Laster annonse...

Gleden må man finne i det daglige arbeidet, ikke i sløyfene

I mai dukket hun opp som et nytt stjerneskudd på dressurbanene, med topplasseringer i U25-klasser for Norge. Med base hos søskenparet Jessica von Bredow-Werndl og Benjamin Werndl ved Aubenhausen i Tyskland går dressurrytteren Celina helhjertet inn for at drømmer om det livet hun elsker skal bli til virkelighet. – Jeg tror dypt og fast at man trenger å finne gleden i det daglige arbeidet med hestene, ikke i sløyfene man får – eller ikke får. Man må elske det man gjør for å takle motgang og ha tålmodighet nok til å lykkes.

-Det er i det daglige arbeidet med hestene, ikke i sløyfene man får, at man må finne gleden, sier U25-rytteren Celina Bådstangen som debuterte internasjonalt for Norge i sommer med sterke resultater. (Foto: Diana Wahl)
av
Rebecca Ballestad-Mender

En drøm skulle ha vært i ferd med å bli til virkelighet for Celina og hennes U25 hest Lacoste i disse dager. På bakgrunn av ekvipasjens sterke prestasjoner – to seire og en andreplass - i deres internasjonale debut i ungarske Mariakolnok og gode nasjonale resultater i Tyskland, ble de tatt ut til å representere Norge i EM som arrangeres i Budapest denne uken.

Men så kom den berømte nedturen. Veterinæren ved Aubenhausen bekreftet det Celina kjente. Lacoste må stå over mesterskapet, hestene går foran alt – alltid. Det ble med drømmen denne gangen, men 23 år gamle Celina ser fremover, fylt med lidenskap, vilje og kjærlighet til hestene og sporten. På veien mot sine drømmer suger hun til seg kunnskap fra noen av verdens beste, i omgivelser der alt ligger til rette for både hest og rytter.

Midt blant verdenstoppen

Med ridestøvlene plantet ved Aubenhausen – «The Home of Dressage Horses» - er Celina midt i et smørøye når det kommer til dressur. Søskenparet som holder i tøylene der er i den absolutte verdenseliten – Jessica von Bredow-Werndl ligger i toppen av rankinglisten, hun tok dobbelt av alt som var av gull i OL i Tokyo sammen med hoppen TSF Dalera BB, hun vant World Cup-finalen, hun tok laggull i VM 2018 – blant annet. Hennes bror Benjamin ble med hesten Famoso individuelt nummer fire og tok gull i lagkonkurransen under VM i danske Herning nylig.

Aubenhausen er en familiebedrift som har vært i familien Werndls eie siden 1993, vakkert beliggende i Ostermünchen utenfor München. Jessica og Benjamin trener hester og ryttere med Aubenhausen som utgangspunkt, basert på en helhetlig tilnærming og filosofi, og med et fantastisk anlegg som gir alt av muligheter.

Celina og Aubenhausen

-Aubenhausen er et vakkert sted som lar meg flette sammen min kjærlighet til hestene med profesjonell sport. Jeg våkner hver dag med hestene mine rett utenfor døren min. Benjamin er min hovedtrener, men jeg får hjelp av alle her, også Jessica og eksterne trenere som kommer jevnlig. Med så mange toppryttere rundt deg, så får du en mulighet til å utvikle din egen «ridestil» ved å sette sammen puslebiter fra alle sammen, innleder Celina.

For tiden har Celina tre hester ved Aubenhausen.

– Jeg har en herlig 5-åring som vi kaller Leo, som jeg holder på å utdanne. Så er det min firbente læremester og «partner in crime» Lacoste, som ga meg disse herlige seirene i U25 i Mariakalnok. Og så ikke minst er det en liten 10 år gammel prinsesse, som jeg håper jeg snart skal få vise frem til verden!

Ved Aubenhausen trener de 4-5 ganger i uken. – Men vi gjør ikke alltid dressur! Noen ganger har vi det bare gøy på galoppsporet eller vi gjør bakkearbeid. Hestene elsker denne variasjonen. Vi bygger opp til en helhet med alt fra turridning til aqua-trening og massasjebehandlinger i tillegg til treningen. Hestene mine går ut på store områder hver dag, de får være hester – mens jeg jogger i skogen nær dem for å være i god form selv.

Celina rekker å putte mer enn hest ved Aubenhausen inn i sin travle hverdag:

-Jeg studerer ved universitetet, så holder jeg hodet i form også, sier hun med et smil.

Opp midtlinjen

Celinas første konkurransehest var westfaleren Arezzo (Arpeggio/Salut) som hun konkurrerte med både i Tyskland og Østerrike. Med Lacoste kom den internasjonale debuten i år. Den ene seieren kom i freestylen, der hun hadde satt sammen programmet selv. Og musikken de dansket til – den hadde selvsagt norske røtter i form av Kygo.

