Lover godt for fremtiden

Et vellykket punktum er satt for årets Unghest Championat i sprang i regi av Arendal og Grimstad Rideklubb denne søndagen. Tre spennende finaler stod på programmet, og mens vi kunne glede oss over mange nye bekjentskaper, fikk vi også et hyggelig gjensyn med flere firbente som vi både husker fra fjorårshampionatene og Breeders-arrangementer.

Årets vinner av Unghest Championat for fireårs, Elle Sutteri B’s Go Gentle, med rytter Ada Alette Braaten Johnsen i salen. (Foto: NRYF/ Sille Kasin)
av
Sille Kasin

Første post på programmet denne søndagen var finalen i Unghest Championat for fireårs presentert av Sørlandskjøkken. Startfeltet i årets finale rommet 21 fire år unge spranghester, hvorav snaut halvparten er førstegangsregistrert i Norsk Varmbod. På plass var også stildommer Stein Endresen, som selv har utviklet utallige unghester i løpet av egen karriere gjennom flere tiår, og som også er hyppig brukt i stilbedømming av nettopp unghest. På lik linje med fem- og seksåringene i går, ble fireåringene bedømt på en skala fra null til ti, og fikk med seg en snittkarakter for kapasitet, ridbarhet og teknikk på veien videre.

Lover godt for fremtiden

- Årets fireåringer viser gjennomgående veldig bra standard, slår den erfarne unghestmannen fast etter å ha fulgt én og én med kyndig blikk gjennom finalebanen på 1.00 m.– Det er hyggelig å observere at unghestene blir stadig bedre presentert enn tidligere gjennom mye god riding, og det er tydelig at vi er på rett sport når det gjelder utdanningen av unghest i Norge. Flere av hestene som vi har sett i dag, er spennende hester for fremtiden, selv om alle kanskje ikke helt har fått vist potensialet sitt i dagens finale, for slik er det jo med unghester. Flere av hestene som vi har sett i dag, vil kunne vokse seg inn i oppgavene etter hvert som de blir utviklet og blir sterkere, avslutter han.

God kvalitet på de yngste

Elle Sutteri B’s Go Gentle (hingst/ NWB/ Jamal van de Heffink x Casilla van de Heffink/ oppdretter Stutteri B/ eier Elle Hest og Rideutstyr AS og Tom Vidar Leren Gjeldnes) som ble flott presentert av Ada Alette Braaten Johnsen, gikk til topp som championatvinner sammenlagt blant fireårs med en snittkarakter på gode 8.67. Pontiac-O (hingst/ KWPN/ Hardrock Z x Goodtimes/ oppdretter W.S. Oosterveld/ eier Andrew Charles Richardson og Merete Rød) som ble rid av Sofie Rød, oppnådde karakteren 8.17 og ble nummer to sammenlagt, mens Parlanti Van’t Imdehof Z (hoppe/ Zangersheide/ Pommerol De Muze x Nabab De Reve/ oppdretter Maes Toon/ eier Øivind Jahn Jacobsen) med rytter Annette Louise Stava Husebø hoppet inn til sammenlagt tredjeplass med etter å oppnådd 7.83. Inne til premiering var også åets fjerdeplasserte med karakteren 7.67, Baron Z (hingst/ Zangersheide/ Big Star x Diamant De Semilly/ oppdretter Katrine Berge Klekken/ oppdretter Katrine Berge Klekken og Siw Hanne Øvredal Brimsholm) som ble ridd av Fredrik Berg Seim, og Prinses M (hoppe/ AES/ Jorlan x Cahrlie Z / oppdretter Van den Oetelaar/ eier Stall Myrane as) under sin rytter Synne Ljosland med karakteren 7.33.

