World Cup sa du? Nei, denne klokken vant Åge Dagfinn under Sandnes Grand Slam

En snasen klokke er ofte blant premiene når man vinner de store, internasjonale sprangklassene, deriblant World Cup. Men Sandnes og Jæren Rideklubb slår et slag for nasjonale stevner og har sørget for at en slik premie ikke kun er en drøm på 5-stjerners nivå. I helgens finale av Sandnes Grand Slam kunne sammenlagtvinnerne av Micro og Mini Prix stille opp på det nesten ikoniske «har-vunnet-en-klokke-bildet».

Guro Askeland fra Askeland Ur og Diamanter kunne overrekke Åge Dagfinn Eide Askeland (Arendal og Grimstad Rideklubb) en Longines-klokke som premie for hans sammenlagtseier i Østerhus Micro Prix under Sandnes Grand Slam. (Foto: Sandnes og Jæren Rideklubb)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Vi har jo sett disse bildene, disse brede smilene hos Henrik von Eckermann, Steve Guerdat, Scott Brash, Peder Fredricson og andre stjerneryttere som har toppet resultatlisten ved store, internasjonale stevner. Og ikke minst husker vi med glede bildet av det smilende norske laget med fire fine klokker (og en til laglederen også) etter seieren i andre divisjon av Nations Cup tilbake i 2019 - og da Geir Gulliksen i 2020 kunne motta en klokke for sin seier i Longines FEI Jumping World Cup ™ i Gøteborg - store øyeblikk!

Men Sandnes og Jæren Rideklubb har altså sørget for at ganske så like ikoniske bilder er blitt tatt på et stevne på hjemmebane her i Norge. Vi snakker helnorsk, nasjonalt stevne - og hinderhøyder som er litt mer for de flere.

Lekre klokker og glitrende diamanter

I vår la klubben ned et stort stykke arbeid i oppgradering og facelift på anlegget sitt, med kontinental sydenfølelse og enda bedre forhold for hester og ryttere som resultat. I mai gikk det første stevnet i Sandnes Grand Slam, så var det ny runde i juli. I helgen gikk det tredje og siste Sandnes Grand Slam – og det ble klart hvem som ble sammenlagtvinnerne av henholdsvis Norsea Mini Prix (130-140 cm) og Østerhus Micro Prix (120-125 cm) – og dermed hvem som kunne smile bredt over en Longines-klokke til en verdi av 15 000 kroner, sponset av klubbens gode sponsor Askeland Ur og Diamanter.

Det ble Amalie Steen Hegre i Mini Prix og Åge Dagfinn Eide Askeland i Micro Prix.

-Er du glad for å ha vunnet en slik klokke, Amalie?!

-Ja, det er helt fantastisk, stråler rytteren fra Sandnes og Jæren Rideklubb og legger til med glimt i øyet: - Det er veldig gøy med slike stevner. Det kunne gjerne vært flere startende, men det kan man jo ikke gjøre noe med – og da var det lettere for meg å vinne!

I både Mini Prix og Micro Prix har det handlet om å prestere over to runder. For ponniene var det tilsvarende klasse i Askeland Ur og Diamant Ponni Micro Prix på høyden LA/LA+5. Ponnivinner sammenlagt, Julie Vognsen Sørensen, fikk premie i samme liga som de "voksne", vi snakker smykke med ekte diamant.

-En fantastisk premie, stråler vinneren av Norsea Mini Prix sammenlagt, Amalie Steen Hegre sammen med Guro Askeland. (Foto: Sandnes og Jæren Rideklubb)

Nyttig erfaring på hjemmebane i Norge

Stevnelder Hanne Lill Steen avslører et faktum som egentlig ikke overrasker så mye, verken når det kommer til person eller hensikten bak tiltaket: - Grand Slam er noe nytt Kenneth (Sande) har kommet på at vi også kan få til. Bedømmingen har vært over to runder, og tanken til Kenneth er at rytterne skal strekke seg litt lenger – få mesterskapstrening.

Hun fortsetter: – Det var veldig gode baner, og vi har alltid noe nytt å by på – det er helt på høyde med utlandet. Man trenger virkelig ikke reise utenlands, fastslår Hanne Lill.

Ingen grenser trengs krysses for å reise til vestlandet, selv om dørstokkmila jo kan være en terskel - Hanne Lill og resten i gjengen hadde gjerne ønsket velkommen til flere ryttere i løpet av de tre stevnene. Men fortvil ikke om du var en som ikke var en del av startfeltet denne gang. Fem-stjerners premier og internasjonal atmosfære, det kan man få med seg også neste år.
– Tanken vår er å ha det hvert år, smiler Hanne Lill.

I Askeland Ur og Diamant Ponni Micro Prix kunne Guro Askeland sammen med sin sønn Aksel dele ut et diamantsmykke til sammenlagtvinner Julie Vognsen Sørensen. (Foto: Sandnes og Jæren Rideklubb)

Mange gjør dugnad sammen med sine barn – og det er jo en glede i seg selv det også, det å være sammen med sine barn på den måten. Det ser man jo kanskje enda mer når man blir eldre; hva som er viktig her i livet!


De uvurderlige frivillige

Hanne Lill takker alle som har stått på for å dra første årgang av Sandnes Grand Slam i land. En stor takk går til Askeland Ur og Diamanter og de øvrige gode sponsorene som gir klubben mulighet til å gi utøverne gode premier – og så er det alle de hendene som sørger for at det hele går rundt, som et velsmurt urverk.

– Vi gjør dette på dugnad, dette er jo ikke noe kommersielt. Vi har en god dugnadsgjeng her, og det er mye de samme som går igjen og som bretter opp ermene for klubben og for at andre skal få ha glede av et stevne. Mange gjør dugnad sammen med sine barn – og det er jo en glede i seg selv det også, det å være sammen med sine barn på den måten. Det ser man jo kanskje enda mer når man blir eldre; hva som er viktig her i livet!

Det ligger en sterk entusiasme bak det å bruke så mye tid og energi på et stevne.

Stevnelederen fastslår: -Når vi setter i gang et prosjekt som Grand Slam, så lager vi jo egentlig mer arbeid til oss selv også. Man kan jo spørre seg hvorfor vi gjør nettopp det – men det er jo fordi vi brenner for dette!

Resultater Sandnes Grand Slam august

Sandnes Grand Slam er over for i år - men neste år blir det på nytt både palmesus og 5-stjerners atmosfære i en stevne-trippel hos Sandnes og Jæren Rideklubb. (Foto: Jens Budsberg)

Og en ting til – uttrykket Grand Slam – det kommer fra tennis og brukes om å vinne de åpne mesterskapene i England, Australia, Frankrike og USA i samme år. Disse turneringene kalles Grand Slam-turneringer og anses som de viktigste både når det gjelder interesse fra publikum og premiepenger. Kilde: Snl.no