Dressur

Inkluderende samhold bidrar til at flere velger nordlandshest/lyngshest

Glede gror godt når grunnen består av inkluderende samhold. Inkluderende samhold er også en faktor som bidrar til at stadig flere velger den utrydningstruede rasen nordlandshest/lyngshest. Sist helg slo både glede, fellesskap og samhold ut i full blomst under det nasjonale mesterskapet for rasen i regi av Stord Hestesportlag og Alslaget i Vest.

hest / Norges Rytterforbund
Antall sløyfer, bånd og rosetter på årets norgesmester senior og grenmester i dressur for nordlandshest/lyngshest,Tina Helland/Reisa Arat, illustrerer en sentral egenskap for denne rasen - allsidighet. (Foto: Landslaget for nordlandshest/lyngshest)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Foto: Landslaget for nordlandshest/lyngshest

Den lille, store hesten inntok sist helg anlegget til Stord Hestesportlag, for et høydepunkt som på én og samme gang både er høytidelig og veldig moro. – NM for nordlandhest/lyngshest er årets høydepunkt for alle som driver sport med rasen, fastslår Beate Johansen, organisasjonssekretær i landslaget for nordlandshest/lyngshest. – Selv om det er alvor når norgesmestere skal kåres, er det god stemning og fokus på hvor moro man har det sammen med hesten sin. I tillegg er det et godt miljø der alle heier frem hverandre.
Beate trekker frem det gode miljøet som viktig for rasen: - Det inkluderende samholdet er viktig, og er en av flere grunner til at stadig flere velger å skaffe seg nordlandshest/lyngshest.

Flere ryttere begynner med kjøring for å kunne stille i norgesmesterskapet, så arrangementet bidrar til rekruttering til sporten også.

Beate Johansen, organisasjonssekretær Landslaget for nordlandshest/lyngshest

Allsidig og holdbar

N/L-hesten er så definitivt en allsidig rase, og hvert enkelt individ er også allsidig. Det kommer tydelige frem på stevner, og enda mer når stevnet kun er for hester av denne rasen. – På et stevne med bare nordlandshest/lyngshest får rasen virkelig vist frem sitt mangfold, smiler Beate. – Det er lett å bli imponert over disse hestene. I løpet av mesterskapet konkurrerer de både i sprang, dressur og kjøring.
Det er selvsagt imponerende i seg selv, men allsidigheten får strek under seg når hun forteller om fakta som at grenmesteren i dressur har en lang og god karriere som ponnitraver også og at flere andre går vel så godt som terapihest i tillegg til å være aktive på konkurransearenaen.
Mesterskapet i kombinasjon med rasens allsidighet sørger også for rekruttering til sporten. – Flere ryttere begynner med kjøring for å kunne stille i norgesmesterskapet, så arrangementet bidrar til rekruttering til sporten også.
En annen egenskap som det kan settes et stort kryss for er holdbarhet. – På medaljeplass finnes for eksempel en 27 år gammel hoppe og en 25 år gammel hingst, så holdbare er disse hestene også!
Mens stevnet på Stord rommet alt fra unghest til hester av anseelig alder, var aldersspennet stort også blant rytterne. Grenmester i sprang feiret 50-årsdag tidligere samme uke, mens yngste deltager ennå var et stykke unna tenårene.

hest / Norges Rytterforbund
Den firbente grenmesteren i dressur har mange talenter - Tine Hellands Reisa Arat har en fin karriere som ponnitraver også.


Det å ha et eget mesterskap

At alle med samme rase hest kan samles om et eget mesterskap, et eget stevne, har en egenverdi forteller Beate.
– Flere deltakere jeg snakket med i helgen dro frem hvor flott det var å få konkurrere med andre nordlandshester/lyngshester. Det gjelder ikke minst de voksne rytterne som på grunn av sin alder må starte hesteklasser på ordinære stevner. De som rir aktivt i sporten kan ofte havne over «store brune» på resultatlisten, men de synes likevel det er fint å kunne konkurrere mot mer sammenlignbare hester.

hest / Norges Rytterforbund
- Flere deltakere jeg snakket med i helgen dro frem hvor flott det var å få konkurrere med andre nordlandshester/lyngshester, sier Beate Johansen, organisasjonssekretær i Landslaget for nordlandshest/lyngshest.

