«Kaldt hode, varmt hjerte»

Sterkbygd og vakker, med mye hår og gode bevegelser. 24. - 28. august var det klart for den 19. utgaven av Dølahestmesterskapet, og i år fant arrangementet sted på Lykseth Gård ved Hamar.

BRONSEVINNER DØLAHESTMESTERSKAPET JUNIOR: Andreas Nøkleby Knutsen og stevnets eldste hest, 20-årige Liagubben i fint driv i presisjonskjøring (foto: Randi Mosling @moslingfotografi).
av
Åse-Berit Jamne

Arrangør og tidspunkt varierer, men som vanlig er det et av landslagets lokallag som arrangerer sammen med en rideklubb. I år var det «Hest For Alle - Wenche Johannesen», Gjøvik Rideklubb og Hedemarken Dølahestlag som samarbeidet om arrangementet.

- Wenche Johannesen og Preben Mittet fra «Hest For Alle» har forberedt stevnet i månedsvis, og tok imot deltakere fra store deler av landet til en flott pyntet og organisert stevneplass, forteller Linn Wåler Rønning, som er leder i aktivitetsutvalget for Landslaget for Dølahest.

28 ekvipasjer konkurrerte i både dressurkjøring, -ridning, brukshestridning og -kjøring, før det hele ble avsluttet med en spennende presisjonskjøring søndag.

Dølahesten er majestetisk, med gode gangarter og et lynne som blant annet gjør den til en ypperlig familiehest. Her Kristine Berntsen og Lundeprinsen. (foto: Randi Mosling @moslingfotografi).

Stor etterspørsel

Dølahesten var opprinnelig en arbeidshest, og arbeidsviljen har den fortsatt. Rasen er den største av de norske nasjonale hesterasene. Sterkbygd og vakker, med mye hår og gode bevegelser. Slagordet er passende nok «kaldt hode, varmt hjerte», noe som sammenfaller godt med at de fleste nå er allsidige hobbyhester, som hele familien kan bruke i ulike grener. I tillegg egner den seg svært godt til lette klasser i kjøring og ridning. En hest som kan passe mange, med andre ord.

Landslaget for Dølahest opplever at interessen for rasen er økende, og etterspørselen er stor. - Det er vanskelig å få tak i voksne, utdannede hester, de «støvsuges» fra markedet, forteller Linn. - Men de siste to årene har prisene for dølahestene økt betraktelig og blitt anstendige, og da er det flere som kan investere og utdanne hesten før salg.

Det ble også arrangert åpne paraklasser i dressurridning og presisjonskjøring. En av dem som deltok var pararytter Anne Britt Østbye og Haugstad Tor (foto: Randi Mosling @moslingfotografi).

Veteraner på to og fire bein

I denne sporten er det mange veteraner som har vært med helt fra de første årene, bl.a. Agna Hollekve, Jeanett Skophamar, Heidi Tønnesen og Cecilia Gjetanger. - De fleste har fornyet hestene opp igjennom årene, men Nordmo Prinsen på 19 år til Heidi Tønnesen deltok i sitt 14. mesterskap i år! De holder til i Oslo på Kampen Økologiske Barnebondegård til daglig, og har konkurrert internasjonalt i kjøring tidligere. I tillegg har de vunnet grenmesterskapet i kjøring i flere år, i år vant de dressurkjøringen, sier Linn.

Stevnets eldste hest var Liagubben på 20 år som eies av Elisabeth Nøkleby. Han har vært med i mange år, og dette året startet han med Elisabeths sønn, Andreas. De vant brukshestridningen junior, og fikk bronse i Dølahestmesterskapet junior.

-Noe i magien ved stevnet er at det er mange veteraner med, kombinert med nye bekjentskaper og at hestene deltar med ulike ryttere/kusker. Alle de topp tre juniorene (Malin, Hanne og Andreas) for Dølahestmestertittelen har mødre (Cecilia, Agna og Elisabeth) som har vært med i mange år, og de er oppvokst med dølahest og Dølahestmesterskapet. De deler hester, og mesterskapet er lagt opp slik at dette skal være mulig, sier Linn.

- Det trilles små babyer for deltakere og lånes groomer - alle bidrar og heier på hverandre!

- Godt jobbet! Dølahestmiljøet er preget av godt samhold, hvor alle stiller opp for hverandre (foto: Randi Mosling @moslingfotografi).

En lang helg fylt med positivitet

Drøyt førti synlige og usynlige funksjonærer og flinke teknisk personell sto på og gjorde sitt for dølahesten og bidro til flotte rammer for sportslige prestasjoner. - Mye takket være Mathilde og Anna fra Gjøvik Rideklubb som har full kontroll i sekreteriatet, gikk arrangementet knirkefritt. Det er mange klasser og sammendrag. Brukshestgrenene er ressurskrevende å arrangere, men det er hverdagsdressur i praksis. Blant annet skal man rygge i vinkel med en stor flakvogn, sier Linn som har fått gode tilbakemeldinger fra både teknisk personell og deltakere.

