Snart braker det løs i Paris

Nedtellingen har for alvor begynt. Etter som nasjon etter nasjon nå bekrefter navnene på sine deltakere under OL Paris 2024, og det er få dager til en olympiske ilden tennes, tar vi en nærmere titt på gjennomføring av øvelsene vi hestevenner i særstilling ser frem til å følge, sendeskjemaer, og annet.

Cadre Noir de Samurs oberst Thibault Vallette bærer den olympiske fakkelen til hest gjennom hovedstadens gater på den franske nasjonaldagen 14. juli - kun ti dager før den olympiske ilden tennes og OL Paris 2024 er i gang. (Foto: © Benoit Tessier/Reuters)
av
Sille Kasin

Når årets store idrettsbegivenhet, de olympiske sommerlekene i Paris 2024 står for tur, inngår 32 forskjellige idretter med 43 ulike disipliner på programmet. I løpet av lekene vil hele vil 329 øvelser bli gjennomført, og blant disse har også hestesport sin plass. Mandag forrige uke ble etappen for den olympiske fakkelen gjennom gatene i selve sentrum av hovedstaden gjennomført – etter at den nådde Paris i går med storstilt feiring av Frankrikes nasjonaldag. Den offisielle åpningen av OL Paris 2024, som blir det 29. i rekken etter at lekene fikk sitt nåværende format i 1896, skjer fredag den 26. juli og avsluttes søndag den 11. august.

Olympiatoppen har nylig satt sluttstrek for det norske uttaket til årets sommerleker. Hele 109 utøvere har fått startsignal til å delta under Paris-lekene og utgjør med dette den største norske troppen i sommer-OL på hele 42 år. Dette forteller oss at norske atleter som ikke bare bedriver vinteridrett, for tiden virkelig er i medvind.

To norske ryttere

Under OL Paris 2024 vil 49 nasjoner være representert innenfor hestesport. Sett med norske øyne, blir det for mange av oss elskere av hestesport naturligvis aller mest spennende å følge våre to norske deltakere, dressurrytter Isabel Freese med Total Hope OLD og sprangrytter Victoria Gulliksen med Mistral van de Vogelzang. – Og Norges to OL-ryttere, de får virkelig en fornem adresse å kunne skilte med denne nærmeste tiden. For hestesporten har sine arenaer med intet mindre enn Ludvig 14. Solkongens favorittslott, Château de Versailles med sitt storslåtte parkanlegg en liten times reisevei sørvest for Paris, som bakteppe.

Timevis med sport på skjerm

Warner Bros. Discovery sender samtlige øvelser fra OL i Paris på sin nye strømmetjeneste Max, i tillegg til å gi seerne bred OL-dekning på TVNorge. Med 3800 timer direktesendt sport vil TVNorge og Max være destinasjonen for hvert øyeblikk, hver medalje, hver idrettsutøver og hvert lag fra OL i Paris. På TVNorge kan du følge studiosendinger og øvelser med norsk fokus. TVNorge kan du også strømme gjennom Max. I tillegg får du alle serier og filmer fra den gamle strømmetjenesten HBO Max, informerer Heidi Skar.

Strømmetjenesten Max koster Kr. 89 pr måned. Du kan abonnere på Max her: 

Selv sitter den meritterte hestesportkommentatoren klar til å lose oss gjennom dressur og sprang med bisittere Tormod Bakke Johnsen og Tony André Hansen, mens feltritt vil bli kommentert på engelsk.

Hvis abonnementet ditt inkluderer Eurosport Norge og Eurosport 1, og/eller TV Norge, vil utvalgt dekning av Paris 2024 være tilgjengelig på disse kanalene, sammen med repriser og høydepunkter fra programmene på disse lineære kanalene. TVNorge vil sende 16 timer med OL hver dag.

Merk: OL sendes på både moderkanalen TVNorge og den nye strømmetjenesten Max. Ved flere tilfeller går deler av en øvelse på TVNorge, men ikke alt. På Max kan du se absolutt alt fra OL i Paris. Står det for eksempel at en øvelse går fra 11:00 til 21:00 på TVNorge og Max, betyr ikke det at alt går på TVNorge eller at det begynner lineært klokken 11:00. Du kan derimot se øvelsene fra start til slutt på Max!

