Presidenten har ordet

God hestevelferd er nøkkelen for fremtiden. Historien ligger bak oss

Grunnlaget for hestesporten eksistens er god hestevelferd. Hensynet til hestens livskvalitet må gjennomsyre alt vi gjør med hesten; fra hestehold og daglig håndtering til treningsmetoder og konkurranser.

Tore Sannum / NRYF / Rytterforbundet / President
av
Tore Sannum

Av Tore Sannum, President Norges Rytterforbund

Det er vår oppgave å sørge for at våre hester lever gode liv, der vi tar hensyn til hestens behov og dens egenart. Oppfatningen har vært at hestene våre blir tatt godt vare på, og at trening og konkurranse er et samarbeid mellom hest og menneske. Men de siste årene har det i økende grad blitt rettet kritikk mot sporten vår, spesielt toppsporten. Debatten går høyt, særlig i sosiale medier, om utstyr og treningsmetoder og om ubehag, smerte og skader.

Mange som driver med hest har på et eller annet tidspunkt gjort noe med eller mot hesten som ikke var riktig. Gjort noe man ikke er stolt av. Gjort noe som gjør vondt når man tenker etter. Gjort noe som ikke ser bra ut på video eller bilde. Og også gjort noe i beste mening, men som man i dag med bedre og nyere kunnskap vet er feil.

Men det viktigste er kanskje ikke hva man gjorde for et, to eller fem år siden, men hva man gjør i dag og hvilken retning vi nå ønsker å stake ut. Hvilke holdninger og handlinger man praktiserer og videreformidler til elever, trenere og dommere.

Vi kan ikke rette opp våre gamle feil. Men forstår vi dem, kan vi lære av dem. Da kan vi ta nye og bedre valg for fremtiden.

Bildene og filmene som har blitt spredd gjennom sosiale medier gjør vondt i oss. Men nettopp derfor er de viktige. De gjør noe med oss, og det må vi bruke som en drivkraft for å søke etter det som er riktig.

For fremtiden kan ikke bygges på at vi ser hva som er galt. Det er å se hva som er riktig som gjør at vi lærer.

Forskningen forteller oss stadig mer om hva et godt hesteliv er. Denne kunnskapen må hestesporten ta hensyn til. Regelverket må oppdateres der det er nødvendig. Smerter skal ikke forekomme under trening og konkurranser, og hestene skal få leve gode hesteliv.

Det aller viktigste er «hånden som holder tøylen». Det aller viktigste er du og jeg. Det aller viktigste er gode hesteeiere, ryttere og trenere med oppdatert kunnskap om hestevelferd, hestehold, utstyr og treningsmetoder. Vi trenger at adferdsforståelse og hestevelferd blir en like viktig del av rytterutdanningen og innen rideskoleopplæringen som selve ridningen. Dette er helt sentralt for en bærekraftig hestesport.

Vi trenger ryttere og trenere som anerkjenner og benytter gode treningsmetoder med fokus på trygghet og omsorg for hesten. En avspent hest lærer raskere og er lettere å håndtere.

Vi trenger ryttere og trenere som erkjenner at verden har gått videre, og at det man gjorde tidligere ikke nødvendigvis var riktig - med utgangspunkt i den kunnskapen vi har i dag. Vi trenger gode rollemodeller. Og vi trenger å stå sammen.

Vi ønsker derfor å oppfordre alle til å sette i gang en hestevelferdsbølge som viser eksempler på god ridning og god håndtering av hestene.

Vi må rette blikket fremover, ikke bakover. God hestevelferd er nøkkelen for fremtiden. Historien ligger bak oss.