Sprang

Tikker mot start i Oslo

Etter en fantastisk utendørsssong med OL i Paris som et suverent høydepunkt, er det klart for nye opplevelser innendørs. Det begynner med Longines FEI Jumping World Cup ™ i den vest-europeiske ligaen i Oslo med Agria Oslo Horse Show denne helgen.

hest / Norges Rytterforbund
Klokken tikker mot start av Agria Oslo Horse Show. (foto: NRYF)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Med en serie på 14 stevner vil rytterne i den vest-europeiske ligaen få mulighet til å kvalifisere seg til finalen i april neste år. Når startsignalet går i Unity arena søndag 20. oktober, stiller utøvere fra 16 nasjoner – og Norge stiller med seks ekvipasjer.

De norske WC-rytterne og deres hester

De seks norske rytterne som har fått plass i World Cup-klassen er Victoria Gulliksen, Geir Gulliksen, Pål Flam, Therese Søhol Henriksen, Ingrid Gjelsten og Marit Haarr Skollerud Cox. Sistnevnte har med seg to hester – Nelson van’T Roosakker og Iron Wish DH Z. Ingrid Gjelsten har med seg hesten hun i vinter vant 3* Grand Prix med i USA, VDL Edgar M samt Nevado de Toluca. Therese Søhol Henriksen blir igjen å se på sine to hvite hester – Santos Z og Iron Maiden er klare for helg nummer to i Oslo. Pål Flam har med seg Omonza D C og Mega Special DC, mens Victoria Gulliksen har med seg sin ferske OL-hest Mistral van de Vogelzang samt sin makker fra tidligere store prestasjoner både i EM og i World Cup; Equine America Papa Roach. Hun skal også ri Olympic van de Padenborre i 5*-klassene i Oslo. Geir Gulliksen har med seg to hester – trofaste VDL Groep Quatro og Oh La La van Overis står på masterlisten under hans navn.

Ingrid Gjelsten har med seg sin vinnerhest fra 3* Grand Prix tidligere i år, Edgar VDL, til Oslo, samtNevado de Toluca. (Foto: NRYF)

Topprytterne kommer

Mange utenlandske stjerner kommer til Oslo – deriblant tre ganger finalevinner av Longines FEI Jumping World Cup ™ - Steve Guerdat fra Sveits. Han er for tiden nummer to på verdensrankingen, og til Oslo har han med seg Is-Minka, Lancelotta og Easy Star de Talma. Forrige sesong endte han på 9. plass i finalen med den 11 år gamle hoppen Is-Minka. I sommer tok han individuelt sølv i OL i Paris med den like gamle hoppen Dynamix de Belheme, hoppen han også tok gull med i fjorårets EM i Milano.

Regjerende europamester Steve Guerdat (SUI) kommer til Oslo. (Foto: FEI/Leanjo de Koster)

Kombinasjonen Harrie Smolders (NED) og Monaco N.O.P., som ble nummer to i World Cup-finalen både i 2022 og 2023 står også på listen over ekvipasjer til Oslo. I tillegg til denne erfarne 15 år gamle vallaken har han med seg den fire år yngre hingsten Springfield 21 som han har tatt tre topplasseringer med på 5-stjerners nivå i år.

Belgiske Gregory Whatelet blir å se på arenaen i Oslo. I fjor var han en del av det belgiske laget som ble nummer tre i Longines FEI Jumping Nations Cup ™ finalen med hingsten Bond Jamesbond de Hay. I fjor ble han nummer ti i Longines FEI Jumping World Cup ™ finalen med Ace of Hearts.
Svenske Peder Fredricson er velkjent for mange – også i verdenscup-sammenheng. Ferskeste toppresultat der er tredjeplassen i finalen tidligere i år med Catch Me Not S. Denne 18 år gamle vallaken var også en del av det svenske laget som tidligere denne måneden tok bronse i Longines League of Nations ™ finalen.

Se samtlige masterlister her

Det er nå det begynner

Stevnet i Oslo er det første i en serie på 14 stevner i Vest-Europa der rytterne gis mulighet til å sanke poeng med ulike hester for å sikre seg plass i finalen. Det er de 18 beste i den vest-europeiske ligaen som kvalifiserer seg til finalen i Basel, Sveits, 2.-6. april neste år, sammen med de beste utøverne fra de andre ligaene.

Oslo markerer starten på denne ligaen – så går ferden videre til Helsinki (FIN), Lyon (FRA), Verona (ITA) og Stuttgart (GER) i november. I desember er det fire stevner – to i Spania; Madrid og La Coruña, deretter følger London (GBR) og Mechelen (BEL). I januar er det to stevner, i Basel (SU) og Amsterdam (NED), så avsluttes kvalifiseringene i Bordeaux (FRA) og Gøteborg (SWE).