Sprang

Svensk lagsuksess på hjemmebane

En ny minneverdig dag på sprangbanen er tilbakelagt i Skåne – med Agria Falsterbo Nations Cup som et desidert høydepunkt. Vertsnasjonen Sverige måtte avgjøre gjennom omhopping, mens det ikke ville seg helt for Norge etter en strålende start.

Falsterbo/ sprang/ Sveriges lag 2024/ nryf
Et lykkelig svensk nasjonslag kunne også dette året jublende ta imot publikums hyllest etter seier på hjemmebane. (Foto: Louise Dahlström for Falsterbo Horse Show)
av
Sille Kasin

Gjennom et kobbel av sterke internasjonale førsterytternavn ble standarden satt for årets Agria Falsterbo Nations Cup i sprang denne fredagen – og med mange sterke ryttere fra flere av de store rytternasjonene videre utover i feltet. For Norges del valgte vår Chef d’Equipe, forbundskaptein Mikael Kolind seg dette året Pål Flam som førsterytter. Therese Søhol Henriksen og Oda Charlotte Lyngvær red ut som henholdsvis nummer to og nummer tre på laget, og Geir Gulliksen ble som så ofte før, satt til å runde det hele av som anker.

De seneste dagene har værgudene ikke helt spilt på lag med arrangøren, og for å kunne gi ryttere og hester best mulige forutsetninger for å kunne prestere på toppnivå, ble starten derfor rykket én time frem for å være på den sikre siden – uten at dette la demper på verken sport, stemning eller spenning. For her ble det virkelig spenning fra begynnelse til slutt, og til sist måtte det hele avgjøres gjennom omhopping.

Etter trekningen torsdag kveld, red Norges lag ut som nummer tre av de i alt ti nasjonslagene til start. Ved pause etter første omgang hadde 13 av de 40 rytterne prikket inn nullrunder, og blant disse var Norges førsterytter Pål Flam som loste familiens fine ti år gamle hoppe Omonza D C (Elvis Ter Putte x Landael) feilfritt rundt og nærmest fikk det hele til å se enkelt ut.

Etter hvert stod imidlertid bare Tyskland og Irland bokført med null etter første omgang, og både Norge og Frankrike endte med å følge den viktige andrerunden fra tilskuerplass med sine totalt 20 feil hver.

Nations Cup Falsterbo/ sprang/ nryf
De fire rytterne Pål lam, Therese Søhol Henriksen, Oda Charlotte Lyngvær og Geir Gulliksen forsvarte de norske fargene på Falsterbo denne fredagen. Her er de fire i forbindelse med banevisning før start.(Foto: NRYF)
Pål Flam/ Omonza D C/ sprang/ nryf
Pål Flam som var førsterytter på Norges lag, leverte en fantastisk nullrunde med Omonza D C. Her avbildet under gårsdagens Stiftelsen Falsterbo Horse Show Prize 1.45 m. (Foto: fotobytorp.dk)

Velrennomert banebygger

Under 2024-utgaven av Falsterbo Horse Show er spanjolen Santiago Varela internasjonal banebygger, og forventningene har med rette vært store i forkant. For her har vi med en gigant å gjøre som nå direkte etter Falsterbo setter kursen mot selveste OL Paris med ansvar for sprangbanene der.

Da det ble klart at nettopp Varela skulle bygge årets internasjonale baner på den ikoniske gressmatten på Falsterbo som måler hel 84m x 120 m, uttrykte Jan Wannius, som er leder av Falsterbo Horse Shows organisasjonskomité, seg slik :

- Banebyggeren er nøkkelpersonen under konkurransene, ansvarlig for å skape rettferdige baner for både hest og rytter, samtidig som det skal være spennende for publikum. Dette er nettopp hva Santiago er kjent for. Vi gleder oss til å jobbe med ham i sommer, og er stolte over å som alltid kunne by rytterne her på en banebygger i absolutt verdensklasse.

Sveriges forbundskaptein Henrik Ankarcrona, som blant annet har loset et svenske spranglandslaget inn til tre mesterskapsgull på rappen, hentet også frem godordene når det gjelder Santiago Varela:

- I mine øyne er han verdens beste banebygger, og det fantastisk at vi får ham i Falsterbo.