Tidsskjemaet for hestesport OL Paris 2024 blir som følger - med forbehold:

Feltritt: Kommentatorer: Engelske kommentatorer
Ingen norske deltakere

27. juli kl. 09.30 – 18.30 Feltritt dressur Lag / individuelt Max
28. juli kl.10.30 – 15.00 Feltritt terreng Lag / individuelt Max
29. juli kl.11.00 – 13.30 Feltritt sprang Lag finale, kval individuelt Max
29. juli kl.15.00 – 16.00 Feltritt sprang Individuell finale Max
____________________________________________________________
Dressur:

Kommentatorer: Heidi Skar og Tormod Bakke Johnsen
Én norsk ekvipasje individuelt : Isabel Freese / Total Hope

Start kval: 30. eller 31. juli.
30. juli kl. 11.00 – 16.30 Dressur Grand Prix Lag / Individuell
kvalifisering Max
31. juli kl. 10.00 – 15.30 Dressur Grand Prix Lag / Individuell
kvalifisering Max
3. aug kl. 10.00 – 15.30 Dressur Grand Prix Spesial Lag finale Max
4. aug kl. 10.00 – 13.30 Dressur Grand Prix Freestyle Individuell finale Max
__________________________________________________________
Sprang: Kommentatorer: Heidi Skar og Tony André Hansen

Én norsk ekvipasje individuelt: Victoria Gulliksen / Mistral van de
Vogelzang

Start kval: 5. august
1. august kl. 11.00 – 14.00 Sprang Lag kvalifisering Max
2. august kl. 14.00 – 16.00 Sprang Lag finale TV Norge og Max
5. august kl. 14.00 – 18.00 Sprang Individuell kvalifisering Max
6. august kl. 10.00 – 12.00 Sprang Individuell finale TV Norge og

Feltritt uten norske utøvere

Når utøverne i feltritt inntar slottsanlegget i Versailles som står på UNESCOs verdensarvliste, er det duket for tre dagers sport og spenning. Etter første obligatoriske vetsjekk i forkant av stevnestart, står delprøven i dressur på programmet den 27. juli, etterfulgt av den spektakulære utholdenhetsprøven i terrenget søndag formiddag. Først på mandag den 29. juli vil det hele bli avgjort – etter at hestene først vises på nok en obligatorisk vetsjekk, for så å gjennomføre den avsluttende sprangprøven. Deretter venter årets første medaljeseremoni for olympierne innenfor hestesport. Her vil de edle metallene, både til de tre beste lagene og topp tre blant individuelle utøvere, bli delt ut.

65 feltrittutøvere deltar under årets sommerleker, og den tidligere femstjernersrytteren i feltritt, franskmannen Pierre Le Goupil, er lekenes terrengbanebygger.

- Å være en del av de olympiske leker er oppfyllelsen av en drøm og høydepunktet i enhver karriere – uansett hvilken rolle man har. For meg blir oppgaven som banebygger under OL Paris 2024 som å ha fått drømmejobben, uttaler Le Goupil. Selv representerte han årets vertsnasjon i feltritt under OL Mexico 1968, og bygget blant annet terrengbanene under EM og Pan American Games i 2023. – Og selve banen, den er nå mer enn 200 % klar, legger han til.

Norsk rytter i tradisjonsrik OL-gren

Hestesport har stått på OL-programmet med sine tre disipliner siden OL Paris 1900. Drøyt 50 år senere, under sommerlekene i Helsinki 1952, fikk også kvinnelige ryttere innpass på dressurarenaen. Og om kort tid er det altså den norske dressurrytteren Isabel Freese som nå er rangert som nummer 27 på FEIs verdensranking, som skal skrive seg inn i OL-historien og realisere en livslang drøm om olympisk deltakelse – på lik linje med Siril Heljesen under OL London 2012.

- Jeg føler at vi har jobbet lenge, men jeg føler også at det betaler seg nå, har den norske dressurstjernen som flyttet til Tyskland som 20-åring og har anerkjente Paul Schockemöhle som arbeidsgiver, tidligere uttalt. – Jeg husker jeg var hjemme på Kalbakken i Oslo og tenkte at én dag skal jeg til OL.

Og slik blir det altså nå – med den tolv år gamle hingsten Total Hope OLD (Totilas x Do Schufro), som også er avlshingst og har flere eliteføll etter seg, som firbent makker i Paris. Hesten eies av Isabels far, Øivind Bache, og danske Lone Bøegh Henriksen i samarbeid med tyske Paul Schockemöhle. Oppdretter er Christine Arns-Krogmann.

