Det viktigste hvis man skal få til noe, det er kunnskap

Hovedpremien i NRYF Kingsrent Ungdomscup 2022, sprangcupen for juniorer og unge ryttere, skilte seg fra de fleste andre premier. Ikke bare gikk den til åtte fremfor én – i tillegg gikk den ut på to dager med påfyll av kompetanse fremfor å være en pengepremie eller en gjenstand. – Nyttig og annerledes, sier Synnøve Dysjaland, en av de åtte premievinnerne. – Og mye mer verdifullt enn en vanlig premie, dette tar vi jo med oss videre. Det viktigste hvis man skal få til noe, det er jo kunnskap! Se film fra helgen i artikkelen

Synnøve Dysjaland var en av de åtte beste i fjorårets NRYF Kingsrent Ungdomscup - siste helgen fikk disse sin premie, en kompetansehelg som ga dem ny kunnskap på flere plan. (Foto: NRYF)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Det var de åtte beste gjennom sesongen 2022 som fikk en kompetansehelg i premie. Bak dette fornyede konseptet sto i første rekke landslagsleder i sprang senior, Mikael Kolind, sammen med Dag Ove Kingsrød i Kingsrent AS. Ønsket var å erstatte den sedvanlige pengepremien til noe som virkelig er verdifullt på sikt – nemlig kompetanse.

Kompetanshelg som premie til de åtte beste

Siste helgen i januar ble de åtte beste – Tuva Linea Solberg, Ida Tørresdal, Michelle Strand Ingvorsen, Martine Berheim Skår, Celine Eknes Hegna, Victoria Celine Dalen, Dinah Myrebøe Mariante og Synnøve Dysjaland - samlet på Melsom videregående skoles anlegg utenfor Tønsberg. Der stilte gjengen fra Stall T ved Melsom opp med det som var nødvendig av fasiliteter og ikke minst velpreparert bane – så alt rå til rette for to dager med påfyll av kunnskap. Veterinær og forsker Maria Terese Engell tok for seg vinnerne ut fra sin kompetanse når det gjelder rytterens balanse, i samarbeid med sprangrytter Therese Søhol Henriksen. Fam Lockert fra Olympiatoppen tok opp temaet mental trening og Tonje Mariero fra Mariero Equine ledet de åtte vinnerne gjennom et foredrag om fôring.

Therese Søhol Henriksen og Maria Terese Engell tok for seg den ridemessige undervisningsdelen av kompetansehelgen. (Foto: NRYF)

Sammenhengen med hvordan jeg står og går – at jeg tar med meg min skjevhet opp i salen. Det har jeg ikke tenkt over før, nå ble jeg mer bevisst min egen kropp.

Synnøve Dysjaland

Annerledes og veldig nyttig

-Det var veldig nyttig, begynner Synnøve i sin oppsummering av helgen. – Det var også veldig annerledes i forhold til hva jeg er vant til når det gjelder treningshelger. Vanligvis gjør man ofte bakkearbeid eller bomarbeid første dagen, så hopper man bane dagen etter. Men disse to dagene var ganske annerledes!

Først handlet det om rytteren og kun rytteren. Med Maria Terese Engell som veileder for sitt konsept «Rider in Balance» handlet det om rytterens balanse og sits. Det var teori og praksis med ulike øvelser på matte, og hvordan hver og en står og går er et viktig startpunkt. Ved å være klar over og forstå sine egne bevegelsesmønstre og justere de vanene man har lagt til seg, åpner man for en bedre interaksjon med hesten, med bedre balanse og symmetri. Dette er gunstig både når det gjelder prestasjon, helse og holdbarhet.

-Det var spennende! Det å tenke hva jeg selv gjør med min kropp når jeg trener hesten, og sammenhengen med hvordan jeg står og går – at jeg tar med meg min skjevhet opp i salen. Det har jeg ikke tenkt over før, nå ble jeg mer bevisst min egen kropp, sier Synnøve.

Maria viste rytterne bilder som viste hva som skjer når rytteren sitter for mye til én side. – Da så man det jo så tydelig, det var utrolig nyttig å lære om dette gjennom teori også!

Etter økten uten hest, bar det ut i ridehallen. Maria og Therese samarbeidet om elevene, én til én.

-Vi red 10-15 minutter for hver av dem. De ville frem til det samme, men hadde litt ulike måter å forklare det på. De to diskuterte også sammen og fant løsninger for hver og en av oss i fellesskap. Det var veldig ålreit! Det var utrolig fint å bare ha fokus på oss som ryttere, ha fullt fokus på egen kropp fremfor å legge inn hinder eller bane. Det ga meg veldig mye som rytter!

Synnøve er glad for det hun har med seg hjem i bagasjen til Rogaland igjen. – Det jeg tar med meg er det fokuset på å være i balanse med hesten. Jeg fikk veldig god og nyttig hjelp der. Den hesten jeg hadde med meg ble lettere å ri, og jeg ble mer klar over mitt problem. Jeg tar med meg at de små tingene gjør en stor forskjell!

