Målet er VM

-Det er hyggelig å få tilliten, sier den nye landslagstreneren for MG junior, Sofie Houge. Hun ser frem til å bygge opp en god base med erfarne juniorryttere.

Sofie Houge er ny landslagstrener for junior. (Foto: privat)
av
Trine Meiningen

Sofie Houge (25) har lang erfaring med Mounted games. Hun har vokst opp i et hestemiljø på Skuterud Gård utenfor Oslo, og begynte å ri i niårsalderen. Med tre år på juniorlandslaget, tre år på seniorlandslaget, og en rekke medaljer fra nasjonale mesterskap, har hun solid kunnskap om sporten.

Bitt av basillen

Interessen for Mounted games kom tidlig til Sofie, og har blitt en stor del av livet.

-Da jeg var ni år falt jeg for games fordi jeg skjønte så godt om jeg gjorde det riktig eller ikke, og så var det pauser mellom racene, smiler Sofie. -Etter hvert blir det tett når man jobber sammen som lag eller par. Det sosiale ble bedre, og man lærer mye om mellommenneskelige relasjoner for å bli god i games. Vi er bestevenner, trenere og motivatorer for hverandre.

Da Sofie var 19 år tenkte hun at hun var ferdig med hestesporten, men hun har likevel fortsatt å konkurrere hver sesong på lånte ponnier. Etter tre år med studier i Trondheim er hun nå tilbake på Østlandet og Skuterud Gård.

-Jeg har aldri klart å bli ferdig med hestebasillen og gamesbasillen, forteller Sofie. Hun har pendlet til Østlandet i helgene for å trene og konkurrere. Nå er hun på utkikk etter egen gamesponni.

- I fremtiden har jeg lyst til å bli vurdert til seniorlandslaget, men ikke nå. Jeg har ikke fokus på mine egne plasseringer i år, dermed har jeg god tid til å videreutvikle meg enda mer som trener, og bistå rytterne i satsningsgruppen.

Vi er bestevenner, trenere og motivatorer for hverandre


Trening og rekruttering

I 2012 begynte Sofie å undervise unge ryttere hjemme på gården, og fra 2014 har hun undervist på weekendkurs og leir.

Skuterud gård har rekrutterte en rekke ryttere til sporten de siste to tiårene. Sofies søster Karen Houge begynte med rekrutteringsarbeidet. Sofie tok over i en alder av 16 år, og i dag er det en håndfull juniorryttere som holder faste treninger og lærer hvordan å undervise, samt rekruttere nye ryttere til sporten.

-Jeg er med som ekstra trener, hvor jeg prøver å fremme diskusjon og refleksjon med juniorene rundt hvordan å undervise, sier Sofie.

-Vi er en stor gjeng tilknyttet gården. Jeg har introdusert mange for sporten på våre hester, andre har vært snille og tatt med rytterne fra gården i sin ledige plass på hengeren, mens andre igjen har investert mye tid i dem ved å ta vare på dem under stevne- og treningshelger. Hele miljøet på gården står bak rekrutteringen, og det å holde rytterne i sporten.

Sofie er selv aktiv rytter, men i år har hun fokus på å utvikle seg som trener. (Foto: privat)

Mål og samarbeid

Da Sofie så at Norges Rytterforbund lyste ut stillingen som landslagstrener for junior 2022, grep hun sjansen.

-Jeg tenkte at jeg har mye erfaring med trening og rekruttering av yngre ryttere, forteller Sofie. Hun ble glad for å få muligheten.

- Som landslagstrener for juniorene tenker jeg at det som skjer av banen nesten er viktigere å jobbe med enn tekniske detaljer. Kommunikasjonen, samarbeidet, respekten og samholdet mellom rytterne på laget, og mellom rytter og forelder kan være mer avgjørende for den enkeltes prestasjon enn om man plukker opp utstyret på en bestemt måte. Mitt mål er å skape en ressurssterk enhet bestående av rytterne i satsningsgruppen, støtteapparatet og meg som deres landslagstrener.

Hun kjenner til alle gamesrytterne i satsningsgruppen fra før.

- Jeg har mye jeg ønsker rytterne i satsningsgruppen skal sitte igjen med etter sesongen, men ser at det kan bli krevende å få tid til alt. Derfor planlegger jeg at hver treningshelg skal dreie seg om et tema. På denne måten kan de bli introdusert for nøkkeltemaer for å være en god lagkamerat og å prestere på et internasjonalt nivå, og gjøre seg noen refleksjoner og erfaringsutvekslinger på en systematisk måte, sier Sofie.

Mitt mål er å skape en ressurssterk enhet bestående av rytterne i satsningsgruppen, støtteapparatet og meg som deres landslagstrener.


Mot VM

-Konkurranseformen lag tillater i enda større grad enn individuelt å fremme hver enkelt rytters beste kvaliteter. I år reiser juniorlaget til VM, men før det er det Norway Summer Challenge på Bjerke og Nisse cup i Sverige. Dette er to av tre nordiske lagkonkurranser hvor lag fra Norge, Sverige og Danmark konkurrerer. Da får rytterne trening i å ri under press, og en liten smak av det internasjonale Mounted games-miljøet.

Det er mye å lære ved å reise ut i verden og prøve seg mot ryttere fra andre nasjoner.

-På lang sikt håper jeg å bidra til en god base juniorryttere som har internasjonal konkurranseerfaring og som har kunnskap om hvordan å være en god lagkamerat, sier Sofie.

Gledelig arbeid

Hun er klar til å ta fatt på den nye oppgaven.

-Jeg grugleder meg, og tenker på hvordan jeg kan være til nytte og hvordan det skal fungere. Jeg håper jeg klarer å formidle det jeg har lært, og at jeg kan ta med rytterne til internasjonale konkurranser. Det er tre eller fire ryttere som kun har konkurrert i Norge, og det er veldig stort å få se miljøene utenfor Norge, sier Sofie.

- Som landslagstrener for juniorene tenker jeg at det som skjer av banen nesten er viktigere å jobbe med enn tekniske detaljer, sier Sofie Houge. (Foto: privat)