Laster annonse...

En kort fergetur unna

Nylig realiserte en glad gjeng ryttere fra Stall Hosle i Bærum drømmen om rideferie hos Anders Vestergaard Carlsen ved Hjallerup Rideklub i Danmark. Vanligvis kommer berideren til dem, men akkurat nå forbereder han klubbens første internasjonale sprangstevne, så da ble det danmarkstur på damene i stedet.

Mette Bull har vært på inspirerende besøk hos Hjallerup Rideklub sammen med ridevenniner fra Stall Hosle. - Dette vil jeg gjøre igjen, sier 84-åringen. Foto: Hege Sætre
av
Sille Kasin
Laster annonse...

Sentralt plassert på Jylland, mindre enn én times kjøretur fra fergeleiet i Hirtshals, har Hjallerup Rideklub basen sin. Her holder også den danske berideren Anders Vestergaard Carlsen til og underviser alt fra nybegynnere til eliteryttere i både dressur og sprang. I tillegg reiser den profilerte berideren rundt og underviser – og én helg i måneden, også til Stall Hosle i Bærum der en fast gjeng ryttere venter.

Fruktbart samarbeid

De seneste ti årene har altså Vestergaard Carlsen lagt veien til Norge, og har etter år med koronarestriksjoner endelig igjen kunnet tilby den dedikerte hoslegjengen jevnlig undervisning. Men i påvente av at hverdagen igjen skulle normaliseres, og helgesamlingene kunne gjenopptas, vokste tanken om en skikkelig jubileumstur frem. For hvor morsomt ville det ikke være å reise på Danmarks-tur, kombinert med riding som markering på ti års fruktbart samarbeid?

- Selv om jeg dessverre ikke kunne ri selv under besøket hos Anders, hadde jeg virkelig stor glede av turen, forteller Mette Bull, 84. – I løpet av disse ti seneste årene har jeg hatt stort utbytte av undervisningen med ham, og vi har også delt erfaringer og utvekslet synspunkter når det gjelder riding. Det er flott å møte en som er så til de grader opptatt av the basics - grunnprinsippene for all riding - som jeg selv og også Eddie var. Og man har alltid noe å lære ved å se på andre, til og med i min alder, smiler hun. - I tillegg har Hjallerup Rideklub et flott anlegg med alle fasiliteter – med blant annet to ridehus og en fantastisk sprangbane med Ebbe-Flo-bunn, som nesten er verdt turen alene.

Fabelaktig boot camp

- Vi er så imponerte over at Mette ble med, selv om hun denne gangen måtte la egen hest bli hjemme, skyter Hege Sætre engasjert inn. – Mette satt standby og så egne elever ri for Anders fra tidlig morgen til sen kveld, og var også med på de reflekterende samtalene i etterkant av rideøktene våre. Selv synes jeg også det var spennende å følge de andre mens jeg selv ikke red, og inspirerende og lærerikt å forsøksvis fange det samme med blikket som Anders gjorde, legger hun til.

Og det å være en del av et ridefellesskap over tid – sammen med både venninner som man har ridd sammen med i årevis, og med Ander Vestergaard Carlsen som det naturlige midtpunktet og inspirasjonskilden, var en stor opplevelse for alle seks damer.

- Det var helt unikt å få være i en boble over tid, og nærmest ha en følelse av å være på en slags boot camp, smiler Hege. – Og læringsverdien var enorm. Så mye intensiv in-put som vi damene fikk over få dager, er med på å løfte oss videre fra der vi står som ryttere i øyeblikket, og det var veldig gøy å bli pushet litt.

At Anders og de norske elevene trives i hverandres selskap, levnes liten tvil. Nederst til høyre ser vi Elisabeth Sanner som denne gangen ikke red selv, men fungerte som kokk. Foto: Hege Sætre

Enkelt å reise

Det eneste den norske ridegjengen gruet seg litt til i forkant, var selve reisen ned til Hjallerup Rideklub. For ingen av dem var egentlig særlig reisevante, og i hvert fall ikke på tur med hest ut av Norge.

