Para

I år var det Anitas tur til å vinne finalen i PARA Rekrutteringscup

I fjor ble tidenes første PARA Rekrutteringscup gjennomført, med finale hos Grenland Ryttersportsklubb i november. Sist helg kunne denne cupen feire ett år – og igjen var det finale hos Grenland Ryttersportsklubb. Anita Narverud Olsen red med i fjorårets finale og ble nummer tre - i år gikk hun helt til topps.

Anita Narverud Olsen toppet årets finale i PARA Rekrutteringscup sammen med The Olympia. (Foto: Hege Sætre)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Årets finalister sto overfor to dager med Novice Test A, der hver ekvipasje red programmet tilhørende sin grad. Det var totalt seks startende i denne åpne klassen, der fire også var deltagere i PARA Rekrutteringscup. To av disse deltok i denne cupen i fjor – to var debutanter.

Klar seier til Anita og The Olympia

Grad V-rytteren Anita Narverud Olsen ble i fjor nummer tre med norskavlede Oma’s Domino (Omas Dominator/Weltgeist), i år red hun hoppen The Olympia (Blue Hors Don Olymbrio/Painters Row xx, (DWB), oppdretter, eier Mathilde Martinsen). Ekvipasjen fra Nedre Romerike Rideklubb åpnet strålende med en andreplass i klassen med 64,875 %. Dagen etter tok de et godt kliv oppover på prosentskalaen og ble igjen nummer to i klassen med 68 % blank. Klassevinner begge dager ble Ine Nyhuus/Storhaugs Romeo (Storhaugs Crusader/Parc Hywel, oppdretter Storhaug Welsh Stutteri) fra Østmarka Rytterklubb med henholdsvis 66,407 og 68,438 %. Denne grad III-ekvipasjen har både deltatt i NM og internasjonalt det siste året og var derfor ikke til start i PARA Rekrutteringscup.

God innsats over to dager ga finaleseier til Anita Narverud Olsen/The Olympia. (Foto: Kristian Strøm/Equipephoto)

Med disse to resultatene var det ikke tvil – vinneren av tidenes andre finale i PARA Rekrutteringscup ble Anita Narverud Olsen. En god nummer to i finalen ble grad V-rytteren Kristine Hugan Føsker/Numero Cinco VD Fruitkorf Z fra Skedsmo Rideklubb, de ble nummer tre lørdag med 64,375 % og nummer tre også søndag, da med 66,375 %.

Nummer to i finalen - Kristine Hugan Føsker/Numero Cinco VD Fruitkorf Z. (Foto: Kristian Strøm/Equipephoto)

Tredjeplasserte ble Malin Brauti (grad IV) fra Jarlsberg og Melsom Rideklubb. Denne rytteren har lang fartstid som sprangrytter bak seg, og rir en hest som gjennom mange år har gjort seg bemerket på sprangbanene – holsteinervallaken Caleandro (Candillo/Leandro). Fjerdeplassen i cupen gikk til grad V-rytteren Heidi Anita Kvalø/Stjernefrikk (Veslefrikk Roman/Ljosprins) fra Oslo Fjordhestlag.

Malin Brauti/Caleandro tok tredjeplassen. (Foto: Kristian Strøm/Equipephoto)

Ordentlig fornøyd med årets cup

Bak PARA Rekrutteringscup står sportsutvalget Para, og utvalget var godt representert på stevneplassen på Vallermyrene denne helgen. Årets finalister ble fulgt av både leder Hege Sætre og Constance Hauser som har ansvaret for rekruttering og Cup. – Det ble en riktig flott helg hos Grenland Ryttersportsklubb i år igjen – det er så trivelig på Vallermyrene, og vi har en så god dialog med arrangøren, innleder Hege. – Det var et godt arrangement, og vi er glade for at klassen var større i år enn i fjor – og håper på mer økning neste år!

Hege frydet seg over det hun fikk se under finalen. – Årets vinner, Anita, er ikke ny i gamet, men hun har ny hest – og hun red så veldig fint. Anita legger ned mye jobb i sin ridning, og det var en flott ekvipasje vi fikk se – The Olympia er både velgående og vakker, og med det helt rette temperamentet for denne grenen. Generelt så vi mye god og lovende ridning, sier hun og fortsetter: - Vi er også veldig glade for å se at det også kommer yngre ryttere, yngre rytter som vil noe – som Kristine og Malin. Nå ser vi frem mot denne cupen i 2024, planen er ennå ikke lagt, men vi vil gjerne legge den til Grenland Ryttersportsklubb igjen – og vi håper å se enda flere startende!

Resultater

– Det var et godt arrangement, og vi er glade for at klassen var større i år enn i fjor – og håper på mer økning neste år, sier Hege Sætre, leder av sportsutvalget Para. (Foto: Privat)

Dette er PARA Rekrutteringscup

PARA Rekrutteringscup er en landsdekkende cup for lisensierte pararyttere. Målet er å rekruttere flere pararyttere til sporten – at flere skal prøve seg som konkurranseryttere. Alle ryttere som er klassifisert, fra grad I til V, kan delta. Kravet for finaledeltagelse i henhold til årets statutter var at man må ha ridd 5 klasser på D-, L- eller E-stevne i løpet av de to siste kalenderårene, mens cupen er stengt for ryttere som har startet NM eller HM eller internasjonalt i samme periode. Cupklassene arrangeres som PARA nivåklasser. Statuttene åpner for at de 12 beste ut fra dette, beregnet ut fra høyest sammenlagt prosent, får plass til finalen der alle starter på null igjen. Deltagerne rir om gode finalepremier, i tillegg til pokal og vinnerdekken, får vinneren hele 10 000 kroner, mens andre- og tredjeplasserte får henholdsvis 5000 og 2500 kroner.