Sprang
Legendarisk på hjemmebane
Victoria Gulliksen har vært alene norsk ved ett av sportens mest ikoniske arrangementer, og på avslutningssøndagen stod Grand Prix Hermés i Grand Palais på programmet i Paris. Her sikret Simon Delestre og lille, store Cayman Jolly Jumper legendestatus.


Denne helgen var Saut Hermès endelig tilbake der det hele startet – i Grand Palais, midt på Champs Elysées i den franske hovedstaden. Og den 15. utgaven av dette som mange betegner som ett av sportens desidert meste spektakulære innendørsstevner, ble akkurat så spektakulært som forventet. For denne søndagen stod nemlig Grand Prix Hermès med sine store hindre og mange tekniske utfordringer for tur.
Krevende bane
Årets startliste rommet 50 ekvipasjer som alle skulle bryne seg på den krevende 1.60 m-banen til Santiago Varela Ullastres. Den spanske banebyggeren har i tospann sammen med franske Grégory Bodo vært ansvarlig for banene i Grand Palais siden 2018, og også denne gangen bød de to på nok av utfordringer en femstjerners Grand Prix verdig. Og hestevelferden, den stod igjen i høysetet.
Den ikoniske arenaen huser årlig også andre sportsarrangementer, store messer og kunstutstillinger, og er absolutt ikke av de største. Her ventet like fullt en ridbar, men teknisk svært krevende bane med 13 hindre og 16 sprang, og med en stram maksimaltid i tillegg. Og som Ullastres og Bodo selv uttrykte det – på såpass begrenset plass, kreves minst 150 % konsentrasjon fra banebyggerteamets side.
Maksimaltiden på 67 sekunder ble en faktor i seg selv. For med store hindre, mye sving og såpass liten plass å gjøre det hele på, slet mange med å bevare rytmen. Underveis i grunnomgangen valgte hele tolv å trekke seg, og den første som kastet inn håndkledet, kom allerede på start nummer to.
Utfordrende grunnomgang
I fjor gikk ni ekvipasjer videre til omhopping, og slik ble det også dette året. Etter at britiske Robert Whitaker kom ryggende inn på arenaen og satte den første nullen med den tolv år gamle hingsten Vermento (Argento x Vicky van de Grundeval e. Skippy), fulgte tyske Kendra Brinkop opp med Enrico de la Pomme (Vigo d’Arsouilles STX x Lemon Tea de la Pomme e. Ingmar).
Men deretter måte vi vente helt til nummer 22 for å få neste feilfrie - først Østerrikes Max Kühner med EIC Julius Ceasar (Couleur Rubin x Cancari VZ e. Cancara) og deretter Tysklands Christian Ahlmann med kun ni år gamle Untouched LB (United Touch S x Cascada e. Cornt Obolensky). Ved pause halvveis i klassen var det fortsatt bare fire feilfrie.
Deretter viste også sveitsiske Adrian Schmid og vallaken Chicharito (Casalito x Banu e. Quo Vados) konkurrentene bakskoene og sikret seg en omhoppingsrunde. Og så stod lille, store Cayman Jolly Jumper (Hickstead x Riva de Pleville e. Quaprice Bois Margot) med franske Simon Delestre for tur. I det den populære duoen krysset mållinjen feilfritt og var klare for omhopping, stod jubelen i glasskuplene på Grand Palais og ville ingen ende ta, da også den franske nye yndlingen Alexa Ferrer med Vitalhorse Olimbos (Merze x Manon de Semilly e. Papillion Rouge) sikret nullen. Danske Andreas Schou klarte også brasene med Darc de Lux (Darco x Ordelia e. Contender), og sist, men ikke minst red også belgiske Gregory Wathelet en prikkfri runde på ti år gamle Ace of Heart (Aliandro x Rachel e. Ra) og var dermed også klar for omhopping.

God Victoria
Og omtrent midt i det hele – fra start nummer 30 – hadde vi altså vår egen Victoria Gulliksen med Equine America Papa Roach (Perigueux xZaragossa e. Zeus). Da de to entret arenaen i Grand Palais for siste gang denne helgen, falt igjen lovordene fra speaker om det langvarige og vellykte partnerskapet, blant annet gjennom den historisk gode norske topp ti-plasseringen i EM. Og nok en gang gjorde den samstemte ekvipasjen også en god figur i møte med en krevende bane. Dessverre pådro duoen seg to riv i grunnomgangen, og ble med fem tidsfeil i tillegg stående på 13 feilpoeng.
Nervepirrende omhopping
Omhoppingen ble deretter en thriller av dimensjoner. Her skulle det til sist vise seg at Simon Delestre og hans fantastiske lille 13 år gamle vallak Cayman Jolly Jumper fortsatt hadde vinnerformen inne. Sist søndag vant de nemlig CSI5* Grand Prix i s’Hertogenbosch, Nederland, og denne søndagen var det heller ingen som kunne tukte disse to. Dermed tok ekvipasjen sin andre femstjerners Grand Prix-seier på syv dager, mens Delestre nå kan smykke seg som vinner av Grand Prix Hermès både i 2018, 2019 og nå altså i 2025.
Legendestatus
I forkant av premieseremonien utspant det seg uforglemmelige gledesscener i kulissene i Grand Palais – etter at 43 år gamle Simon Delestre hadde trippet nervøst rundt da fire ekvipasjer fortsatt gjenstod, og han visste at tiden hans var mulig å slå.
- Dette er helt utrolig, jublet han da Gregory Wathelet rev siste med Ace of Heart og endte som nummer seks, og seieren dermed var sikret. – Cayman var allerede en legende før dette, men nå er han virkelig blitt legendarisk, strålte han. - Da vi gikk feilfritt, regnet jeg med å bli nummer fem, for tiden vår skulle være mulig å slå. For meg er dette derfor svært, svært emosjonelt, og jeg står her helt målløs – med to CSI5* Grand Prix-seiere, to helger på rad, og med tre seiere i Grand Prix Hermès på hjemmebane i Grand Palais og med en helt eventyrlig hest, avsluttet han.