Distanse

Langsiktig trening med treningsskalaen som grunnpilar gir resultater

Langsiktig og variert oppbygging, der basisen er treningsskalaen, er det som ligger bak sier Lene Hammeren om sin Arash, hesten som har dobbelt gull i nordisk mesterskap og Best Condition som ferskt resultat.

hest / Norges Rytterforbund
- Det ligger mye trening over tid bak en god langdistansehest, sier fersk nordisk mester både for lag og individuelt, Lene Hammeren. (Foto: Poul Erik Jensen)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Nylig var Lene Hammeren med på å ta laggull for Norge i det nordiske mesterskapet i Danmark. I tillegg tok hun seieren i det 120 kilometer lange rittet – og med det individuelt gull også. Og best av alt – Arash fikk også den prisen som henger høyt innen distanse – han fikk «Best condition» i seniorklassen. – Fra han var unghest har han fått en langsiktig og variert oppbygging, og basisen er treningsskalaen som er selve grunnpilaren i all ridning, sier Lene.

Det ligger mye trening over tid bak en god langdistansehest.


Fra vinter til ørken og til vinter igjen

Arash begynte denne sesongen i ørkenen. I februar dro han fra snøfylte og kalde Mogreina til ganske så varme Al Ula i Saudi Arabia for å delta i Custodian of the Holy Mosques – Fursan Cup 2024. Der red hun den 14 år gamle norskavlede araberen (Bumar Ra Zanthoz, oppdretter Merete og Marianne Kjeldsen) til fullført og godkjent CEI2*, det vil si 120 kilometer.
Så bar det hjem igjen, til vinter-Norge. – Den overgangen tok han veldig fint, det var litt spennende å returnere fra ørkenen med en nybarbert hest mens det fortsatt var 25 minus her hjemme, forteller Lene.

hest / Norges Rytterforbund
Lene og Arash begynte sesongen i februar - i ørkenen med CEI2* rittet "Custodian of the Holy Mosques – Fursan Cup 2024". (Foto: Privat)

Vel hjemme ble han gjennomgått både av «fastlegen» sin og av landslagsveterinær. Begge ga tommel opp – vallaken var i super stand etter både rittet og reisen. Dermed ventet en rolig periode for Arash, som forberedelse mot neste mål.

-Når vi startet opp treningen igjen, kjentes alt riktig ut. Etter hvert som vi har økt belastningen frem mot uttakssamlingen for nordisk har jeg hatt god tro på en plass selv om det var mange som satset på det samme. Vi er glade for tilliten vi fikk, sier Lene.

Det er lett å bygge kondisjon alene, men det er ikke holdbart over tid. Det er som et hus, man må ha en solid grunnmur å bygge på.


Ambisjoner i bagasjen

CEI2* rittet i Danmark gikk på en lørdag. Lene og Arash ankom stevneplassen i Lemvig sammen med stallkameraten LH Agility torsdag ettermiddag. At hestene på stevneplassen også får være så mye ute som mulig er viktig, så det at det var godt med plass til å sette opp luftegårder var rytterne godt fornøyd med.
Fredagen gikk med til en felles treningstur med de fleste norske ekvipasjene. Etter det fulgte kontroll av hestene og så endelig laguttak.
Lene hadde reist til Danmark med noen ambisjoner i bagasjen:
-Selv hadde jeg en ambisjon om medalje både individuelt og med laget, smiler hun.

Den norske troppen på plass i Danmark - et team med ambisjoner som slo til for fullt i mesterskapet. (Foto: Monica Iselin Evang)