Og dagens 1.60m- bane med 12 hindere og 15 sprang skulle vise seg å være et femstjernersarrangement verdig. Etter gårsdagens heftige regnskyll hadde gressmatten tørket godt opp, og maksimaltiden syntes fornuftig. Men de tekniske utfordringene var åpenbart mange nok underveis. For her var mange nasjonslag som pådro seg feil, og spesielt da i sisterunden da de 12 hindrene måtte forseres for andre gang .

NC Falsterbo/ sprang/ nryf
Norges lag stod for en god prestasjon, men måtte se andrerunden fra sidelinjen denne gangen - Pål Flam med Omonza D C, Therese Søhol Henriksen med Santo Z, Oda Charlotte Lyngvær med Carabella Vd Neyen Z og Geir Gulliksen med VDL Groep Quatro. (Foto: fotobytorp.no)

Forhåndsfavoritter

I forkant av dagens klasse var forventningene selvsagt høye til vertsnasjonen Sverige, der verdensener Henrik von Eckermann skulle åpne det hele med godthoppende Iliana (Cardento 933 x Gentleman). Mange var også de som satte oddsene på fjorårsvinner Sveits, ikke minst grunnet de fire knallsterke laggrytterne med Steve Guerdat og Is-Minka (Mylord Carthago*H* x Flyinge Quite Easy 958) i spissen. Flere holdt også en knapp på formsterke Irland som gjennom sesongen har imponert gang på gang gjennom ulike sammensetninger, og nå – som så ofte ellers i de virkelig store sammenhengene – med Cian O’Connor på fenomenale Fancy de Kergane (Berdenn de Kergane x Cor de Hus) som anker.

Dramatisk andrerunde

Men laghopping er laghopping, og dermed er som kjent ingenting avgjort før siste bom er forsert – enten i den andre sisterunden, eller som i dag – gjennom omhopping. Da den avsluttende omgangen gjenstod, lå Tyskland og Irland på foreløpig delt førsteplass med null feil i protokollene, mens USA stod alene på fire. Sverige og Italia stod begge med åtte feil, mens Sveits lå på 12 feil og Nederland på 14. Med sine 16 feil sammenlagt sikret Japan seg siste finaleplass.

Og bommene skulle vise seg å falle for flere nasjoner i den andre og avgjørende omgangen. Etter at  Conor Swail høyst overraskende fikk et bad, ble presset på det irske laget merkbart, og da tredjerytter Daniel Coyle rev A-elementet i trekombinasjonen og deretter også fikk siste ned med Incerdible ( Clinton x Heartbreaker), var bildet plutselig endret. Nå handlet det ikke lenger om Irland versus Tyskland, men om Sverige, USA og Tyskland som foreløpig likeplasserte, hver på åtte feil da de tre sisterytterne gjenstod.

Spenning til siste slutt

Svenske Amanda Landeblad satte imponerende nok nullen med fine For Killi (Otangelo x For Pleasure) da det gjaldt som mest, og la dermed press på gjenværende USA og Tyskland. Aaron Vale og Carissimo (Cascadello x Clinton) måtte derfor også gå feilfritt for at USA fortsatt skulle være med i kampen om toppen av pallen, men med et riv på A-elementet i kombinasjonen 6 A-B – et hinder som for øvrig var utslagsgivende for så mange denne fredagen – hvilte alt nå brått på tyske André Thiemes skuldre. Og da han helt ubesværet satte nullen med Paule S (Perigueux x Sir Shutterfly), var det duket for omhopping mellom Sverige og Tyskland.

Til sist hentet vertsnasjonen Sverige vel fortjent seieren hjem etter tidenes opphenting fra første til andre runde . For mens svenske Emma Emanuelsson med Canbella Blue PS (Cantolar x Chacco-Blue) visste å holde bommene oppe da det gjaldt som mest, fikk tyske Sandra Auffarth som vi vanligvis mest forbinder med feltritt, én bom ned med Quirici H(Frh Quaid x Escudo 19). Og dermed ble punktum finale for Sveriges del foran Tyskland og Irland.

Resultater:

Relaterte artikler