Nå blir det nordisk mesterskap i kjepphest

I fjor ble et kjepphest-stevne en brakende suksess under de tradisjonsrike Finnskogdagene. Med fjorårets moro, glade deltagere og entusiastiske publikummere ferskt minne, tas det hele et steg videre i år. I samarbeid med Solør Rideklubb ønsker Finnskogdagene hjertelig velkommen til tidenes første nordiske mesterskap i kjepphest, på Svullrya, Grue Finnskog 9. juli.

Hopp i det: Tidenes første nordiske mesterskap skal arrangeres av Solør Rideklubb, under Finnskogdagene. Foto: NRYF
av
Rebecca Ballestad-Mender

Det handler om kjepphest over hinder i dette mesterskapet, og mesterskapsklassen er for deltagere i alderen 13-16 år. For alle aldre både over og under dette arrangeres det åpne nasjonale klasser. Mesterskapsklassen går i 60 cm, og det går på feil og tid. Det gjelder ingen kvalifiseringskrav for deltagelse, men man må være medlem av en klubb som er tilknyttet sitt nasjonale forbund. Reglene for kjepphesten er relativt beskjedne og går kun ut på at kjepphesten må ha et hode og at kjepphestpinnen av fair play-grunner må være minimum 30 cm.

-I fjor gikk det over all forventning, det var rett og slett sinnssykt gøy!

Anna Nordlund Wiger om prøve-Nordisk i 2022

Begynte med suksess

De fleste arrangører er entusiastiske overfor sitt prosjekt, men når Anna Nordlund Wiger i styret i Finnskogdagene forteller om deres kjepphesterfaring og kjepphestplaner, bobler det helt over av glede.

-I fjor gikk det over all forventning, det var rett og slett sinnssykt gøy! Det ble 70 ryttere som deltok, og langt flere som så på. Folk dro langveisfra, og deltagerne var i alderen fire til 60 år. Det var litt en form for et «prøve-Nordisk», og i år tar vi det hele veien til et ordentlig mesterskap, forteller Anna.

Mens kjepphest var et nytt innslag i fjor, har Finnskogdagene en lang historie. Finnskogdagene har blitt arrangert hvert år siden 1970, på Svullrya, Grue Finnskog. Bakgrunnen for arrangementet ligger i områdets historie og tradisjoner som har utviklet seg etter innvandringen fra Finland på 1600-tallet. Finnskogdagene 2023 arrangeres 7.-10. juli, og har et innholdsrikt program – et sentralt og tradisjonelt element i forbindelsen med åpningen 8. juli er proklameringen av republikken Finnskogen. Det kommer mange hundre besøkende hvert år, både fra Norge og fra andre land – selvsagt fra Finland, som representeres av landets ambassadør i Norge.

Det er også linken til Finland som satte kjepphest-prosjektet i galopp ut av startboksen i fjor.

-Vi ønsket å ha noe mer for barn! Da kom tanken om kjepphest, og kjepphest er jo kjempestort i Finland, så det er bare helt naturlig å ta denne aktiviteten hit. Kanskje vil det føre med seg at vi får flere gjester fra Finland – og så er det jo en utrolig fin barneaktivitet, sier Anna og fastslår med tanke på fjorårets stevne at kjepphest er en fin aktivitet for alle. Det er nemlig langt flere enn bare barna som opplever at kjepphest aktiverer genet for å ha det gøy. I fjor var det mange i kategorien «voksen» som deltok i prøve-mesterskapet på Svullrya - og som oppdaget noe så enkelt som at det er veldig gøy å ha det gøy!

-Kjepphest passer både for de minste og for de større, smiler Anna.

Fjorårets prøve-mesterskap på Svullrya, Grue Finnskog var en kjempesuksess. (Foto: Arrangør)

Har med seg hele rytter-Norden

Med en ambisjon om å utvikle det hele videre til et nordisk mesterskap kontaktet Anna Norges Rytterforbund. – I samarbeid med administrasjonen i NRYF har vi laget et opplegg for mesterskapet, med statutter som er i tråd med de idrettslige reglene i Norge.

Den finske ambassaden har oversatt statuttene til finsk, og det har vært dialogmøter mellom de nordiske forbundene som var positive til initiativet med de foreslåtte rammene og de bidrar ved å spre invitasjonen i sine respektive land.