Hun ønsker også å trekke frem Åge Øibakken og Jeanette Wierstra fra Hedemarken Dølahestlag. På avslutningsseremonien ble alle funksjonærene hentet frem og fikk blomst. - Det er utrolig rørende for meg å se at folk som er ikke er en del av «dølahestmiljøet» til vanlig, investerer tid og viser engasjement for dølahesten, presiserer Linn. - Teknisk personell er ikke like enkelt å få tak på i disse dager, men de vi hadde på Lykseth er gjengangere og bidrar til at både hester og ryttere/kusker har det bra gjennom en lang helg med positivitet, avslutter Linn.

Et førtitalls synlige og usynlige funksjonærer bidro til gode rammer for sportslige prestasjoner (foto: Randi Mosling @moslingfotografi).

Fremhever juniorene

Raseorganisasjonen Landslaget for Dølahest ønsker å trekke frem juniorene sine, som de er spesielt stolte av. Faktisk så sponser de juniorene med 50% av startavgiften, nettopp fordi de er fremtidens brukere av dølahesten og fortjener ekstra oppmerksomhet.

Og ekstra godt gikk det for Malin Gjetanger og Elstad Gutten, populært kalt «Gutten» som endte opp som sammenlagtmester og kan kalle seg Dølahestmestere for junior 2022.

Den unge juniormesteren var godt fornøyd med arrangementet på Lykseth. - Alle var blide og hyggelige, og de var flinke til å holde tidene. Alt var samlet på ett sted, så man hadde god oversikt, og det som var fint med korte avstander var at jeg kunne ta mange turer innom stallen for å sjekke at Gutten hadde det bra. Han er vant til å gå ute fra morgen til kveld hjemme, og jeg tok ham på mange små leieturer så han ikke skulle kjede seg. Hvis han ikke er fonøyd på tur, kan han ikke prestere 100% - og det trengs i hvert fall i et mesterskap, forteller en reflektert 15-åring.

Malin har trent en del dressurridning, ettersom hun hadde lyst til å beholde grenmestertittelen fra fjoråret. - I år var junior- og ungdomsklassen slått sammen, så jeg visste at konkurransen ville bli hardere. Utfordringen med Gutten er at han kan bli veldig spent og sterk hvis han blir usikker. Da gjelder det å beholde roen, men det er lettere sagt enn gjort, smiler Malin. To dager med bra ridning og konsentrert hest ga imidlertid reprise på fjoråret, og ekvipasjen kunne igjen forsvare sin tittel i dressurridning. - Det var moro!

- Gutten kan bli veldig spent og sterk hvis han blir usikker. Da gjelder det å beholde roen, men det er lettere sagt enn gjort, smiler Malin. Men roen beholdt hun, og kapret gullet som sammenlagtmester (foto: Randi Mosling @moslingfotografi).

Dette året hadde Malin meldt seg på sammenlagt junior i Dølahestmesterskapet, hvor det altså gjelder å være best i grenene dressurridning, bruksridning og presisjonskjøring. Her har Malin og Gutten sin styrke i dressurridningen, mens bruksridningen kan være utfordrende. - Han er en stor pyse, og det er mange rare momenter her. Men i år imponerte han stort, og jeg er kjempefornøyd med vår prestasjon, forteller hun. - Mamma (Cecilia) har gjort det mange ganger med ham før, men hun påpekte at han aldri har gått så bra med henne noen gang! At det ble gull sammenlagt i Dølahestmesterskapet for junior var likevel en overraskelse. - Det var kjempemorsomt, og ikke helt forventet!

At det ble dølahest for Malin, var ikke helt tilfeldig. Mor Cecilia har hatt dølahest i mange år, og Malin er faktisk oppkalt etter den første dølahesten hun kjøpte. - Dølahesten er en fin hesterase som jeg mener har alt. Men det viktigste er at de er snille, og det kan du se på dem. Gutten står på stallen vår hjemme. Han kjøpte vi da han var ni år - og vi to er like gamle, 15 år. Første gang jeg red på ham var for nesten to år siden, og egentlig er han jo hesten til mamma. Fremover kan hun få beholde ham som kjørehest, men som dressurhest er han nok blitt min, sier Malin.

Ekvipasjens neste mål er å få delta på Høstfest for dølahest 8.-9. oktober i Kongsvinger. Det er et årlig arrangement, og det blir deres første start der. - Vi håper å møte mange andre med dølahest der, så det er bare å komme, oppfordrer en glad sammenlagtmester.

Heidi Tønnesen og Nordmo Prinsen i brukshestgrenene (foto: Randi Mosling @moslingfotografi).