Startlistene i dressur under årets OL rommer i alt 60 utøvere. Av disse deltar 15 stykker, mens de resterende 45 rytterne både starter individuelt og samtidig representerer sine respektive nasjoner på lag. Tre Grand Prix-klasser inngår i OL-formatet i dressur – først med Grand Prix lag og individuelt med 30 ekvipasjer pr. dag den tirsdag og onsdag den 30. og 31. juli, og deretter lagfinale i Grand Prix Special for de ti beste lagene den 3. august - etterfulgt av årets første premieseremoni på dressurarenaen. Søndag den 4. august vises hestene på nytt, og deretter rir OLs 18 beste dressurryttere Grand Prix Freestyle før det hele rundes av med individuell medaljeseremoni. Franske Raphael Saleh er President of the Ground Jury, mens øvrige dommere er Henning Lehrmann fra Tyskland, Isobel Wessels fra Storbritannia, Mariette Sanders fra Nederland, Magnus Ringmark fra Sverige, Michael Osinski fra USA og Susanne Baarup fra Danmark.

En langvarig drøm er i ferd med å gå i oppfyllelse for Isabel Freese. Om kort tid rir den norske dressurstjernen karrierens første OL i Paris, der makker er Total Hope OLD. (Arkivbilde: NRYF)
Victoria Gulliksen blir norsk sprangutøver under OL Paris 2024 - etter å ha sikret seg Norges individuelle kvoteplass. (Arkivbilde: SportfotosLafrentz)

Første norske kvinne i sprang

Samtidig som årets 18 beste olympiere i dressur møtes til den avgjørende küren og de individuelle medaljene deretter fordeles, står treningsrunde og den obligatoriske vetsjekken på programmet for sprangrytter Victoria Gulliksen. Den 32 år OL-deltakeren har allerede god og nyttig mesterskapserfaring fra tidligere internasjonale mesterskap både på ponni og hest, og blir nå historisk for andre gang i karrieren – først i fjor som Norges første kvinnelige sprangrytter i en verdenscupfinale noensinne, og nå som Norges aller første kvinnelige utøver i sprang under de olympiske leker.

Victoria har fått riding inn med morsmelken og følger nå i pappa Geir Gulliksens fotspor som norsk OL- representant på sprangbanen. Til Paris har hun med seg den den tolv år gamle BWT-vallaken Mistral van de Vogelzang (Elvis ter Putte x Clinton) som eies av Stall Gullik og Koen Vandeputte. Oppdretter er Andre de Visscher.

- OL i Paris har vært et stort mål for meg, har Victoria tidligere slått fast.

Sprangdelen av arrangementet starter onsdag den 31. juli med obligatorisk vetsjekk og oppvarming, mens de 60 utøverne som rir lag, har sin første konkurransedag med kvalifisering til finalen torsdag 1. august. Finalen og medaljeseremonien for lag står deretter på programmet fredag den 2. august.

Og deretter står vår egen Victoria Gulliksen og øvrige individuelle utøvere for tur, først med en innlagt treningsdag, og deretter med kvalifisering, finale og medaljeseremoni på mandag og tirsdag den 5. og 6. august. 75 utøvere rir den individuelle kvalifiseringen, mens kun 30 av disse slipper gjennom nåløyet og rir OL-finalen i sprang i Paris 2024.

Den meritterte spanske banebyggeren Santiago Verala, som vel knapt har rukket å pakke om etter Falsterbo Horse Show sist helg, vil være på plass i Versailles. Her vil han ha franske Gregory Bodo som medbanebygger, både i feltritt og sprang. Disse to parhestene har samarbeidet tett over flere år i de helt store sammenhengene, så også under OL Paris 2024 vil vi garantert kunne oppleve baner med livlige farger, kreative løsninger med en lokal touch av det franske og store tekniske utfordringer, samtidig som både hensynet til hester og ryttere vil være ivaretatt på beste vis.

Lenke til hestesport dag-for-dag under OL Paris 2024:

Vertsnasjonens velkjente avis Le Monde er blant dem som har en grei oversikt der samtlige resultater fra OL Paris 2024 i feltritt, dressur og sprang, både for lag og individuelt, vil tikke inn.

Relaterte artikler