Mange flotte femåringer

I championatet for femårs presentert av Agder Næringsmegling stilte i alt 24 hester til start, og blant disse er seks førstegangsregistrert i Norsk Varmblod. Ni av femåringene stod med null i protokollene etter de to første omgangene på fredag og lørdag, og etter at grunnomgangen denne finalesøndagen i 1.15 m var unnagjort, møttes til sist syv av i alt ni feilfrie ekvipasjer til omhopping mot klokken. GK’s Moneymaker (hoppe, NWB/ Comfortuna VDL X Loopie/ oppdretter Henriette og Gro Karlsøen/ eier Astrid Rebecca Johannessen) med eier selv i salen skulle vise seg å være aller raskest, og vant dermed klassen. Nummer to under sin rytter Thea Gunleksen ble Capri Z (hoppe/ Zangersheide/ Cornet’s Prinz x Cento/ oppdretter Lerman Luc/ eier Thea Gunleksen, Pål Gunleksen og Siw Gunleksen), mens Stutteri B’s Homeward Bound (vallak/ NWB/ Nixon van’t Meulenhof x Ustinov/ oppretter Stutteri B/ eier Stutteri B AS) ble nummer tre med Rikke Budsberg i salen. De tre øvrige plasserte ble Opportunity K (vallak/ KWPN/ Asca Z x Little Rock/ Oppdretter A.Koobs og M.Koobs – Van De Belt/ eier Sissel Bjørklund) som ble ridd av Ingrid Sandhei Bjørklund, I’m Special Indeed Z (hoppe/Zangersheide/ I’m Special De Muze x ukjent/ oppdretter og eier og rytter Cornelia Emilie Kasin) med Cornelia Emilie Kasin selv i salen, og Elviras Aladdin (vallak/ NWB/ Akribori x Lanlord/ oppdretter og eier Eva Lill Sletvold Høgsnes) som ble ridd av Sandra Corell.

En strålende fornøyd Astrid Rebecca Johannessen med lille Loke på armen kunne konstatere at GK's Moneymaker denne gangen var aller best blant femåringene. (Foto: NRYF/ Sille Kasin)
Også ved tidligere anledninger har Liselotte Lefdal vist at hun stortrives i salen på unghester. Denne søndagen satt hun i salen på sin egen seksårsvinner Sabina V/H Laageind. (Foto: NRYF/ Sille Kasin)

Lite, men godt seksårsfelt

Deretter ble banen bygget om og bommene løftet til 1,25 m, og det var klart for årets finaleoppgjør i Unghest Championat for seksårs presentert av Kubberød. Her deltok kun elleve utøvere, og blant disse var kun to fra Norsk Varmblod. Underveis i dagens grunnomgang måtte drøyt halvparten av feltet se bommer falle, og til sist møttes derfor fem utfordrere til omhopping på tid. Blant disse trakk Sabina V/H Laageind (hoppe/ BWP/ Ducati van Schuttershof x Enrico v/d withoeve/ oppdretter Christ Schalk/ eier Liselotte Lefdal) med Liselote Lefdal selv i salen det lengste strået, etterfulgt av Malibu K (hoppe/ NWB/ Kasper Van Het Hellehof x Lanciano/ oppdretter og eier Karine Berge Klekken) som ble ridd av Fredrik Berg Seim. Tredjeplasserte be Carla L (hoppe/ SWB/ Mr. Vain GJ x Corlensky G/ oppdretter Linda Magnusson/ eier Tove Bjordal og Cathrine Bjordal Tholo) med Cathrine Bjordal Tholo selv i salen.

Ros til arrangør og banebyggerteam

Gjennom stevnehelgen hadde mange mye positivt å komme med, både når det gjaldt selve arrangementet som ildsjelene i Arendal og Grimstad Rideklubb som alltid visste å gjennomføre med en tier i stil, og ikke minst når det gjaldt helgens baner. For er det noe alle som er særlig engasjerte i unghest er enige om, så er det hvor viktig det nettopp er for unghestene å ha gode opplevelser på banen som en del av utdanningen mot større oppgaver.

