Husk at det må oppdrettere til

Uansett om du sikter mot OL eller barbak-tur i skogen, gjelder det samme. Bak hver eneste hest står det en hoppe, en hingst – og en oppdretter. Den kunnskapen en oppdretter legger ned i sitt virke, har følger både for hestens liv og velferd samt dine drømmer. Dette er med på å motivere avlsorganisasjonen Norsk Varmblod til å satse på konseptet «Ung i NV» - kompetansehevende aktiviteter rundt håndtering, bedømmelse, avlsteori og hestehold, som er åpne for alle. -Vi håper at vi treffer med dette, sier Marianne Wood i Norsk Varmblod som allerede førstkommende lørdag på Stall Jegersberg i Moss inviterer til å lære mer om hest, hestehåndtering og bedømmelse av hest.

hest / Norges Rytterforbund
Med "Ung i Norsk Varmblod" ønsker avlsforeningen gi tilbud om kompetansehevende arrangement, åpne for alle, med fokus på håndtering, bedømmelse, avlsteori og hestehold. (Foto: NRYF)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Dyktige oppdrettere er fundamentet for sport og alt hestehold, oppdrettere som jobber for at hestene er sunne og holdbare og har de egenskaper som skal til for de oppgaver de settes på. Oppdretteren er også gjerne den som har hånd om hesten i dens første tid som føll og unghest – en viktig tid der rett håndtering og hold legger grunnlaget for en glad, velfungerende voksen hest.

hest / Norges Rytterforbund
God og riktig håndtering og hold fra start er en viktig forutsetning for at en hest skal få et langt og godt hesteliv. (Foto: NRYF)

-Vi holder nå på med å utvikle konseptet «Ung i Norsk Varmblod», det går ut på kompetansehevende aktiviteter med emner som håndtering, bedømmelse, avlsteori og hestehold. Vårt mål er å øke interessen og kunnskapen rundt mønstring av hest, bedømmelse av viktige egenskaper i hesteavlen og generell avlsteori, sier Marianne Wood, som er nestleder i Norsk Varmblod.

Allerede førstkommende lørdag, 17. februar, arrangeres den første samlingen. Det skjer på Stall Jegersberg i Moss, der feltrittrytter og oppdretter Anniken Jegersberg stiller både med sted å være og demonstrasjonshester. Kursholder her blir Patrick Hester. Patrick er opprinnelig irsk og har bachelor i hestevitenskap fra universitetet i Ulster. Han har funnet veien til Norge og Toten, der han bor sammen med sin norske kone. Denne samlingen er åpen for alle, uansett alder eller hvilken rase man måtte ha sin pasjon for.

hest / Norges Rytterforbund
Lørdag 17. februar arrangerer Norsk Varmblod sin første samling innen "Ung i Norsk Varmblod", på Stall Jegersberg i Moss. - Vi ønsker alle hjertelig velkommen, uansett hvilken aldersgruppe man er i, og det er ikke noe krav om å ha noen tilknytning til Norsk Varmblod, sier Marianne Wood i Norsk Varmblod. (Foto: NRYF)

Hensikten er å øke kompetansen

Konseptet heter «Ung i Norsk Varmblod», men alder over ung er ingen hindring – og om man er medlem eller ikke – eller har andre raser som sin pasjon – spiller ingen rolle. Poenget er å øke kompetansen blant hestefolket. – Arrangementene vil være åpne for alle aldersgrupper, og man må ikke ha noen tilknytning til Norsk Varmblod for å delta, smiler Marianne og forklarer videre: - Navnet henspeiler riktignok på det at det arrangeres et VM for unge avlere, det skjer viktige ting for hesteinteresserte i alderen 15-25 år på denne fronten. Gjennom vårt «Ung i Norsk Varmblod» vil unge i denne alderen få mulighet til å delta på uttak til dette mesterskapet.

hest / Norges Rytterforbund
Gjennom "Ung i Norsk Varmblod" kan man lære mer om håndtering, bedømmelse, avlsteori og hestehold generelt - og for de i alderen 15-25 kan deltagelse gi mulighet til å være med på uttaket til VM for unge avlere. (Foto: NRYF)

Den internasjonale paraplyorganisasjonen for dette mesterskapet heter International Young Breeders (YIB) og ligger under World Breeding Federation For Sport Horses. Hvert annet år arrangeres det et VM for unge avlere, med flere ulike disipliner; eksteriørbedømmelse, teori (avl, fôring, helse med mer), bedømmelse av sportsegenskaper (løshopping og gangarter) og mønstring av hest. Det konkurreres i to aldersgrupper – 15-19 år og 20-25 år.

-Neste VM går på Stutteri Ask 4.-6. juli i år. Vi har et mål om å sende et lag i en av aldersklassene i dette mesterskapet allerede i år, forteller Marianne. – Vi er i gang med å lage opplegget for både fysiske samlinger og nettbasert teori samtidig som vi ruller dette ut nå. Dermed er ikke alle moduler helt klare, men vi ser at veien må bli litt til mens vi går. Vårt mål på sikt er at det blir aktiviteter i alle regioner, som kan lede opp til uttakshelger før mesterskapene.

Norsk Varmblod ser muligheter med konseptet, også innen skole og utdanningsinstitusjoner: - Den erfaringen vi gjør til helgen på Stall Jegersberg vil vi bruke i det videre arbeidet. Vi er også i dialog med videregående skoler om et pilotprosjekt, rettet mot skoler med hestefaglinjer, og vi er i dialog med universiteter om mulighet for samarbeid.

Se mer på sidene til Norsk Varmblod!

hest / Norges Rytterforbund

Relaterte artikler