Sprang

Sterke norske prestasjoner

Med to av Norges ekvipasjer i omhoppingsfeltet på seks, ble årets utgave av CSI5*- W Rikstoto Grand Prix en virkelig thriller på Unity Arena lørdag kveld. Tyske Mario Stevnes vant, men fikk kamp om seieren til siste slutt. - Og de norske rytterne gledet samlet sett med sterke prestasjoner på hjemmebane.

En formsterk Victoria Gulliksen og Equine America Papa Roach leverte igjen på hjemmebane under Agria Oslo Horse Show. (Foto: Helene Gjerde Aamdal)
av
Sille Kasin

Svenske Peter Lundström som kommer fra en virkelig hestefamilie, og som selv har lang fartstid som rytter, begynte allerede i tenårene å bygge sine første sprangbaner. Han er også en av de første i sporten som tok datateknologi i bruk under arbeidet med banetegningene. Nå er dette som kjent standard.

Lørdag kveld inviterte den meritterte banebyggeren og team til sesongens første innendørs Grand Prix-klasse på femstjerners nivå – i forkant av søndagens verdenscupåpning i den vesteuropeiske ligaen 2024/ 2025. - Og denne første av de to hovedklassene under årets utgave av Agria Oslo Horse Show, skulle virkelig vise seg å bli en thriller av dimensjoner – med kamp om topplasseringen til siste slutt.

Den mektige banen med hinderhøyde 1.50 m – 1.60 m som møtte de 40 ekvipasjene til start i Rikstoto Grand Prix, krevde på alle måter mye og skilte godt. Hindrene kom fort med feilene spredt underveis, og til sist var det vel kun det første hinderet som forble urørt. Maksimaltiden i grunnomgangen var forholdsvis knapp, men ikke for snau, og ble derfor også en faktor å regne med i seg selv, og mange ekvipasjer pådro seg også pådro seg også stopp underveis. Til sist møttes seks ekvipasjer til omhopping, og til stor jubel for det tallrike hjemmepublikummet på Unity Arena denne lørdagskvelden, var altså to av disse norske.

Oda Charlotte Lyngvær red først ut blant våre ti norske ryttere i grunnomgangen med Carabella vd Neyen Z ( Carrera VDL x Lux Z), og satte også kveldens første null til enorm jubel fra det tallrike hjemmepublikummet. Dermed ble ekvipasjen også først ut når det hele skulle avgjøres, og vi fikk oppleve en samstemt duo som virkelig var på hugget. I omhoppingen da det gjaldt som mest, rev imidlertid den ti år gamle Zangersheide-hoppen B-elementet i kombinasjonen 5A – B, men duoen sikret like fullt en sterk sjetteplass i klassen.

En smilende Oda Charlotte Lyngvær hadde all grunn til å være fornøyd med egen innsats bak tøylene på godt hoppende Carabella vd Neyen Z. (Foto: Astrid Marie Årdal)

Victoria Gulliksen leverte på sin side også en grunnomgang der alt klaffet med velkjente Equine America Papa Roach (Perigueux x Zeus). I kjent stil smøg seg fuksen seg over hinder etter hinder uten at én eneste bom falt, perfekt matchet av den super fokuserte publikumsyndlingen. I omhoppingen holdt igjen den rutinerte ekvipasjen alle bommer oppe og ble klokket inn med tiden 39.64. Dermed ble 32 år gamle Victoria som kjenner den 15 år gamle Hannoveraner-vallaken sin ut og inn etter mange års partnerskap, plassert som en god nummer fire i den prestisjetunge klassen.

På papiret så det ut til at vi kunne få et rent oppgjør blant kvinnelige ryttere om topplasseringene i årets Rikstoto Grand Prix denne gangen, da hele fire av seks rytterne som red mot klokken, nettopp er kvinner. Til sist skulle det likevel vise seg at de to mannlige kollegaene deres trakk lengste strået – med lynraske tyske Mario Stevens og ti år gamle Carrie 22 (Christian x Couleur Rubin) til topps med 39.08, etterfulgt av den nesten like raske franske Kevin Staut med Dialou Blue PS (Diarado’s Boy x Chacco-Blue), kun tre hundredels sekund etter. Etter en fabelaktig runde der alt klaffet, ble svenske Emma Emanuelsson på Canbella Blue PS (Cantolar x Chacco-Blue) nummer tre med 39.22, mens østerrikske Katharina Rhomberg ble nummer fem med Cuma 5 (Comme Il Faut x Ars Vivendi) etter å ha pådratt seg et riv underveis.

Under karrierens andre norgesbesøk lyktes tyske Mario Stevens å ha marginene på sin side, og gikk helt til topps i Rikstoto Grand Prix med Carrie 22. (Foto: Astrid Marie Årdal)

Samlet ble det også en riktig god norsk dag, for flere av våre norske utøvere stod for svært gode prestasjoner i den krevende klassen. Det unge stjerneskuddet Jenny Krogsæter som denne lørdagen red sist ut av de norske i startfeltet, sikret en sterk plassering som nummer 12 etter en godt løst firefeilsrunde med den ti år gamle Zangersheide-hoppen Delphi M Z (Diamant de Semilly x Air Jordan Z). En bunn solid firefeilsrunde leverte også velridende Pål Flam med den 12 år gamle BWP-hingsten Mega Special DC (I’m Special de Muze x Landadel), mens like velridende Marit Haarr Skollerud Cox også kunne glede seg over en flott runde med den fine 11 år gamle vallaken Nelson van’t Roosakker (Zandor x Kashmir van Schuttershof) som det har gått et stykke tid siden vi sist så i aksjon.

Men aller gladest, det var altså vinner av årets Rikstoto Grand Prix, Mario Stevens. Han gjester hestefesten i Oslo for andre gang i karrieren.

- Kveldens bane var tøff, tiden var knapp, men vi hadde full klaff i omhoppingen denne gangen, uttalte Stevens glad i etterkant av den prestisjetunge seieren. - Vi var raske, men dette var likevel ikke det raskeste vi kunne ha prestert. Carrie har en ekstremt god galopp, så jeg behøver aldri å bekymre meg over tiden. Starissa FRA som jeg rir i verdenscupåpningen her på søndag, har lenge vært førstehesten min, men Carrie begynner nå virkelig å utfordre denne posisjonen.

Søndag fra klokken 15:30 braker det løs på Unity Arena med verdenscupåpningen i den vesteuropeiske ligaen. Startfeltet i Longines FEI Jumping World Cup™ presentert av Agria rommer i alt 40 ekvipasjer, og de norske rytterne som vi spesielt gleder oss til å følge er Victoria Gulliksen, Marit Haarr Skollerud Cox, Pål Flam, Geir Gulliksen, Ingrid Gjelsten og Therese Søhol Henriksen. Klassen strømmes live på ClipMyHorse.

Startlister og resultater:

Relaterte artikler