Med 2021 i bakspeilet - landslagslederen om målene for årets sesong

En måned ut i det nye året har 2021 kommet litt på avstand. Til tross for at det ble enda en sesong sterkt preget av koronapandemien, landet norsk sprangsport på plussiden fastslår landslagsleder i sprang, Mikael Kolind. Nå ser han frem til et spennende 2022. Vi tar pulsen på det som har vært – og det som kommer.

Landslagsleder i sprang, Mikael Kolind - om sesongen 2021 og 2022. (Foto: NRYF)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Stevnesesongen har med tiden blitt en mer eller mindre året-rundt sesong. Likevel er den helt første tiden på et nytt år en periode litt preget av å være forværelset til det som skal skje. Især i år, der flere av de største stevnene på rekke og rad har blitt avlyst som følge av bølgen av omikron-smitte.

Vi må sette våre mål ut fra hvor vi er

I dette lille pusterommet spør vi Mikael om hans refleksjoner rundt 2021 – og planer og mål for 2022.

-2021-sesongen, hvordan vil du oppsummere den?

-Jeg er faktisk fornøyd med 2021. Det var et spesielt år, for andre år på rad – det var enda et år det var vanskelig å planlegge, det var relativt lite konkret å forholde seg til – men vi kom dit vi ville likevel. For det første nådde vi det som var vårt mål – å kvalifisere Norge til en ny sesong i første divisjon av Longines FEI Nations Cup, sier Mikael før han fortsetter:

- Og så skal vi være stolte over at vi hadde en rytter til OL som kom til finalen! Og vi skal være stolte over at vi kunne stille et lag til EM bestående av ryttere som ennå er litt «ferske» – og så kom Victoria så høyt på resultatlisten i tillegg. Sånn sett er jeg veldig fornøyd!

Landslagslederen har beina på jorden. Det mener han er viktig.

-Det er alltid lett å måle seg med andre som gjør det veldig bra, som svenskene. Men man må alltid være realistisk, se "hva har vi, hvor er vi" - og sette seg mål ut fra det. Og sett ut fra det samlet vi mange gode resultater i fjor.

-En rytter til finalen i OL, kvalifisering til første divisjon i nasjonshoppingen, et yngre lag med i EM - og Victoria høyt på premielisten - Norge hadde et godt 2021, sier landslagsleder Mikael Kolind. (Foto: FEI)

Det er alltid lett å måle seg med andre som gjør det veldig bra. Men man må alltid være realistisk, se "hva har vi, hvor er vi" - og sette målene etter det.


Se muligheter fremfor begrensninger

Longines FEI World Cup ™ er viktige høydepunkter for toppsporten gjennom hele innendørssesongen. I år har syv av 13 kvalifiseringer blitt avlyst, men sesongstart i Oslo, gjennom Kingsland Oslo Horse Show, fikk vi med oss.

-Hvor viktig var det for oss at vi faktisk fikk arrangert World Cup-stevne på hjemmebane i Oslo?

-KOHS er et særdeles viktig stevne for oss, så det var fantastisk at vi fikk det stevnet. Nå fra jul har jo stevne etter stevne blitt avlyst – og det er jo selvsagt synd. Disse stevnene er jo viktige i forhold til rutine og erfaring på dette nivået, spesielt for de yngre som er på vei.

-Kingsland Oslo Horse Show er et særdeles viktig stevne for oss, så det var fantastisk at vi fikk det stevnet, fastslår landslagslederen. (Foto: Kristian Strøm/Equipephoto_

Men Mikael er god på å se muligheter fremfor begrensninger, til å se fordelene og ikke bare ulempene – og så gå for å utnytte fordelene han ser.

-Det venter oss en ganske tøff vår og sommer, vi har fire nasjonshoppinger i første divisjon samt en finale på programmet – og så har vi VM i Herning i Danmark. Vi har som mål å kvalifisere til første divisjon også i 2023 – og vi satser på å ha lag i VM. Så selv om det er synd med avlysing av alle disse World Cup-stevnene, så gir det oss også litt mer krefter om noen måneder. I år endres reglene for nasjonshopping noe – det blir tøffere konkurranse om å gå videre idet i år vil syv av ti gå videre, å ha godt med krefter da, vil være viktig.

Utendørssesongen byr på viktige mål for de norske rytterne. (Foto: NRYF)

En fordel med senior-NM på vårparten

-I år arrangeres NM for senior i månedsskiftet april-mai fremfor august – hva er tanken bak denne endringen?

-Det er nytt i år at vi har flyttet NM til første helgen i mai. På den måten vil vi prøve å få samlet flere ryttere til mesterskapet, det tror vi at vil gi oss flere fordeler. Vi får en bedre «oversikt» over ekvipasjene tidlig i sesongen. Utover sommeren skjer det veldig mye, hvilket kan gå ut over mesterskapet. Et NM er for de beste rytterne – de skal være med, det er viktig å samle dem. Da får de også målt seg selv når det gjelder. Det er nemlig noe ekstra når det er et mesterskap, også når det er nasjonalt. Det er flere som allerede er i gang med sesongen, som er rundt omkring – og det er fint. Men et mesterskap er noe annet – og det er fint at man får denne sjansen til å vise seg, på hjemmebane og tidlig i sesongen, sier landslagsslederen. – Det er også fint å ha mesterskapet i forbindelse med Drammen Spring Tour, det er et godt stevnetilbud, på hjemmebane – og på et tidspunkt det ikke skjer så veldig mye annet. Så tanken er at vi også får utenlandsbaserte norske ryttere til Norge da.

Et NM for seniorer tidlig i sesongen har flere fordeler, mener Mikael. (Foto: NRYF)

2022 – og det som kommer i fremtiden

VM i Herning, der sprangdelen arrangeres 10.-14. august, blir viktig for Norge. Ikke bare fordi det er et verdensmesterskap, men fordi det har betydning for mål fremover i tid.

-VM blir første kvalifisering til OL i Paris 2024, og det er også viktig for oss, sier Mikael. – Det er positivt for oss at VM er så nære oss rent geografisk, både for utøvere og tilskuere, og jeg tror – eller jeg er helt sikker på – at det blir en stor folkefest i Herning.

-Hvordan jobbes det nå frem mot sesongen?

-Først og fremst håper jeg at vi får åpnet sånn at det blir enklere å planlegge og navigere seg fremover. Vi vil fortsette våre månedlige treninger, og vi har en bred tropp av yngre ryttere som vi prøver å samkjøre med de yngre seniorene. Vi gjør oss klare både for 2022 – og for fremtiden som kommer!

Det siktes mot å stille med lag i VM i danske Herning i august - og dette mesterskapet gir også første mulighet til å kvalifisere seg til OL i 2024. (Foto: Ridehesten.com)