Fôrtilskudd – til nytte og glede eller besvær og bortkastet?

Tilbudet av fôrtilskudd er stort, og det loves alt fra rolige stevnehester med blank pelser til føyelige hopper og velsmurte ledd. Men før du krydrer hestens fôr med forlokkende pulver, så bør du vite både hva hesten trenger – og ikke minst hva som egentlig er i fôrtilskuddet er to råd veterinær fra veterinær Solveig Sveri.

Illustrasjonsfoto: NRYF
av
Rebecca Ballestad-Mender

- En grovfôranalyse sparer deg fort for mange utgifter til unødvendige tilskudd, og bestemmer du deg først for å kjøpe, så kjøp her hjemme i Norge slik at du vet hva produktet inneholder, er Solveigs innledende råd.

Vit hva du gir hesten din

Solveig Sveri er veterinær på heltid og har jobbet mye som veterinær for Antidoping Norge.

Når det gjelder antidoping er Solveigs erfaring at mange er ganske gode på dette med behandlingstid og karenstid.

– Derimot er hestefolket mindre gode på dette med fôrtilskudd. Der er man ofte ikke særlig kritisk, sier Solveig.

I dag er det ikke uvanlig å handle fôrtilskudd over nett. Kjøper man fra nettbutikk med base i et annet land, må man være klar over at de ikke har samme strenge regelverk når det gjelder innholdsdeklarasjon som her i Norden.

-Her i Norge det veldig strengt, og Mattilsynet er svært nøye. Her skal alt oppgis i innholdsdeklarasjonen. Kjøper du tilskudd av en norsk leverandør, med base i Norge, så er du ganske sikker, innleder Solveig.

- Kjøper du tilskudd fra for eksempel England, så er du derimot like trygg. Og kjøper du fra USA, da er du fritt vilt. Der er regelverket kun at innholdsdeklarasjonen kun trenger å oppgi de fem ingrediensene det er mest av i tilskuddet. Ofte er ikke engang virkestoffet med på listen en gang da.

Dette betyr at det kan være stoffer i så lav mengde i tilskuddet at det ikke er oppgitt. Dette stoffet kan gi en effekt i retning av det produktet lover, men det kan også gi en høyst uønsket effekt. Det kan medføre at hesten din tester positivt på et stoff du ikke ante at du ga hesten din.

-På humansiden vet vi at det er slik at mange kosttilskudd tilsynelatende virker fordi de inneholder kortison. Et fôrtilskudd fra for eksempel USA kan tenkes å få et godt rykte som virkningsfullt på bakgrunn av det inneholder kortison, men så er det så lite kortison i det at det rett ikke står på innholdsdeklarasjonen. Produsenten har den amerikanske loven på sin side. Men for en norsk hesteeier kan det lede til en veldig kjedelig opplevelse etter en dopingtest, sier Solveig.

Hennes råd er klart: – Vær kritisk til fôrtilskudd. Kjøper du fra en norsk nettside, så sjekk også at nettsiden har norsk base. Først da er du noenlunde trygg på det du kjøper.

Vit hva hesten trenger

Solveig påpeker også at vi før vi øser oppi tilskudd til hestene våre bør vi ta en fot i bakken og først finne ut om den trenger noe ekstra – og så hva.

En trend hun har sett en stund nå er å gi magnesium-tilskudd.

– Her i Norge har vi tradisjonelt mye magnesium i grovfôret. Jeg tror vi fremover vil få tilfeller av hester som har fått for mye magnesium. Man bør sjekke behovet, ta grovfôranalyse gjerne oppfulgt med en blodprøve av hesten for å se hva man gir og om hesten har noe spesielt behov.

Veterinæren påpeker at en grovfôranalyse kan være den beste løsningen for lommeboken også:

– Man ønsker jo bare det beste for hesten sin, men å ta en grovfôranalyse er ofte langt mer vel anvendte penger enn å kjøpe fôrtilskudd.

Generelt mener Solveig at man som hesteeier har grunn til å tenke godt igjennom hvorvidt hesten virkelig trenger det fôrtilskuddet. Aller helst bør man gå lenger enn å tenke, man bør vite. Det er grunn til å heller legge ned penger i en grovfôranalyse og bli klar over hva man fôrer hesten med. Da vet man hva hesten trenger – og det er bedre enn å gi tilskudd nærmest på måfå.

-Vit hva hesten trenger og vit hva som er i fôrtilskuddet, er veterinærens to klare råd.

Artikkelen har tidligere stått i Hestesport