-En ganske annerledes, men veldig nyttig og lærerik helg, sier Synnøve Dysjaland som her får instruksjon av veterinær og forsker Maria Terese Engell som står bak konseptet "Rider in balance". (Foto: NRYF)

Nyttige verktøy

Michelle Ingvorsen istemmer: - Det var en veldig bra helg, jeg lærte mye som jeg tar med meg videre.

Om vinklingen av ridetreningen var litt annerledes enn normalt, syntes Michelle likevel at de to instruktørene gjorde det på en måte slik at det var lett å ta til seg.

– Maria og Therese gjorde det enkelt å forstå hva de mente og var veldig nøye. Jeg fikk god hjelp med posisjonen min, det er ganske vanskelig, man skal bruke muskler man ikke har brukt før og gjøre ting litt annerledes. Jeg fikk gode tips til hvor hendene mine skulle være, og da kom kroppen min etter. Hesten min er ganske heit, men på denne måten fikk jeg senket skuldrene, jeg ble avslappet i stedet for å fighte.

- Jeg fikk gode tips til hvor hendene mine skulle være, og da kom kroppen min etter - sånn fikk jeg senket skuldrene og ble avslappet, sier Michelle. (Foto: NRYF)

Å trene ridning uten hest og på en på matte var helt nytt for Michelle. – Nei, det har jeg aldri gjort før! Jeg trener jo ved treningssenter ellers selv, men har aldri gjort sånn som dette. Jeg fikk et konsept servert, og så var det «repeat» i salen. Da ble det enkelt for meg å tenke akkurat det samme på hesteryggen som vi gjorde på matten. Vi sto på rullene – fokuserte på det vi gjør på hesteryggen – jeg så og kjente sammenhengen.

Kroppen må man ha med seg når man rir – og like viktig er det å ha med seg hodet. Noen presterer bedre på trening, noen på stevne. Mental trener Fam Lockert fra Olympiatoppen tok blant annet frem viktigheten av å ha en plan.

– Vi fikk gode input når det gjaldt mental trening – man må ha en plan, det blir mye enklere når man kan gå ut på banen med en plan. Selv om andre gjør det annerledes, så må man ikke endre, for da går det galt, sier Michelle og fortsetter: - Denne premien, noe sånt har jeg aldri vunnet før, men jeg tar mye heller dette enn både dekken og pokal, for en premie som dette får man så mye igjen for!

Mental trener Fam Lockert fra Olympiatoppen tok blant annet frem viktigheten av å ha en plan. (Foto: NRYF)

Verdifull premie

Synnøve opplevde ridetreningen de fikk under kompetansehelgen som ganske annerledes, men temaet som Fam Lockert holdt foredrag om var litt mer kjent. Det Fam tok opp, kunne Synnøve bruke som viktig påfyll på de knaggene hun hadde fra før.
– Dette er også utrolig viktig, vi trenger å ha med oss denne siden av det å være idrettsutøver. Jeg har vært på en del kurs innen mental trening før, og det Fam tok opp var veldig nyttig å legge til – det handler om hva vi skal fokusere på og hvordan, hvordan håndterer man trening, stevne. Vi fikk noen gode verktøy, og det gjør at man føler seg tryggere på at man kan håndtere denne siden av idretten bedre!

Hestesport handler om kompetanse på mange ulike områder – og fôring av hesten er et stort og viktig et. Tonje Mariero gikk grundig inn på temaet.

– Ofte har vi ryttere mest fokus på trening, så jeg syntes det var spennende å lære mer om fôring. Jeg fikk gode tips til hvordan jeg skal fôre de ulike hestene for at de skal fungere best, som at den litt rolige hesten skal få fôret litt kortere tid før start eller trening enn den våkne og varme.

Til tross for lang reisevei på den verste årstiden å reise på, så syntes Synnøve en kompetansehelg var en strålende start på ny sesong. – Det var en skikkelig kick-off på sesongen, det var virkelig verdt den lange reiseveien. Det var også veldig hyggelig å være den lille gruppen vi var, litt sånn tilfeldig satt sammen – det var gøy å bli bedre kjent! Jeg har ikke holdt på så lenge på dette nivået, ikke så lenge som en del av de andre og mer erfarne. Det var kjekt å bli kjent med alle – vi har jo samme mål.

Denne helgen opplevde Synnøve som en viktig del av reisen mot dette målet. – Verdien av denne premien er mye høyere enn et vinnerdekken! Det var informasjon og lærdom som jeg tar med meg videre i livet, det var virkelig en verdifull helg. Man har jo et mål, og det viktigste hvis du skal få til noe og nå dette, det er kunnskap.

Ofte har vi ryttere mest fokus på trening, så jeg syntes det var spennende å lære mer om fôring.

Synnøve Dysjaland

Jeg tar med meg hjem at de små tingene gjør en stor forskjell!

Synnøve Dysjaland