Og helgens banebygger, Bent Stenstrøm, godt assistert av Peter Flam og Kristine Nordskogen, klarte også oppgaven sin med bravur.

Helgens banebyggerteam - Bent Stenstrøm, Kristine Nordskogen og Peter Flam - har all grunn til å hente smilene frem etter mange positive tilbakemeldinger på helgens baner, både fra ryttere og trenere. (Foto: NRYF/ Sille Kasin)

Fokus på gode rideveier

-Det er veldig gøy å bygge når det er så mye folk som det er her, fastslår Bent Stenstrøm som vi griper fatt i mellom slagene – etter siste unghestfinale, og like før dagens åpne klasser tar til.

Han fortsetter:

– Jeg er imponert over hvor bra de rir her på stevnet, og prøver jo å bygge så godt jeg kan, slik at banen gir god rytme. For da blir det også lettere å ri. Hvis man gir utøverne gode rideveier og fornuftige svinger og har fokus på nettopp dette, så kommer jo rytmen på sett og vis av seg selv, forklarer han.

Selv ser den sympatiske banebyggeren at erfaringen fra bygging av baner på primært D-stevner kommer særlig godt med også under unghesthelgen i Arendal. Han forteller at han ikke bygger så mye, kanskje bare maks fem – seks stevner i året, og da altså mest på D-stevner. Hittil i 2024 har det bare blitt tre stevner medregnet denne helen i Arenal, for det er dessverre vanskelig å få tiden til å strekke til når man både har full jobb, skal følge opp to egne ridejenter og i tillegg har fire hester på gården hjemme som også krever sitt.

- Jeg opplever at nivået på D-stevner og unghester har mye til felles, smiler han. – Og selv tenker jeg at det faktisk kan være vel så viktig å ha gode banebyggere på dette nivået enn på lands- og elitestevner, for der kan jo som oftest rytterne bedre løse oppgavene selv og hestene også takle utfordringene bedre, slår han engasjert fast.

Grundig forarbeid

Bent Stenstrøm er medlem av Jarlsberg og Melsom Rideklubb, og mye godt kommer ut av dette.

- Interessen min for å bygge baner ble vekket da jentene mine var små og red ponni, og det har virkelig vært og er fortsatt et privilegium å få være med rundt på stevner og følge dem opp, smiler han. – Og jeg har vært kjempeheldig som har kunnet lære mye av Terje Olsen-Nalum, fortsetter han. - Vi er jo i samme klubb, og derfor har jeg fått bygge mye på Melsom og har nærmest gått i lære hos Terje. Jeg bruker lang tid på skissene mine i forkant og har i grunnen alltid alt ferdig før selve stevnet tar til. Som banebygger er det selvsagt viktig å tørre å stole på seg selv, men man må aldri være redd for å søke råd og hjelp fra mer erfarne folk, påpeker han og legger til: - Selv gjør jeg det ofte.

Godt samarbeid

Og samarbeidet banebyggerteamet imellom, det har gått knirkefritt gjennom hele stevnehelgen i Arendal.

- Jeg har hatt et veldig hyggelig og godt samarbeid her i helgen med Peter Flam og Kristine Nordskogen, bekrefter Bent Stenstrøm. - Jeg legger ingen prestisje i dette, men har hatt fokus på å bygge så gode baner som mulig. Roen og erfaringen til Peter, og Kristine som har administrert hele, har vært gull verdt. Selv håpet jeg at baneskissene mine kunne tjene et godt utgangspunkt, og det er selvsagt ekstra, ekstra hyggelig at alt nå ser ut til å ha fungert bra. Vi har fått gode tilbakemeldinger av ryttere og trenere underveis og nå i etterkant, og det varmer. Både to- og firbente skal oppleve utvikling og ha følt mestring når de reiser herfra, og dette håper og tror jeg vi har lyktes med, avslutter den beskjedne banebyggeren.

Resultater:

Relaterte artikler