Sissel. – Derfor går det på rundgang mellom oss, Skedsmo Rideklubb og Starum Hestesportsklubb.

Ullensaker arrangerer terrengdelen på Flatner, mens sprang og dressur går på Stall Eikeberg. – Det at vi må forflytte oss gjør at stevnet ikke avsluttes på vanlig mesterskapsvis med sprang – her går terrengrittet til sist.

Sissel beskriver Flatner leende slik: - Det er en gresslette i skogen, uten vann og strøm!

Forholdene kan riktignok være enkle sett med nåtidens øyne, men klubben vet råd. Vips så er deres pop-up kiosk og deres pop-up sekretariat oppe, generatorer sørger for strøm, veldrevet sekretariat samt varme vafler og alt annet en velassortert kiosk anno 2000-tallet kan tilby.

– Vi serverer alt som forventes, og vi er egentlig ganske stolte over hva vi får til!

I tillegg til å by på en gresslette i skogen, med rom for mye innen pop-up, så er Flatner norsk hestehistorie. Sveip noen århundrer tilbake til 1700-tallet, så var det også hester som prustet og jobbet rundt om på sletten, i form av det norske kavaleriet. Et synlig spor av denne historien er den granittbauta som står på Flatner, reist av De Norske Officerers Rideklubb for klubbens stifter i 1880, Ritmester Henrik Andreas Brock. Denne bautaen ble avduket i 1905 på Gardermoen og har siden da blitt flyttet flere ganger inntil den i 2004 ble reist der den står i dag.

Fokus og forberedelser mot NM er i gang blant Ullensaker Rideklubbs medlemmer, med sin engasjerte klubbleder Sissel i spissen. - Et mesterskap skal jo være et steg opp fra vanlige stevner, så det er jo ekstra stas å arrangere. Vi gleder oss til tre dager med mesterskap!