Sprang

Polen knep seieren foran Norge

Det måtte omhopping til mellom Norge og Polen for å kåre vinneren av fredagens Longines EEF Nations Cup i Drammen. Polen endte på pallen, men Norge kan forberede reise til semi-finalen om to uker.

hest / Norges Rytterforbund
Det var et lykkelig polsk lag som kunne stige opp på pallen fredag kveld i Drammen - med Norge hakk i hæl. (Foto: NRYF)
av
Rebecca Ballestad-Mender

12 lag stilte til start fredag ettermiddag i CSIO3* Longines EEF Nations Cup Drammen, som var andre og siste tellende kvalifisering for nasjonene i region nord. Seks av de deltagende nasjonene sognet til denne regionen, og poengstriden i Drammen sto mellom Norge, Danmark, Finland, Litauen, Polen og Sverige. Norge stilte godt rustet til start, med seier og maks poeng etter første runde som gikk i Danmark 17. mai.

Norge og Polen feilfrie i første runde

To av nasjonene, begge i region nord, fikk maks uttelling i første runde. Både Polen og Norge ble stående med null feil etter å ha hoppet 1,45 m banen bygget av svenske Peter Lundstrøm.
Pål Flam/Omonza D C (Elvis ter Putte/Landadel, oppdretter Rudy de Cooman, eier Stall GP AS) innledet og motiverte med nullrunde, Therese Søhol Henriksen/Santos Z (Spartacus TN/San Patrignano Cassini, oppdretter Stal Het Oosterbrook, eier Kingsrød Trading AS) seilte stilfullt igjennom, Ingrid Gjelsten/VDL Edgar M (Arezzo VDL/Marlon, oppdretter E. Meijer, M. Meyer, eier Ingrid Gjelsten) holdt nullen med god og sikker margin til bommene. Fjerde rytter på laget var Oda Charlotte Lyngvær/Carabella VD Neyen Z (Carrera VDL/Lux S, oppdretter Stoeterij Moorland, eier Stal Hendrix), men med tre nuller på konto før fjerderytter kunne Oda stå over første runde.

hest / Norges Rytterforbund
Therese Søhol Henriksen/Santos Z innledet - og avsluttet - med en herlig nullrunde. (Foto: NRYF)

Så kom regnet

Da pausen mellom de to rundene nærmet seg slutten, trakk mørke skyer i vest seg sammen og gikk inn for åpne sluser over Gjelsten Arena. Kranen var skrudd godt på da turen var kommet til Pål og Omonza. Mens publikum kunne flykte under tak, måtte Pål og flere av hans medryttere håndtere utfordringene fra oven i tillegg til hinderne på banen så godt det lot seg gjøre. Pål og Omonza kjempet seg gjennom været og klarerte hinder etter hinder, men fikk med seg to bommer på veien.

hest / Norges Rytterforbund
Forholdene endret seg drastisk rett før Pål Flam skulle inn for sin andre runde - da kom regnet inn som et element til i banen. (Foto: NRYF)

Det fosset ned med vann en periode, men det meste hadde gitt seg da Therese og Santos skulle ut i runde to, og igjen spikret de en nullrunde. Ingrid og Edgar har blitt en samkjørt og sikker duo på banen, og den 15 år gamle vallaken hopper overbevisende. Det gjorde han også i andre runde, men i trekombinasjonen ble det litt for langt frem til oxeren ut, og resultatet ble en bom i bakken.

hest / Norges Rytterforbund
Generelt var bommene på betryggende avstand fra høvene til VDL Edgar M, godt loset rundt av Ingrid Gjelsten - kun én gang ble det nærkontakt. (Foto: NRYF)


Samtidig gikk det godt for Polen, og da fire av deres ryttere hadde vært igjennom banen sto de som Norge med fire feil totalt. Oda Charlotte Lyngvær skulle nå ut som fjerde rytter for Norge og ri banen for første gang, vel vitende om at en feilfri runde ville gi omhopping om seieren. Iskaldt håndterte hun den utfordringen på beste måte – nullen satt, og hun sto dermed foran en omhopping mot Polens Marek Waclawik/Kathmandau (Zinedine/Samurai, oppdretter Agnieszka Sztandar-Sztanderska, eier Oliwia Grabowska) som hadde to nullrunder bak seg. Marek var første rytter ut i omhoppingen, og red om mulig enda bedre enn de to første rundene – igjen satt nullen. Oda begynte sterkt, men det gikk to bommer på veien. Dermed gikk seieren til Polen foran Norge.

hest / Norges Rytterforbund
Den polske duoen Marek Waclawik/Kathmandau imponerte, ikke bare med resultatet, men også med duoens harmoni, hestens teknikk og scope og rytterens gode ridning. Marek har hatt vallaken siden han var føll og også ridd hans far. – Så han er spesiell for meg, og vi er god match siden jeg har hatt ham fra begynnelsen. Men han var ikke lett i begynnelsen, han gikk ikke unghestklasser fordi han var så spooky overfor alt mulig, han var redd for vann og alt. Men når han ble voksen, og fikk selvtillit ble han perfekt, sier Marek. (Foto: NRYF)

