Mot EM i U25

-Det betyr alt, sier Sunniva Maria Hilling, og sikter til at Youngdriver nå blir U25. Hun får dermed fire ekstra år før hun må konkurrere som senior.

Sunniva Maria Hilling gleder seg over å kunne satse i fire år som U25. (Foto: NRYF)
av
Trine Meiningen

Med bakgrunn i at FEI fra 2022 bytter ut YD (16-21 år) med U25 (16-25 år), innføres U25 i Norge fra og med 2022. Dette fører også med seg en ny NM kategori, og mange fordeler for de unge kuskene.

Mer tid og erfaring

Sunniva Maria Hilling, som blir 22 år i løpet av året, skulle egentlig ha begynt å konkurrere som senior i år. Nå kan hun i stedet bruke de neste fire årene på å samle erfaring i U25. Det er en gledelig utvikling for den unge kusken.

-Jeg kunne ikke fortsatt i toppen hvis jeg måtte gå over til senior. Nå kan jeg fortsette å konkurrere, sier Sunniva. Hun har oppnådd mye på kort tid. Første sesongen hun konkurrerte i kjøring var i 2018, og det tredje stevnet hun startet var prøve-nordisk på Bjerke. Allerede året etter sikret hun seg sølv i nordisk mesterskap. Siden har det blitt sølv i NM 2020 og lag-sølv i nordisk i fjor. Alle disse flotte resultatene har hun oppnådd med lånte hester. Hesten hun lånte i fjor blir med videre, som hennes egen.

Sunniva på trening under landslagssamling på Tønsberg Ridesenter. (Foto: NRYF)

Ny hest

-Da jeg fikk vite at det ble U25 kjøpte jeg en ny hest på slutten av sesongen, for ellers så hadde jeg ventet på unghesten min, forteller Sunniva.

Den nye hesten er Tempers Amillion (7), en welsh cob/ welsh D. Han er godt trent og klar for oppgavene som venter.

-Han er en rutinert liten hest, forteller Sunniva. Tempers Amillion, daglig kalt Millis, er en liten hest og måler 1,53 meter i mankehøyde.

-Millis er en våken type på både godt og vondt. Jeg lånte han fra februar før jeg kjøpte han i august, så jeg har blitt godt kjent med han det siste året. Han er en følsom type og vi har jobbet mye med at han skal bli trygg. Han er jevnt god i alle delkonkurransene, og jeg tror han har potensialet til å bli ordentlig god. Han hadde ikke startet noe før jeg lånte han i fjor, forteller Sunniva.

At det ble en welsh da hun skulle finne seg ny kjørehest, er ingen tilfeldighet.

-Jeg er welshfrelst, sier Sunniva med en liten latter. Hun kommer fra en hesteinteressert familie, og har vært rundt hestene siden meget ung alder.

-Jeg fikk min første welsh da jeg var seks år. Jeg har prøvd andre ponniraser også.

Unghesten på fem år, Storhaugs Pablo, er også en welsh. Han skal konkurreres for første gang i år. Men det er på kuskesetet bak Tempers Amillion drømmene skal oppfylles først.

Sunniva satser mot EM med Tempers Amillion. (Foto: NRYF)

Mot EM

Sunniva er med på landslaget Ungkusk, og planen er klar.

-Målet er EM i august.

Hun kjenner allerede til en del av konkurrentene etter årene som Youngdriver, men nå kan det også bli nye og eldre ekvipasjer å konkurrere mot.

-Det blir spennende å se hvem de nye konkurrentene blir, sier Sunniva.

Ungkusken har flere muligheter fremover.

-Jeg har mest fokus på EM nå, men jeg vil fortsette å satse. Om det blir med en hest eller par, det får jeg se på. Jeg kjører mye par hjemme, forteller hun.

Millis og Pablo får variert trening på vei mot målene.

-Vi trener for det meste på tur, og en til to dager i uken på banen. Selv rir jeg dem mye på tur, og søsteren min, som er dressurrytter, hjelper til med å ri dem i dressur. Det styrker dem mye i dressuren i kjøring også.

Det blir spennende å se hvem de nye konkurrentene blir


Fortid på sprangbanen

Sunniva ser for seg mange år på kuskesetet på vei mot store mesterskap, men det var ikke alltid kjøring som var mest interessant. Ungjenta har en fortid som sprangrytter, men hun slet litt med knærne, og måtte gi seg. Siden hun allerede hadde prøvd seg litt i kjøring tidligere, ble seletøyet hentet frem igjen. Det har hun aldri angret på.

-Kjøring er mye gøyere enn sprang. Det er mye mer variert. Farten og spenningen man opplever i sprang, får man også i kjøring, og i tillegg får man med dressuren. Det gir mye mer mestringsfølelse, smiler Sunniva.

Sunniva kjører mye par hjemme med hestene Tempers Amillion og Storhaugs Pablo. (Foto: privat)