Resultater

I tillegg til klassevinnere ble det kåret nye grenmestere i dressurridning, kjøring og brukshest, samt den gjeve sammenlagttittelen Dølahestmester. Alle mesterskapene er inndelt i junior/ungdom og senior. Det ble også konkurrert i lagkonkurranse og det ble kåret Beste Unge Dølahest (BUD) for 4-, 5- og 6-åringer. Se fullstendig liste over vinnere nederst i saken.

Det er ingen tvil om at det gikk veien for denne flotte ekvipasjen, Malin Gjetanger og Elstad Gutten (foto: privat).


Agria Dølahestmester junior 2022

Malin Gjetanger (15) og Elstad Gutten (15-årig vallak e. Teigmoblessen) fra Skuterud rideklubb og Østfold Hesteavlsselskap.

De forsvarte også sin tittel som grenmestere i dressur fra i fjor, og vant alle sine klasser i dressurridning.

Sølvet gikk til Hanne Hollekve (15) og Vårlenda (8-årig hoppe e. Vårdølen) fra Sogndal Køyre- og Rideklubb og Sogndal Hestealslag.

Bronse til Andreas Nøkleby Knutsen (13) og Liagubben (20-årig vallak e. Hedalsborken)

Kristine Berntsen og Eirik ble årets sammenlagtmestere for senior 2022 (foto: Randi Mosling @moslingfotografi).

Champion Dølahestmester senior 2022

Kristine Berntsen og Eirik (8-årig vallak e. Randtind) fra Nittedal Rideklubb og Akershus Dølahestlag. De er også grenmestere brukshest.

Sølv til Jeanett Skophamar og Vårmynt (6-årig vallak e. Smedsmo Mynt) fra Sogndal Køyre og rideklubb og Sogndal Hestealslag.

Bronse til Agna Hollekve og Vårlenda (8-årig hoppe e. Vårdølen) fra Sogndal Ride og Køyreklubb og Sogndal Hestealslag.

På avslutningsseremonien ble alle funksjonærene hentet frem og fikk blomst (foto: Randi Mosling @moslingfotografi).

Grenmester brukshest junior

🥇Hanne Hollekve og Vårlenda fra Sogndal Køyre og Rideklubb og Sogndal Hestealslag

Grenmester brukshest senior

🥇Kristine Berntsen og Eirik fra Nittedal Rideklubb og Akershus Dølahestlag

🥈Solveig Erica Wiger og Brustad Blesen fra Stav Kjøre og rideklubb og Glåmdal Dølahestlag

🥉Jeanett Skophamar og Vårmynt fra Sogndal Køyre og rideklubb og Sogndal Hestealslag

Grenmester kjøring junior

🥇Hanne Hollekve og Vårlenda fra Sogndal Køyre og rideklubb og Sogndal Hestealslag

🥈Malin Gjetanger og Elstad Gutten fra Skuterud Rideklubb og Østfold Hesteavlsselskap

Grenmester kjøring senior

🥇Agna Hollekve og Vårlenda fra Sogndal Køyre og rideklubb og Sogndal Hestealslag

🥈Kristine Berntsen og Eirik fra Nittedal Rideklubb og Akershus Dølahestlag

🥉Jeanett Skophamar og Vårmynt fra Sogndal Køyre og rideklubb og Sogndal Hestealslag

Grenmester dressurridning junior/ungdom

🥇Malin Gjetanger og Elstad Gutten fra Skuterud Rideklubb og Østfold Hesteavlsselskap

🥈Sønnøy Svarthaug og Garmos Viljar fra Gjøvik Rideklubb og Vestoppland Dølahestlag

Grenmester dressurridning senior

🥇Kristine Berntsen og Lundeprinsen fra Nittedal Rideklubb og Akershus Dølahestlag

🥈Tone Aalborg og Myklarson fra Eidsvoll Hestesportsklubb og Akershus Dølahestlag

🥉Jeanett Skophamar og Vårmynt fra Sogndal Køyre og rideklubb og Sogndal Hestealslag

Lag

🥇Sogndal Hestealslag (Hanne Hollekve, Marta Valland Hofslundsengen og Jeanett Skophamar)

🥈Akershus Dølahestlag (Heidi Tønnesen, Tone Aalborg og Kristine Berntsen)

Beste Unge Dølahest (BUD) 4 år

🥇Hoås Lenda- 4 årig hp e.Kristian Svart. Oppdretter Lars Bredesen og Bjørg Hoås

BUD 5 år

🥇Wigers Tindra- 5 årig hp e. Randtind. Oppdretter Solveig Erica Wiger

BUD 6 år

🥇Vårmynt – 6 årig vallak e. Smedsmo Mynt. Oppdretter Elling Lillesvangstu