Rittet oppsummerer hun slik:
-Vi fikk en god start på selve rittet lørdag morgen med rideselskap og tempo som passet godt for Arash. Tempoet var relativt høyt i en løype som tilsynelatende skulle være rask, men som var mer krevende ved andre øyekast, spesielt etter et kraftig regnvær natten før og jevnt yr hele rittdagen. Det var lange strekninger med perfekte skogsveier, men også tunge, bløte partier og en del sti hvor det ble glatt og krevende. Men Arash var klar for oppgaven og gikk med god motivasjon hele dagen. Etter første etappe brukte vi litt tid i puls, men sannsynligvis var pulsmåleren litt i det skøyeraktige hjørnet for når vi kom inn til veterinæren hadde han kun 40! Da var jeg trygg på at formen var akkurat der den skulle. Vi hadde selskap på både andre og tredje etappe som fløt fint på. Ut på siste var vi helt alene med 14 minutters margin til neste ekvipasje. Hesten kjentes bra ut og det var ingen grunn til å senke tempoet, vi økte det faktisk i ensom majestet rundt de siste 23 km og ved målgang var avstanden hele 25 minutter. Det ble tommel opp i sluttkontrollen, og vi kunne juble for at vi var nordiske mestere, ikke bare individuelt skulle det snart vise seg, men dobbelt gull da Norge feide alle av banen også for lag!

Det ble individuelt gull til Lene Hammeren i Nordisk mesterskap - og norsk på sølv- og bronseplass ved Rita Eiesland Holen og Maren Aanestad. (Foto: Privat)


Fremover får dette høydepunktet i idrettsåret et nytt navn. - Siden dette ikke er et offisielt FEI mesterskap, var dette siste året det heter Nordisk Mesterskap, fremover blir det Nordic Masters så vi får nyte mesterskapstittelen, smiler Lene.

Min kjepphest i trening har alltid vært variasjon.


En som kom innom Arash for å gratulere med gullmedaljene i Danmark var hans oppdretter Merete Kjeldsen, som til daglig bor på Island. Å hilse på sine avlede hester er et fint reisemål for ferier i gamlelandet. (Foto: Privat)

Veien til prestasjonene

Arash har etter hvert blitt en rutinert distansehest. I løpet av sin karriere har det kun én gang blitt ikke fullført på vallaken. Det var EM Ermelo i 2021.
Bak en karriere med slike prestasjoner ligger målrettet og langsiktig trening.
-Det ligger mye trening over tid bak en god langdistansehest. Arash trener variert når det gjelder tempo, styrke og underlag. Frem mot store oppgaver blir det 8-10 mil i uka, og da er det viktig å passe på en god balanse mellom ulik type trening både for å bygge opp og sikre at han holder seg frisk, forteller Lene. – Det er lett å bygge kondisjon alene, men det er ikke holdbart over tid. Det er som et hus, man må ha en solid grunnmur å bygge på.

hest / Norges Rytterforbund
- Det er som et hus, man må ha en solid grunnmur å bygge på, sier Lene om det å trene en hest. (Foto: Monica Iselin Evang)

Mesteren understreker viktigheten av variert trening: - Min kjepphest i trening har alltid vært variasjon. Ikke bare skal de være på topp fysisk, men de skal også trives med oppgaven sin, selv om de naturligvis vil ha noen tidspunkter der de er mer eller mindre motivert. Treningen hesten får vil også bidra til at rytteren har det bra. Arash går dressur på middels nivå og kan for eksempel lett regulere tempo, bytte galopp – han er lett å kontrollere når energien i feltet er stor. Et par dager går han i skrittemaskin, men vi bruker også skogen mye til lange, rolige turer på stier da det er fantastisk fysioterapi.
Resultatet av treningen er den hesten Arash er i dag:

- Han har fått en langsiktig og variert oppbygging disse årene og basisen er treningsskalaen som er selve grunnpilaren i all ridning, slår Lene fast. - Fra han var en litt hengslete ungdom er han nå blitt en flott atlet.
Neste mål ligger både lenger syd og noen måneder frem i tid: - Vi gleder oss til sesongens avsluttende store oppgave som vi håper og tror blir VM over 160 km i Montpazier, Frankrike i september. Men først skal vi restituere og kose oss en stund før vi begynner å trene mot det viktige uttaket.

hest / Norges Rytterforbund
-- Vi gleder oss til sesongens avsluttende store oppgave som vi håper og tror blir VM over 160 km i Montpazier, Frankrike i september. Men først skal vi restituere og kose oss en stund før vi begynner å trene mot det viktige uttaket, sier Lene Hammeren. (Foto: Poul Erik Jensen)

Relaterte artikler