Lacoste, en 14 år gammel hannoveranervallak e. Locksley III/Wolkenstein, er den hesten som har tatt Celina ut på de internasjonale banene. Lacoste ble kjøpt inn som unghest til Aubenhausen av Jessica og Benjamin og har blant annet blitt ridd av tyske Raphael Netz. Lacoste tok over læremesterrollen fra Arezzo, og gjorde det med glans. – Han har bare vært en helt fantastisk lærehest for meg, fastslår Celina varmt og takknemlig.

Med Lacoste gjorde Celina sin internasjonale debut - og de gode resultatene var med å gjøre sitt til at hun ble tatt ut til å representere Norge ved EM i U25, mesterskapet hun dessverre måtte stå over grunnet skade. (Foto: Lukasz Kowalski)

I sin 10 år gamle hoppe Hannelinde ser Celina allerede en arvtager til Lacoste, en hoppe som i aller høyeste grad inngår i fremtidsdrømmene. – Hannelinde er min prinsesse! Jeg er selvsagt lei meg for at det ikke ble EM, men fremover – altså, min drøm er å ri blant seniorene med Hannelinde, sier Celina.

Bakgrunnen til Hannelinde er spennende, hun er blitt trent av Alizee Froment, en fransk Grand Prix dressurrytter, kjent også for sine show der hun rir dressur på høyeste nivå bare ned en halsring.

Celina har et nært forhold til Hannelind.

– Jeg har en så sterk relasjon til Hannelinde, og hun har sånn scope, så stort potensiale innen dressur. Hun har nesten ikke vært startet, så det gjør det ekstra spennende for oss å ta fatt på en karriere innenfor den hvite railen. Men fremtiden min er med henne, og jeg håper at jeg kan bidra til det norske laget neste år.

Celina sier, både drømmende og realistisk, på én gang: - Neste år er siste mulighet i forhold til å kvalifisere til Paris… Jeg er ennå usikker på om vi kan få det til tidsnok, men vi gjør alt vi kan for å få denne drømmen til å gå i oppfyllelse.

Min fremtid er med hoppen Hannelinde, og jeg håper at jeg kan bidra til det norske laget neste år.

Celina Bådstangen

Hestene har alltid lokket

Det er mange i sporten som ikke helt har noen logisk forklaring på hvorfor det ble hest – utover at man bare alltid har villet være med hester.

Litt sånn er det for Celina også. Ingen i familien holdt på med hest, men for Celina var det bare noe helt spesielt med disse dyrene.

-Jeg har alltid kjent en dragning mot hester. Jeg husker at jeg som liten gikk rundt og rundt i sirkler med små ponnier under Oktoberfesten i München.

Hun ler: - Det var nok ikke så lett for mine foreldre å dra meg med derfra igjen!

Celinas barndom var i Tyskland, med norsk far. -Jeg vokste opp i München, alltid med hester rundt meg.

På et punkt møtte hun hoppen Rosy. - Med henne begynte jeg å lære meg Natural horsemanship. For første gang kjente jeg på et bånd som jeg ikke kan klare å beskrive med ord. Dette båndet ser jeg nå etter i hver enkelt hest jeg rir. Jeg ønsker alltid å forstå, føle og være i total synk med hestens personlighet. Det gjør at man på en positiv måte kan støtte hesten, motivere den – gjøre den glad og skape en letthet som gjør ridning til en vakker dans.

-Jeg har alltid kjent en dragning mot hester, helt siden jeg var liten, sier Celina. (Foto: Diana Wahl)

Jeg ønsker alltid å forstå, føle og være i total synk med hestens personlighet. Det gjør at man på en positiv måte kan støtte hesten, motivere den – gjøre den glad og skape en letthet som gjør ridning til en vakker dans.

Celina Bådstangen

Veien til konkurransebanen

Som yngre rytter tenkte ikke Celina på ridning som en konkurransesport, men hennes søken på internett etter en god trener skulle vise seg å få følger.

Celina hadde tatt fatt på en utdannelse innen finans i London, men hestene dro i henne. Det var et vanskelig valg, men hun følte hun savnet noe der på skolebenken. Hestene lokket, selv om hest ikke var det helt opplagte å gå for. Det rullet ikke hest i Celinas årer og hun hadde selv ikke fulgt noen tradisjonell vei som rytter heller.

Men det brydde ikke Celina seg om. Hun ville endre retning. Hun ville la hest fylle livet sitt.

-Jeg søkte på nettet etter gode trenere og snublet over Stefan Münch. Han er tidligere trener av Jessica von Bredow-Werndl og hennes bror Benjamin Werndl. Jeg tvilte jo på at Stefan ville si ja til en novise som meg som hans elev, men jeg tok mot til meg og spurte likevel.

