Laster annonse...

- Adrenalinet er ubeskrivelig

- Samspillet mellom hest og rytter i denne sporten er veldig fascinerende. Hesten stoler på deg, og man er nødt til å fullt ut stole på den. Inger Sofie Kjeldaas er et av våre unge og fremadstormende feltrittstalenter, som har tatt et stort steg mot toppen denne sesongen.


Inger Sofie Kjeldaas og OTD Ghareeb i Strzegom i sommer (foto: Daniel Tarka, Pompo Mompo Horse Photography).
av
Åse-Berit Jamne

I midten av august tok Inger Sofie og Flip One gull i NM i feltritt for unge ryttere, og i begynnelsen av september ble det en imponerende første- og sjuendeplass med begge hestene i CCI2*-S i København under det danske mesterskapet i feltritt.

Resultater CCI2* København

20-åringen fra Ski har to egne hester som hun trener fast med for Stine Skedsmo på Skedsmo Gård i Jessheim. Til daglig studerer hun forretningsjus og økonomi på BI i Oslo, men de resterende timene går med til hestene. Fascinasjonen for dyr, og spesielt hester, har alltid vært der. Som 6-åring begynte hun på rideskole, og så alltid frem til ukas høydepunkt. Tre år etter gikk ferden videre til Blixland hestesenter i Tomter, hvor feltrittsinteressen startet. Inger Sofie fikk en av rideskolehestene på fôr og hadde dermed fast partner på ridetimene. Kaia Steinberg drev rideskolen og var aktiv i feltritt.

- Jeg begynte å se på at hun hoppet både sprang og i terrenget, og fikk lyst til å prøve. Det startet med treninger på terrengbanen, før jeg fikk med rideskolehestene i knøttecup på noen stevner.

Hesteinteressen blomstret, og etter hvert ble all ledig tid brukt i stallen.

Inger Sofie med sine to feltrittsstjerner, Flip One og ODT Ghareeb (foto: privat).

- Adrenalinet man får i terrenget, er det ingenting som kan måle seg mot, forklarer Inger Sofie. - Jeg har nok hele livet vært veldig eventyrlysten og nysgjerrig av meg.

Selv synes hun det er vanskelig å beskrive hvorfor feltritt er så utrolig givende og morsomt. - Når man står i startboksen og nedtellingen ut i terrenget starter, flommer alle følelser man har over - på en og samme tid. Det er nervøsitet, kvalme, spenning - og den aller største glede! Når man så er i gang, så slipper alt dette, og man fokuserer kun på det man skal gjøre. Kroppen fylles med adrenalin. Man hopper hinder og linjer som er krevende, med faste hinder. Samspillet man må ha med hesten for å kunne gjøre dette, er veldig fascinerende. Og samtidig må man være allsidig. Det nytter ikke å kun være flink til å ri i terrenget, hvis man ikke kan ri godt nok i dressur eller på sprangbanen.

Og starten på feltrittskarrieren, den startet for alvor i 2016, da hun fikk egen ponni.

I startboksen kjenner man på alle følelsene samtidig. - Det er nervøsitet, kvalme, spenning - og den aller største glede! (Foto: Daniel Tarka, Pompo Mompo Horse Photography).

- Et uvirkelig øyeblikk, som jeg bare hadde drømt om!

Ponnien var litt halvgal, full av masse energi og bidro til en bratt læringskurve for den unge feltrittsentusiasten. Den viltre firbeinte viste seg imidlertid å være godt egnet for feltritt, selv om resultatene aldri var spesielt gode. - Det spilte ikke så stor rolle for meg på den tiden. Jeg trodde uansett aldri at jeg skulle bli best eller komme meg ut på internasjonale stevner, det var en fjern og uvirkelig drøm.

I 2018 flyttet hun til Lillerudsgymnasiet i Karlstad i Sverige for å ta videregående utdanning. - Dette var noen gode år, hvor jeg lærte meg mye om hestehold og hesten på generell basis.

Men det var først i 2019 at livet Inger Sofie hadde drømt om, begynte å ta form. Foreldrene var enige om at hun trengte en ny hest, for å kunne fortsette med feltritt.

For noen uker siden tok 20-åringen NM-gull for Unge Ryttere på Flip One (foto: Helene Gjerde Aamdal).