Godt samarbeid mellom lokallag og rideklubb


Det nasjonale mesterskapet arrangeres av et lokallag under landslaget, i samarbeid med en rideklubb. Årets makkerpar her var Alslaget i Vest og Stord Hestesportlag.
– Landslaget er evig takknemlig for den viktige jobben disse gjør. Ved å ha en erfaren rideklubb ved rattet, vet vi at mesterskapet er godt ivaretatt og blir gjennomført med den profesjonaliteten det bør være på et NM. Landslaget vil gjerne rette en stor takk til de dyktige folka i Stord Hestesportlag, som sammen med lokallaget i vest, stod på gjennom hele helga for å lage et magisk mesterskap for deltakerne, sier Beate.

hest / Norges Rytterforbund
-Landslaget vil gjerne rette en stor takk til de dyktige folka i Stord Hestesportlag, som sammen med lokallaget i vest, stod på gjennom hele helga for å lage et magisk mesterskap for deltakerne, sier organisasjonssekretær Beate Johansen. Bildet viser Tonje Herfindal Ellingsen og den 25 år gamle hingsten Benson som vant 70 cm sprang.

Rasen som gir sine ryttere masse muligheter

Rasen er utrydningstruet, men det jobbes intenst for en tryggere fremtid for rasen. Beate trekker frem allsidigheten hos den lille, store hesten som en god grunn til at flere bør velge seg denne rasen som partner også på konkurransebanene.
- Som kjent er rasen utrydningstruet, og landslagets hovedprioritet er flere fødte føll, slik at rasen kan vokse og flere kan få glede av den allsidige hesten. Ildsjeler over hele landet jobber med avl, slik at antall hester går riktig vei. Vi håper enda flere får øynene opp for denne fantastiske rasen som kan gi deg en mulighet til å drive med omtrent alle grenene i NRYF, i tillegg til mye annet moro. Neste år blir det NM i Målselv i Troms, så det er bare å glede seg.

hest / Norges Rytterforbund
- Vi håper enda flere får øynene opp for denne fantastiske rasen som kan gi deg en mulighet til å drive med omtrent alle grenene i NRYF, i tillegg til mye annet moro, sier Beate Johansen i Landslaget for nordlandshest/lyngshest.

Dette er årets medaljevinnere i NM for nordlandshest/lyngshest:

Seniormedaljørene.

Norgesmester senior:

Gull: Tina Helland / Reisa Arat

Sølv: Celine Alise Leviathana / Gullkrone Faust

Bronse: Cecilie Køste / Bakkebruno

Tonje Herfindal Ellingsen / Klæbakkens Hera - gullvinner junior (Stend og Midthordland Hestesportlag)..

Norgesmester junior:

Gull: Tonje Herfindal Ellingsen / Klæbakkens Hera

Sølv: Ida Nevøy-Meling / Samson

Bronse: Ariana K. Bakke / Rambo Råfaks

Lagmedaljører.

Norgesmester lag:

Gull: Thea Eikeland / Blomstereng Tintin | Tonje H. Ellingsen / Klæbakkens Hera | Kristin Haukeland / Frotveit Birk

Sølv: Andrea Hernes / Indahls Bassini | Julie S. Hernes / Vakanda | Ariana K. Bakke / Rambo Råfaks

Bronse: Sikke Solheim Sokn / Pilgrim | Evy Cathrine Skaalevik / Reisa Barko | Ida Nevøy-Meling / Eikehaugens Samson

Grenmester sprang - Cecilie Køste/Bakkebruno (Trøndelag Hestesportsklubb).

Grenmester sprang:

Gull: Cecilie Køste / Bakkebruno

Sølv: Kristin Skotteberg Aas / Tveita Tuva

Bronse: Tonje Herfindal Ellingsen / Benson

Grenmester dressur Tina Helland/Reisa Arat (Grenland Ryttersportsklubb).

Grenmester dressur:

Gull: Tina Helland / Reisa Arat

Sølv: Celine Alise Leviathana / Gullkrone Faust

Bronse: Cecilie Køste / Bakkebruno

Grenmester kjøring - Celine Alise Leviathana/Gullkrone Faust (Lardal Hesteforening).

Grenmester kjøring:

Gull: Celine Alise Leviathana / Gullkrone Faust

Sølv: Cecilie Køste / Bakkebruno

Bronse: Tonje Herfindal Ellingsen / Klæbakkens Hera

Beste 4-åring - Darius med rytter Maia Andresen fra Sigdal og Rosthaug Hestesportslag..

Beste 4-åring:

Gull: Maia Andresen / Darius

Beste 6-åring: Svarvar Vilhelm med rytter Maia Andresen (Foto: Sigdal og Rosthaug Hestesportslag)

Beste 6-åring:

Gull: Maia Andresen / Svarvar Vilhelm

Sølv: Monica Vandaskog Valen / Valvatne Lotta

Se mer om rasen på hjemmesiden til Landslaget for nordlandshest/lyngshest her

Relaterte artikler