Sprang

Norsk unghestseier og sterke plasseringer i Falsterbo

Mens sterke norske unghestryttere sikret seier og plasseringer i Falsterbo på avslutningssøndagen, fikk mange femstjernersryttere et forvarsel om både hva Santiago Varela vil by på under OL Paris, og også hva som kjennetegner en typisk femstjerners Grand Prix.

Norske Lone Marie Øglend og Olando W viste konkurrentene bakskoene og sikret seier i årets Folksam Open for femårs. (Foto: fotobytorp.dk)
av
Sille Kasin

Mens sterke norske unghestryttere sikret seier og plasseringer i Falsterbo på avslutningssøndagen, fikk mange femstjernersryttere en påminnelse om både hva Santiago Varela kan komme til å by på under OL Paris, og også hva som kjennetegner en typisk femstjerners Grand Prix.

Mens gårsdagens sprangdel av Falsterbo Horse Show dessverre ble betydelig avstumpet grunnet vær og vind, og viktige klasser derfor måtte utgå, lot heldigvis avslutningssøndagen seg gjennomføre i tråd med programmet. For nå skinte solen igjen over Falsterbo, der også gressmatten på den store internasjonale sprangbanen hadde tørket godt opp. Ifølge rytterne var den ikoniske arenaen derfor langt bedre å ri på enn hva den så ut til å være under banevisningen. Blant annet deltok norske sprangryttere i Folksam Open unghestfinaler for fem- og seksåringer denne avslutningssøndagen, i tillegg til i dagens prestisjetunge hovedklasse, CSIO5* Agria Falsterbo Grand Prix.

Seier i årets femårsfinale

Lone Marie Øglend som vi blant annet husker fra to tidligere vellykte starter på unghest under Falsterbo Horse Show i 2022 og 2023,var alene norsk i årets finale av Folksam Open for femåringer. Her hadde 25 ekvipasjer tatt seg til finalen gjennom to semifinaler tidligere i uken. I utgangspunktet rommet startlisten for femårs hele 96 firbente fremtidshåp, så nåløyet mot finaleplass var som vanlig smalt. Imponerende nok kvalifiserte velridende Lone seg til den prestisjetunge finalen med begge femåringer som hun dette året hadde med til Falsterbo.

- Og årets finale, den gikk virkelig den norske unghestrytterens vei. Med den fem år gamle KWPN-vallaken Olando W (Carrera VDL x Corlando/ oppdretter S. Wolters) sikret Lone seieren etter å ha møtt ti øvrige ekvipasjer i omhopping mot klokken, mens hun ble nummer åtte med KWPN-hingsten Oakley DN ((KWPN/ Karaldo x Glasgow_W vh Merelsnest/ oppdretter D. Noordhuis). Sistnevnte er for øvrig også hesten som Lone ble sammenlagtvinner med for fireårs under Unghest Championati Arendal i fjor høst, der hun virkelig satte spor etter seg som en svært habil rytter på nettopp unghest.

- Jeg er kjempefornøyd med begge hestene, forteller en glad Lone Marie Øglend fra Falsterbo. – De er fantastiske og har hoppet bra, både i finalen og også tidligere i uken. Jeg er veldig glad for å ha hatt begge i omhoppingen i dag. Olando er en hest med mye blod som både er forsiktig, ukomplisert å ri, og som ikke bruker for lang tid over hindrene. Jeg visste derfor at han kunne være rask. Jeg følte at vi gjorde vårt beste, og er selvsagt veldig glad for at det holdt til seier, avslutter hun smilende.

Å ha to hester med i unghestfinaler under Falsterbo Horse Show, er ingen hverdagskost. Med fem år gamle Oakley DN sikret Lone Marie Øglend en sterk åttendeplass. (Foto: fotobytorp.no)

Godt prestert i seksårsfinalen

I årets finale av Folksam Open for seksåringer bød startfeltet som rommet 23 ekvipasjer, hyggelig nok også på to norske ekvipasjer. Dessverre ville det seg ikke helt for Mathilde Kalland og Engas Aurantico (Unthouchable 27 x Casir Ask/ Oppdretter Kady Besseberg/ Eeier Kady Besseberg og Mathilde Kalland) da det gjaldt som mest denne søndagen, mens tingene så absolutt lot til å stemme for Fredrik Berg Seim og Stutteri B’s The Boxer EP (Emerald x Cardento 933/ Oppdretter Stutteri B/ Eier Fredrik B. Seim og Katrine Berge Klekken).

For unghingsten hoppet nemlig feilfritt i grunnomgangen der hinderhøyden var voksne 1.35 m – etter bare nullrunder også tidligere i uken. Dermed var den norske ekvipasjen blant de 12 som gikk videre til omhopping. Med ett riv mot klokken ble resultatet en sterk tiendeplass i årets seksårsfinale, og mye later nå til at rytter og deleier Fredrik etter alle solemerker her har en ny stjernehest in the making – og av norsk oppdret, attpåtil.