Norges Rytterforbund har fulgt med på den økende interessen for kjepphest, og har utviklet en egen dreiebok for kjeppheststevner. Den ligger på deres hjemmeside på rytter.no, sammen med tips for trening med kjepphest.

-Kjepphest er en flott breddeaktivitet for barn og unge især, det er en fin klubbaktivitet som rommer rytterforbundets visjon om rytterglede til alle. Jeg synes det er så gøy at Finnskogdagene og Solør Rideklubb drar i gang dette, og jeg gleder meg til å besøke Finnskogdagene for første gang, sier Tine Skoftedalen Fossing, organisasjonssjef i Norges Rytterforbund.

Den finske ambassaden har oversatt statuttene til finsk, og det har vært dialogmøter mellom de nordiske forbundene som var positive til initiativet med de foreslåtte rammene og de bidrar ved å spre invitasjonen i sine respektive land. (Foto: NRYF)

Solør Rideklubb fikk oppgaven som arrangør

For å få et kjepphest-stevne innenfor de ryttersportsmessige rammer, spurte Finnskogdagene i fjor Solør Rideklubb om bistand.

-Vi fant ut at vi måtte ha det på stell, det måtte være en rideklubb som arrangerte. Solør Rideklubb ville gjerne hjelpe til og fikset både hindermateriell, tidtakingsutstyr og rutinert personell.

Dermed er alt klappet og klart for en historisk begivenhet – tidenes første nordiske mesterskap i kjepphest.

Det var utrolig gøy - og i tillegg har vi aldri før hatt så mange tilskuere, aldri hatt sånne horder av barn – og det har aldri gått så varmt i kiosken som under fjorårets prøve-mesterskap!

Toronn Asdahl Brunsell, leder i Solør Rideklubb

Aldri før hatt så mange tilskuere på et stevne

Arrangørklubben Solør Rideklubb ser frem til årets mesterskap med like mye boblende glede som Finnskogdagene selv.

-For oss var dette med kjepphest noe helt nytt i fjor. Det kom til oss litt tilfeldig gjennom forespørselen fra Finnskogdagene, men det var en opplevelse av de sjeldne, forteller Toronn Asdahl Brunsell, leder i Solør Rideklubb. – Jeg skal innrømme at vi var bittelitt lunkne til det, men vi ble tatt skikkelig på senga, for det var utrolig gøy. I tillegg har vi aldri før hatt så mange tilskuere, aldri hatt sånne horder av barn – og det har aldri gått så varmt i kiosken som under fjorårets prøve-mesterskap!

Mesterskapet legges opp etter et ganske normalt sprangstevne. – Vi følger gangen ved et vanlig stevne, det skjer på sportens premisser. Arrangementsmessig brukte vi av klubbens kompetanse i fjor, samtidig som vi leide inn en speaker som til vanlig kommenterer travløp. Hans innsats førte til at underholdningsverdien steg betraktelig, han holdt et utrolig tempo og hadde så mange vittige kommentarer at det hele bare ble fantastisk. Og han kommer tilbake i år, forteller Toronn.

Solør Rideklubb stiller som arrangør av mesterskapet. (Foto: Arrangør)

Sporten ut til folket

Fjorårets opplevelse har gitt mersmak:

-For oss som rideklubb er dette bare en fantastisk mulighet, det er flott for ryttersporten at vi kan møte flere gjennom slike arrangement. Det er helt tydelig at dette treffer noe hos folk, og for vår del er det fantastisk å ha så mange publikummere som ikke fra før av er opptatt av hest. Her får vi synliggjort hesteverdenen, vi vekker interesse, vi sørger for aktivitet. Samtidig er det et rimelig og enkelt arrangement for oss – og det er like enkelt å være med på. Terskelen er lavere på alle måter.

Det som skjedde internt i familien Asdahl Brunsell er en god illustrasjon på effekten av lavere terskel. Samtlige i familien, også far i huset, kan nå skilte med å ha ervervet seg både en rosett og en blank pokal etter innsats over hinder.

Noen har gjort det med ordentlig hest, og noen med kjepphest. Men alle har hatt det gøy.

-Som voksen kjepphestrytter handler det selvsagt litt om å bjuda på, men man trenger jo ikke være hestekyndig – og gleden over en sløyfe og en pokal, den kjenner alle på, uansett alder eller gren, smiler Toronn.

-Det er helt tydelig at dette treffer noe hos folk, sier Toronn Asdahl Brunsell i Solør Rideklubb. (Foto: NRYF)