Dressur

Landsmesterskapet dressur lag – får vi se flere klubber neste år?

Før sommeren gledet et knippe klubber seg over deltagere i landsmesterskapet i dressur. Det er ingen tvil om at hensikten med landsmesterskapet i dressur for lag oppnås – det er et breddetiltak som gir rytterglede, samhold og fellesskap blant deltagerne. Men hvor er de deltagende klubbene?

hest / Norges Rytterforbund
Dressurrytter, dommer og ikke minst dressurentusiast Elisabeth Røisli oppfordrer klubbene til å planlegge deltagelse i landsmesterskapet dressur lag i 2025 allerede nå. (Foto: Kristian Strøm/Equipephoto)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Det spørsmålet satt dressurrytter, dommer og ikke minst dressurentusiast Elisabeth Røisli igjen med da historiens fjerde mesterskap ble avviklet på forsommeren, igjen med skuffende lav oppslutning.
Håpet er å se flere lag ta del i alt det gode dette mesterskapet bringer med neste år – og grunnlaget for økt oppslutning om dette viktige tiltaket bør legges allerede nå.

Bunntall i 2024

Vi nærmer oss et mesterskap som det i mange år har vært stor oppslutning om – NM dressur for lag. En logisk slutning rundt det at mange deltar her ville ha vært at det var enda flere ville delta på et lagmesterskap skåret over samme lest, men på litt lavere nivå – som er det landsmesterskapet for lag i dressur er. Men slik er det ikke. Det første landsmesterskapet i dressur for lag ble arrangert i 2021. Da stilte syv klubber et lag hver. Lagene var kun hestelag, ingen ponnilag deltok. I 2022 kunne man telle ni lag, samt to ponnilag. Samme antall i 2023, dog ingen ponnilag.
Årets mesterskap hadde 10 lag til start, og gledelig nok tre ponnilag. Dog er det flere klubber som stiller to lag, så antall deltagende klubber er likevel færre enn da mesterskapet ble arrangert for første gang.

-Hvorfor er oppslutningen om landsmesterskapet dressur for lag så lav, spør Elisabeth Røisli. (Illustrasjonsfoto: NRYf)

Hvorfor er det slik?

-Jeg lurer på hvorfor det er sånn, sier Røisli om det faktum at det er lav og også synkende oppslutning om dette mesterskapet. -Landsmesterskapet er vel ment som et arrangement for bredde, de som faller for aldersgrensen, og kanskje de som ikke når helt opp i, eller er klare for, de høyere klassene. Det er da med stor undring jeg ser at ikke flere klubber stiller lag, både ponni og hest.
Røisli mener klubbene har et ansvar – og også masse muligheter:
-Det er først og fremst trist for sporten vår at ikke flere klubber klarer å stille lag til start i et slikt mesterskap. Og dette mener jeg er klubbenes ansvar - ansvar i den form at det handler å rekruttere ekvipasjer til sporten, informere sine medlemmer at det finnes slikt mesterskap, gjerne god tid i forveien, slik at man kan klare å kvalifisere seg. Dette kan gjøres gjennom medlemsmøter, mail, Facebook, Instagram eller andre SoMe kanaler. Mesterskapet må rett og slett gjøres kjent!
Om det kan være sånn at man egentlig synes at ting burde være annerledes, så påpeker Røisli at muligheten til å si sin mening og påvirke er der:
-Skulle man som klubb mene at kvalifiseringskravene er for vanskelige, unormalt høye eller andre ting, er det fullt mulig å sende inn gode argumenter til endring inn til Sportsutvalget dressur.

Lag skaper samhold. Lag er teambuilding, lag er nye venner og engasjement. Man føler en tilhørighet, man er med og bidrar til felles resultat.


Hvorfor et dette mesterskapet så viktig for sporten vår da?

Elisabeth Røisli vil slå et slag for landsmesterskapet for lag, fordi hun mener det er et viktig mesterskap for sporten.
-Jo, det er så viktig fordi lag er gøy! Lag skaper samhold. Lag er teambuilding, lag er nye venner og engasjement. Man føler en tilhørighet, man er med og bidrar til felles resultat. Det er gøy!
Røisli forteller om den egne erfaringen hun gjorde seg i år, med lag fra egen klubb. Hun ser at verdien av denne typen mesterskap er stor for flere, og ikke bare for rytterne.
-Min egen klubb deltok med to lag i år, og jeg var lagleder for begge. Det var åtte deltagere, med «støtteapparat» hvor flere faktisk ikke hadde møttes tidligere.I løpet av helgen ble dette en svært sammensveiset gjeng, hvor alle heiet på alle, hvor alle fulgte med på alle. Det ble et fellesskap. Det ble tårer, gledestårer sådan, gåsehud-opplevelser, positive opplevelser, artige opplevelser, kreative hester og en god heiagjeng. De ble gode venner gjennom helgen, både rytterne og alle rundt. Noen var helt «nye» i både klubb og konkurransesammenheng, og de fikk en skikkelig «booster» med samhold, felleskap og tilhørighet.

-Lag er teambuilding, lag er nye venner og engasjement. Man føler en tilhørighet, man er med og bidrar til felles resultat, fastslår Elisabeth Røisli (midten) fra Nedre Romerike Ryttersportsklubb, som i år stilte med to lag. (Foto: Privat)

Oppfordrer klubbene til å tenke på 2025


Og det er hele poenget, dette med samhold, fellesskap og tilhørighet, understreker hun:
-Det er det vi trenger i sporten vår; stå sammen om felles interesse og mål.

Hun utdyper:-I en sport som er veldig individuell, hvor kanskje janteloven herjer litt, er det sunt for sporten vår med lagkonkurranser. Det er sunt være sammen, det er sunt å skape resultater sammen. Det er sammen vi oppnår det som er visjonen for hele den norske idretten – idrettsglede for alle, rytterglede for alle.
Røisli ønsker at klubbene rundt omkring ser dette og griper den muligheten til glede og fellesskap som dette landsmesterskapet er:
-Min oppfordring er: engasjer klubben din! Er du i noen komité, er du i styret i en klubb eller lignende - så har du tatt på deg oppgaver som skal fremme sporten og klubben din. Så håper jeg med dette at flere lag stiller til LM-lag i 2025!

Du finner statutter for Landsmesterskapet dressur lag i KR IV om dressur, § 474 (fra side 48) - klikk deg inn HER

Forbered neste års LNM dressur lag nå - det som skal til er for ponni 2-3 ekvipasjer som går LB eller LA, for hest handler det om 3-4 ekvipasjer som går LB, LA eller MB. (Illustrasjonsfoto: NRYF)

Relaterte artikler