Under sin rytter Fredrik Berg Seim imponerte seks år gamle Stutteri B's The Boxer EP stort og sikret en flott tiendeplass i årets finale. (Foto: fotobytorp.no)

Verken Derby eller Six Bar

I Agria Trophy, kvalifiseringen til årets derbyklasse 1,45 m, var Oda Charlotte Lyngvær eneste norske deltaker med ni år gamle Kyfo (Comme Il Faut x Chellthago Z / oppdretter J.G.N.E. Van Dooren/ eier Nicoline Thrane-Steen Røkke) fredag formiddag.Oda red sist ut i startfeltet som rommet 22 ekvipasjer, pådro seg kun fire feil, og kvalifiserte seg med dette til gårsdagens store publikumsfavoritt på Falsterbos internasjonale sprangbane, Falsterbo Derby presentert av Agria.

Lørdag ble man imidlertid minnet på at vi driver med utendørssport, og derfor ikke kan råde over regnskyllene som gjorde baneforholdene vel krevende både for ryttere og hester. Her ventet i utgangspunktet nemlig hele 19 blandete hindere og 22 sprang i Santiago Varela og Fredrik Malms 1200 meter lange 1.50m-bane.

Til sist så imidlertid arrangøren i samråd med dommerne ingen annen utvei enn å kansellere hele derbyklassen – for første gang i Falsterbo-derbyets 55 år lange historie. I tillegg måtte også den oppsatte CSIO5* Six Bar-klassen utgå.

Ingen norsk Grand Prix-suksess

Agria Falsterbo Grand Prix som avsluttet femstjernersdelen av Falsterbo Horse Show med Winning Round, gikk på sin side som planlagt denne søndagen. Og klassen skulle vise seg å virkelig bli en prøvesten av dimensjoner for flere enn Norges utøvere. For Santiago Varela og team bød igjen på en delikat visuelt, teknisk vanskelig bane med flere utfordringer underveis og en stram maksimaltid. De 13 hindrene var både høye og brede og krevde presisjonsriding på høyeste nivå, og flere ryttere fikk nok en aldri så liten forsmak på hva som venter i møte med spanjolens baner under OL Paris, og vel også en real påminnelse om hva som skiller en femstjerners Grand Prix-bane fra øvrige. Blant annet krevde den vanskelige linjen med kombinasjonen 5A – B sitt, og trekombinasjonen 11 A – B – C var også blant hindrene som felte flere.

Mens Therese Søhol Henriksen måtte se 12 feil komme opp på tavlen under runden med Santos Z (Spartacus TN x San Patrignano Cassini/ Oppdretter Osterbrook Stal/ Eier Kingsrød Trading As), valgte både Oda Charlotte Lyngvær med Carabella Vd Neyen Z (Carrera VDL x Lux Z/ oppdretter Claes/ Eier Stal Hendrix) og Pål Flam med Omonza D C (Elvis Ter Putte x Landadel/ Oppdretter Rudy De Cooman/ Eier Atall Gp As) å trekke seg.

En fokusert Therese Søhol Henriksen og Santos Z i dagens Agria Falsterbo Grand Prix. (Foto: fotobytorp)

Kun to doble null og kvinne til topps

Og mens for eksempel den sveitsiske fjorårsvinneren Martin Fuchs denne gangen måtte trøste seg med seier i Falsterbo kaninhopping 2024 og følge andrerunden fra publikumsplass, møttes 11 ekvipasjer til siste og avgjørende Winning Round og kamp om de 12 plasseringene. Til sist skulle det vise seg at kun to ekvipasjer i årets Falsterbo Grand Prix gikk dobbel null.

Abdel Saïd som nå rir for Belgia, red to taktisk fornuftige runder med én tidsfeil i hver av dem og gikk opp i en foreløpig ledelse etter feilfri hopping. Innsatsen med Figueras de Laume (Kapitol d’Argonne x Pezetas du Rouet*Gfe) skulle til sist vise seg å holde til en tredjeplass.

Irske Cian O’Connor var sist ut i det hvasse omhoppingsfeltet og leverte deretter en ny superrunde med den ni år gamle hingsten Fancy de Kergane (Berdenn de Kergane x Cor de Hus) som åpenbart elsker jobben sin. Ettermiddagens første doble nullrunde skulle likevel ikke vise seg å holde helt hjem, men til en sterk andreplass.

For denne søndagen var det ingenting å gjøre med 37 år gamle Sandra Auffarth og den 13 år gamle hannoveranervallaken Quirici ( Frh Quaid x Escudo 19). Etter først å ha stått for en imponerende førsterunde, skulle nemlig den tyske duoen også vise seg å være best og aller raskest når det virkelig gjaldt. Med dette skrev en tindrende lykkelig Sarah Auffarth som også har drøssevis av internasjonale feltrittmeritter å skilte med, seg inn i historiebøkene som den tredje kvinnelige vinneren av Falsterbo Grand Prix siden 1992.

For fulle tribuner i strålende solskinn skrev Sandra Auffhart seg inn i historiebøkene som tredje kvinnelige vinner av Falsterbo Grand Prix siden 1992. (Foto: FHS)

Resultater:

Relaterte artikler