Celina beskriver hva hennes henvendelse førte til slik:

-Det skjedde noe magisk!

Etter et år i England dro derfor Celina tilbake til Tyskland og Stefan Münch. Til hestene og til dressuren.

-Stefan tok meg inn, og han var min trener og støtte i to år, han hjalp meg med å legge et grunnlag og min pasjon for hester ble bare sterkere, forteller hun

Dette førte Celina til konkurransebanene – og til et halvår under vingene til Lisa Klössinger. Klössinger er med sine nå 29 år en seniorrytter og har en glitrende karriere bak seg, med både individuelle gullmedaljer i U25 ved EM samt laggull, sølv og bronser som young rider.

– Hun hjalp meg i et halvår for å gi meg mer konkurranseerfaring, forteller Celina enkelt.

Stefan sørget deretter for at nye muligheter åpnet seg for den unge rytteren.

-Etter to år hos Stefan og et halvt år hos Lisa, så sørget Stefan for at jeg fikk lov til å dra til Aubenhausen.

Siden begynnelsen av 2021 har Aubenhausen vært hennes hjem og liv, et liv som hun lever til fulle. – Jeg blir inspirert hver eneste dag her, kjærligheten til hestene, lettheten og gleden over å jobbe med hestene.

Celina stortrives på Aubenhausen: - Jeg inspireres hver dag, kjærligheten til hestene, lettheten og gleden over å jobbe med hestene, sier hun, her sammen med trener Benjamin Werndl. (Foto: Lukasz Kowalski)

Er av typen som går helhjertet inn for ting

Man får fornemmelsen fort, selv når kontakten strekker seg over landegrenser og er digital. Celina er en som går inn for det, med hele seg og enda litt til.

Hun ler:

-Det er bare sånn jeg gjør det, jeg går all in, gjør det av hele mitt hjerte. Store deler av mitt liv har blitt viet hester. Jeg skulle gjerne ha bodd i Norge, men Tyskland har alltid vært en viktig base for dressuren. Og jeg ønsker fremdeles å lære å danse med hester av de aller, aller beste i sporten. Jeg er veldig glad i Norge, og vi er der minst to ganger i år, til jul og om sommeren, sammen med hele familien.

Celina er ung og har mange muligheter foran seg. Hva hun skal gjøre med dem, har hun ikke helt bestemt seg for ennå. I tillegg til egen ridning har hun begynt en karriere som oppdretter og frilanser også som trener, både fysisk ute på ridebanen og online hvilket innebærer undervisningsmuligheter over hele verden.

– Jeg håper at jeg på den måten kan knytte til meg noen norske ryttere og på den måten gi et bidrag til dressuren i Norge fra Tyskland. Jeg prøver fremdeles å finne ut hva jeg vil gjøre senere i livet, men en ting er helt sikkert, hester og dressur vil alltid være en stor del av livet mitt!

-Jeg prøver fremdeles å finne ut hva jeg vil gjøre senere i livet, men en ting er helt sikkert, hester og dressur vil alltid være en stor del av livet mitt, sier Celina. (Foto: Diana Wahl)

Man må elske det man gjør

Celina reflekterer over grenen dressur: - I dressur strever vi etter perfeksjon, noe som – selv om det høres tullete ut – aldri kan oppnås. Jeg tror dypt og fast at man trenger å finne gleden i det daglige arbeidet med hestene, ikke i sløyfene man får – eller ikke får. Hvis man ikke elsker det man gjør – hva det nå enn er – så vil man ikke klare å takle det å ikke lykkes og man vil ikke ha den tålmodigheten man trenger for å oppnå suksess.

Celina har opplevd mye på sin ennå korte vei i dressuren, og selv om drømmen om EM i år ikke ble til virkelighet, stopper ikke det Celina. Hun ser fremover, og hun vil ikke la være å drømme videre.

-Jeg vil ikke sette noen grenser for mine ambisjoner. Jeg begynner med U25, lærer av det – og så må jeg se hvor livet tar oss. Drømmer har jeg mye av! Og med all den positive energien og støtten fra teamet ved Aubenhausen, så kan forhåpentligvis noen av dem bli til virkelighet!

-Jeg vil ikke sette noen grenser for mine ambisjoner. Jeg begynner med U25, lærer av det – og så må jeg se hvor livet tar oss, sier Celina. (Foto: Diana Wahl)

Hvis man ikke elsker det man gjør – hva det nå enn er – så vil man ikke klare å takle det å ikke lykkes og man vil ikke ha den tålmodigheten man trenger for å oppnå suksess.

Celina Bådstangen