- Jeg fikk med meg Stine Skedsmo på hestejakt. Vi reiste til flere land og prøvde mange gode hester. En rød hoppe, født i 2011, fra Anna Hassö tok hjertet mitt med storm. Hun hadde gått opptil 3* feltritt før, men var hovedsakelig kun ridd av Anna. Det var nok en stor overgang for Flip One (Feuerspiel x Wattenkieker, oppdretter Holger Beckmann) fra flinke ryttere, til en litt uerfaren rytter som ikke var like stabil i ridestilen, smiler Inger Sofie.

- «Flippan» har et stort hjerte og mye vilje, men det kan koke over for henne og hun blir lett frustrert om hun ikke får klare beskjeder.

Etter kjøpet av Flippan begynte ekvipasjen å trene fast for Stine Skedsmo. I fjor tok de steget opp til 2*. - Sesongen var tøff. Jeg red langt fra optimalt og slet mentalt på stevner. Jeg gjorde det bra på treningene, men klusset det til på stevnene. Sammen med Stine bestemte vi oss for å gå ned noen hakk og gjøre det lettere for både Flippan og meg, så vi skulle få selvtillit. Mot slutten av sesongen begynte det å løsne litt.

Det var slett ingen plan å ha to hester, og spesielt ikke ved siden av studiene. - Men muligheten til å kjøpe ODT Ghareeb (Ghareeb x Tulla Fight, oppdretter Sean Grier) kunne jeg ikke la gå fra meg, forteller Inger Sofie. - Han er født i 2004, så han er en voksen herremann. Men han har stor erfaring og har gått utallige klasser på høyt nivå. Caroline W. Brekke hadde hatt ham siden 2017, og skulle selge ham etter flere bra år med gode resultater. Hun trente også for Stine, og det var hun som tipset meg om ham.

Muligheten til å kjøpe ODT Ghareeb kunne ikke Inger Sofie la gå fra seg, og det skulle vise seg å være starten på et suksessfylt partnerskap (foto: Daniel Tarka, Pompo Mompo Horse Photography).

- Det viste seg å bli starten på et utrolig eventyr for min del! I desember 2021 hadde jeg plutselig to hester, og disse hestene er hverandres rake motsetninger. Ghareeb er tidligere ridd av Oliver Townend, en av verdens beste feltrittsryttere, og krever mye bein og tydelige beskjeder om hva han skal. I begynnelsen hadde jeg litt problemer med å finne de riktige knappene og ri ham riktig. Det er noe jeg fortsatt jobber med, men han er en tålmodig hest - og jeg drar nytte av at Stine også kjenner ham godt fra før.

I juni i år startet hun i Danmark med begge hestene, hvor hun lyktes med begge hestene sine og gjorde sin første internasjonale kvalifisering til 2*. - Jeg har hatt en voldsom utvikling bare siden da, men på det stevnet presterte jeg på mitt aller beste, og red veldig bra i terrenget. Jeg har hatt bedre prestasjoner på papiret på andre stevner, men disse rundene er jeg veldig stolt av - og de henger høyt for meg.

Nå har hun et mål om å komme seg til EM for unge ryttere med Ghareeb, og få et godt resultat. - Det er et litt hårete mål, men det er ikke umulig. Jeg er veldig glad i å sette meg nye mål, og se fremover. I år har jeg hatt en god sesong, og utviklet meg mye både mentalt og ridemessig. Ghareeb har gitt meg mye selvtillit, og jeg har klatret opp på internasjonalt nivå med både ham og Flippan, sier Inger Sofie som er stolt over å ha kvalifisert seg til Nordisk Mesterskap på hjemmebane på Starum 23. - 25. september hvor hun har et mål om å hevde seg i toppen.

- Det nytter ikke å kun være flink til å ri i terrenget, hvis man ikke kan ri godt nok i dressur eller på sprangbanen (foto: Helene Gjerde Aamdal).

Den unge rytteren er vel vitende om at hun er heldig som har foreldre som støtter opp om henne og målene hun har satt seg.

- De støtter meg både mentalt og økonomisk, uansett resultat eller situasjon jeg befinner meg i. Selv har de ingen erfaring med hester fra tidligere. Jeg har ganske høye krav til meg selv, og kan lett bli skuffet over meg selv når jeg møter mye motgang. Så for meg har det vært utrolig viktig å vite at de alltid støtter meg - uansett. I tillegg fortjener Stine en stor takk. Hun har lært meg utrolig mye på kort tid, og er veldig hjelpsom med alt rundt stevner og treningsopplegg. Hun stiller opp på stevner og lærer meg mye, med mye entusiasme og en god porsjon tålmodighet. Vi er et godt team, avslutter en ydmyk og reflektert ung feltrittsrytter.

Med god støtte fra resten av teamet (foto: Helene Gjerde Aamdal).