Fokuserte på planen

Det hvilte mye på Odas skuldre når hun skulle ut i andre runde. – Jeg prøvde å ikke tenke på det, og med vilje fulgte jeg ikke med på listen, men så sa speaker det rett før jeg skulle starte. Jeg visste at Mikael ville at jeg skulle ri omhopping – da fikk jeg litt klump i halsen! Men, jeg prøvde bare å fokusere på planen og holde hodet kaldt, sier Oda.

hest / Norges Rytterforbund
- Jeg prøvde bare å fokusere på planen og holde hodet kaldt, sier Oda Charlotte Lyngvær som sammen med Carabelle VD Neyen Z satte nullen som ga omhopping mot Polen. (Foto: NRYF)

Om Carabelle sier hun: - Hun er en hoppe som gjør alt om jeg hopper slik hun liker, så det var bare å fokusere på det. Rir jeg riktig, kjemper hun hele tiden. Det var kjempegøy å sette den nullen.
Med den prestasjonen ble det på nytt mye på Odas skuldre. – Jeg følte meg ikke helt sikker, for jeg har ikke ridd så mye fort på henne. Men jeg tenkte jeg får bare gå og prøve så godt jeg kan. Starten gikk kjempebra, jeg skulle kanskje tatt meg litt tid til den oxeren, men det er lett å si i etterkant. Jeg har ridd banen hundre ganger etterpå, smiler Oda som nyter å være på besøk i hjemlandet fra basen i Nederland. – Det er veldig gøy å være her, mange supportere! Nå er det å fortsette her, med Grand Prix på søndag og flere viktige klasser i morgen.

hest / Norges Rytterforbund
- Jeg har ikke ridd så mye fort på Carabelle, men jeg tenkte jeg får bare gå og prøve så godt jeg kan, sier Oda om omhoppingen der det ble to bommer ned. (Foto: NRYF)

En god dag i Drammen

Selv om seieren glapp, var den norske laglederen Mikael Kolind glad og stolt over sine ryttere. – Alle ville så absolutt vinne i dag, det er helt klart. Det ble ikke seier, men det ble en veldig god andreplass – og de gjorde bare en fantastisk jobb sammen.

Laglederen er imponert over hvordan rytterne og hestene har prestert så jevnt og godt to stevner på rad. - De vant i Danmark, og så er de så nære å vinne her også – det er sterkt gjort. Det var gode, feilfrie runder av alle sammen, Therese med to nullrunder, Pål var litt uheldig med været i andre runde etter en, Ingrid gjorde to råsterke prestasjoner og så var det imponerende hvordan Oda kom inn i andre runde og red feilfritt og dermed sikret Norge omhopping.

Mikael roser rytterne for deres vilje og ønske om å prestere sammen: - Det er en så god lagånd, de jobber så godt sammen og for hverandre; ja, det var en virkelig god dag i Drammen.

Nå ser han fremover mot semi-finale i franske Deauville om to uker. - En plass i semi-finalen er nok sikret nå, og det blir som det alltid er et puslespill å finne ut hvem som skal reise dit.

hest / Norges Rytterforbund
-Det ble ikke seier, men det ble en veldig god andreplass – og de gjorde bare en fantastisk jobb sammen. Det var en god dag i Drammen, sier chef d'equipe Mikael Kolind. (Foto: NRYF)

En viktig seier for polsk ryttersport

Den polske laglederen Jan Vinckier var ikke noe mindre fornøyd med sine ryttere – han hadde bursdag torsdag, og rytterne hadde da lovet ham en presang. – Seier var en fin presang, smilte han.

hest / Norges Rytterforbund
NRYFs generalsekretær Beate Heieren Hundhammer gratulerer det polske laget. (Foto: NRYF)


Hele laget hyllet sin fjerderytter Marek, som avgjorde det hele sammen med sin hest Kathmandau. – Men det var til min fordel, jeg liker meg best under press, i runde tre ble vi bare bedre. Jeg var ikke så nervøs, vi ville i hvert fall bli nummer – vi hadde intet å tape. Å bli nummer to er også et godt resultat.

Gode resultater i nasjonshoppinger settes pris på i Polen. – Det er mange som følger nasjonhoppinger i Polen, også de som ikke er så opptatt av hestesport, så dette betyr mye for ryttersporten i Polen.

hest / Norges Rytterforbund
Det polske laget bestående av Michal Tyszko , Msciwoj Kieconchef d'equipe Jan Vinckier, Marek Waclawik og Przemyslaw Konopacki sørget for den første polske seieren i nasjonshopping på åtte år. (Foto: Helene Gjerde Aamdal)

Med 12 feilpoeng tok Sverige tredjeplassen, foran Belgia også med 12 og Storbritannia med 16.

Resultat

Relaterte artikler