Fag og fakta

Nå kan du søke om støtte til å lage en Agria Naturbane

I år igjen får rideklubber rundt om i landet muligheten til å søke støtte for å lage en Agria Naturbane. Sammen med Agria Dyreforsikring vil Norges Rytterforbund dele ut totalt 120 000 kroner til tre rideklubber i tilskudd til å lage en Agria Naturbane!

Foto: Agria Dyreforsikring
av
Rebecca Ballestad-Mender

Agria Dyreforsikring og Norges Rytterforbund ønsker, som et ledd i #stopphalthet-kampanjen, å inspirere og legge til rette for at flere rideanlegg bruker naturen rundt seg. Med dette ønsker vi å dele ut totalt 120 000 kroner fordelt på tre heldige rideklubber, øremerket utvikling av en Agria Naturbane.

Alle rideklubber tilsluttet Norges Rytterforbund er velkomne til å søke. Klubbene som mottar støtte vil presenteres under Agria Oslo Horse Show i oktober. Søknadsfrist: 1. september 2023.

Se mer på rytter.no

Et godt forebyggende verktøy

En naturbane trenger ikke å være komplisert, og såfremt du har fått en godkjenning fra skogs- eller tomteeier kan du starte med å fjerne steiner og grove røtter på et område. Legg naturbanen til et sted med tilstrekkelig flatt underlag og pass på å drenere grunnen godt. Deretter kan du fylle på med for eksempel bark og sagflis, og tilrettelegge med naturelementer. Det er kun fantasien som setter grenser for hvordan du kan bruke naturen til å lage en morsom treningsarena.

– Variert trening på ulikt underlag er en viktig faktor for å skape sterke og sunne hester. Mange staller har naturen tett på, og vi håper at dette kan inspirere til at flere bruker skogsmulighetene rundt seg. En naturbane er med på å skape sunnere og gladere hester på en naturlig måte, og vi håper på mange søkere, sier Marianne Broholm Einarsen, Business Area Manager Europe, i Agria Dyreforsikring.

– Vi er glade for samarbeidet med Agria i #stopphalthet-kampanjen, og håper med Agria Naturbane å bidra til at flere rideklubber tar i bruk mulighetene rundt seg. Dette handler om helse, holdbarhet og hestevelferd, som er verdier vi brenner for, sier Beate Heieren Hundhammer, generalsekretær i Norges Rytterforbund.

En naturbane er et naturområde tilrettelagt for ridning, det bidrar til at hesten får variasjon både ut fra treningsform og underlag hvilket er gunstig for hestens helse og holdbarhet. (Foto: Isabelle Lögdahl).

Hva er en naturbane?

En naturbane er enkelt og greit et naturområde tilrettelagt for ridning. Det viktigste er å ha en godkjenning fra skogs- eller tomteeier, og selvfølgelig ta hensyn til fugle- og dyreliv. Bruk gjerne bark eller sagflis, og naturelementer som kvister og stubber. Hensikten er å ha en morsom treningsarena som gir glede for både hesten og deg som rytter.

Her finner du en oppskrift på å lage en naturbane.

"Jeg føler at man kommer til hesten mer av seg selv. Hestene blir løsgjort på en annen måte enn i ridehuset. I ridehuset rir man etter en følelse, på naturbanen blir man satt på en oppgave, og da kommer det mer av seg selv fremfor at man sitter og terper på en sjenkelvikning hele tiden."

Hvordan gir vi våre hester et godt liv og holder dem friske og holdbare? Vi samarbeider med Agria Dyreforsikring om kampanjen #stopphalthet for å fremme god hestevelferd og spre kunnskap om godt hestehold og god, riktig og variert trening av hest. Klikk deg inn på fanen #stopphalthet på hestesport.no for fagartikler!


Relaterte artikler