- Vi gruet oss litt til selve reisen, ja, bekrefter Hege. - Men det gikk veldig greit. Så fort man kommer av båten i Hirtshals, er det jo bare 45 minutters kjøring, så det som rytter å besøke Jylland med egen hest, er egentlig ikke noe stort prosjekt. Vi kommer garantert til å gjøre dette igjen, avslutter hun smilende.

Ridegjengen fra Hosle gruet seg litt til selve resien, men den skulle vise seg å gå helt smertefritt. -Vi kommer til å gjøre dette igjen, bekrefter Trine Reine og Hege Sætre som spent venter på å kjøre ombord på Superspeed i Larvik. Foto: Hege Sætre

Livslang læring

Anders Vestergaard Carlsen som blant annet sitter i styret for den danske beriderforeningen, er også strålende fornøyd med å ha hatt de seks norske godt voksne elevene sine på besøk. - Og at han nå har brukt ti år på undervisning i Norge og gleder seg til å fortsette, er han udelt begeistret over.

- Jeg elsker å reise, og er ikke minst imponert over hvor godt disse seks rytterne tar vare på hestene sine, sier han. – Gjennom også å utøve god horsemanship, som de gjør, ser de ridingen som en del av en bredere gren, og tar dermed det hele med. Slik utvikles også en tett relasjon mellom rytter og hest, som jo er så viktig.

Engasjert forteller berideren som rir både sprang og dressur og selv også konkurrer mye, om ridingen som profesjon og pasjon, og også om anlegget til Hjallerup Rideklub, der han har vært tilsatt som senterleder de seneste seks årene.

- Som berider er jeg selvsagt opptatt av undervisning og læring, for vi må aldri ta lett på å ivareta fremtidens ryttere. For å kunne nå toppen, må man jo starte et sted, og man må også utvikle bredden. Å lære seg å ri er et livslangt prosjekt, og uansett hvem du er, så må du følge treningsskalaen. I vår verden finnes ingen quick-fix, og det er det som skaper ryttere, og ikke forbruk av hester, presiserer han.

Fundament for gode stevner

Anders Vestergaard Carlsen kan ikke få fullrost arbeidsplassen sin nok. Og nå i august i etterkant av verdensmesterskapene i Herning, venter spesielt spennende tider, forteller han entusiastisk.

- Året rundt har vi mellom ti og tolv stevnearrangementer, og jeg må si at anlegget vårt er et deilig sted med virkelig alt man kan ønske seg som rytter. Takket være de mange konkurransene vi avholder, har vi lyktes i å skape et skikkelig fundament for fasilitetene våre her, og dette skaper igjen engasjement, smiler han og fortsetter:

- Nå jobber vi på høygir med å forberede klubbens aller første internasjonale FEI sprangstevne. I perioden 23. – 28. august åpner vi nemlig portene for Week 34 med både CSIYH1*, CSIU25 og CSI2* - med klasser fra og med 1,15 m og opp til og med 1,45 m Grand Prix. Dansk Rideforbunds siste kvalifisering til VM for de unge spranghestene på Zangersheide er lagt til oss, og også kvalifiseringen til finalen i Euro Cup for U25-ryttere, forteller han.

Og allerede på mandag inneværende uke – samme dag som påmeldingen åpnet – stod 38 danske og to franske ryttere på listene.

- Jeg har jo hatt en drøm om å kunne se internasjonale ryttere til start her i Hjallerup, men jag hadde vel ikke egentlig forventet å få så langveisfarende ryttere som helt fra Frankrike, dette første året, smiler Anders Vestergaard Carlsen igjen. – Men håpet om at norske ryttere melder seg på via NRYF, har jo selvsagt hele tiden vært der. For vi befinner oss jo bare en kort fergetur unna.

Week 34 - stevneinvitasjon:

Hjallerup Rideklubs hjemmeside:

Hosle-gjengens sommeropphold hos Anders Vestrgaard Carlsen i HJallerup er over, men rytterne ønsker garantert å gjenta suksessen neste år. Foto: Hege Sætre
Laster annonse...