Sprang

Norsk childrenrytter blant topp ti

Sett med norske øyne, ble årets EM-finale for children høydepunktet på avslutningssøndagen i Kronenberg. Twiggy Josephine Aas Sander og Quinine klatret på listene og sikret en flott plassering blant topp ti, mens medaljekampen ble en thriller av dimensjoner med spansk i toppen nok en gang. I tillegg ble de tre individuelle EM-medaljene for ungryttere fordelt.

Den norske 13-åringen suste inn blant topp ti i årets EM-finale for children denne søndagen. I utgangspunktet rommet mesterskapet 103 ekvipasjer. (Foto: Brita Sandve)
av
Sille Kasin

30 unge spente finalister i alderen 12 – 14 på hest entret Milestone Farm Sand Arena denne søndagen. Her ventet som forventet to forskjellige 1.30 m baner – den første betraktelig lengre enn den andre, etterfulgt av forrykende omhopping om årets individuelle EM-medaljer for children. For gjennom alle runder av årets europamesterskap på Peelbergen Equestrian Centre, har ringreven Bart Vonck med team stått for store, lange og teknisk krevende baner. Disse har i runde etter runde skilt de beste unge utøverne fra de mange øvrige gode unge under et på alle måter velarrangert EM-arrangement.

I forkant av dagens EM-finale for children var forventningene store, men ble likevel holdt på et fornuftig realistisk nivå fra den unge norske rytterens side. Men forventningene, de ble så absolutt innfridd denne finalesøndagen – og mere til. For dadet virkelig gjaldt som mest, maktet EM-debutant Twiggy Josephine Ass Sander og Quinine (Quientero 2 x Lanero Nrw) å holde alle bommer oppe i begge omganger, og ble derfor stående med en totalscore på åtte feilpoeng. Dette skulle vise seg å holde til en delt niendeplass i EM for children 2024 – etter først å ha klatret mange plasser i første finaleomgang, og deretter også i den siste, avgjørende.

Dramatisk medaljekamp

Endringer i toppen ble det også for de unge utøverne som var ute i forrykende kamp om medaljene. Og mest dramatisk ble det i sisterunden. Da falt det nemlig bommer underveis for flere av ekvipasjene, og brått stod et kobbel med syv childrenekvipasjer på fire feil hver og måtte ut i omhopping om medaljene.

Til sist gikk bronsen vel fortjent i tyske Brianne Beerbaums fravør med Carrero T Z (Carrera VDL x Cero), mde ffisielleens Finlands Sani Illi sikret sølvet med Backwoods Challenger (Chacco-Blue x Darco). Og gullet, det gikk til Spanias Aleksandra Hearst med Corlien (Paramo K x Furiel de Baugy) – som dermed sikret andre spanske individuelle EM-gull i løpet av avslutningshelgen 2024.

Årets individuelle EM-gull for unge ryttere gikk til Storbritannias Oliver Fletcher på Hello William (Waldo Van Dungen x Stakkato) med gode 2.71. Ungrytteren holdt imponerende nok dermed feilpoengene sine fra årets innledende runde. Irske Francis Derwin vant sølvet med Flex A Bill-sønnen Flexi K med 4.61, mens franske Jules Orsolini tok seg av bronsen bak tøylene på Charlotte 198 (Casall x Carry 22) med 5.48.