Voltige
Ruster voltigen for fremtiden med FEI Solidarity ESEE
Søndagens CVI-stevne i Arendal avsluttet årets FEI Solidarity ESEE for Vaulting kurshelg, en kurshelg for framtidige dommere og trenere i grenen som har stor betydning på flere plan.


FEI Solidarity ESEE-helgen begynte torsdag, med Rob de Bruin (FEI dommer grad 4) og Anthony Bro Petit som kursholdere og FEI Eksperter for henholdsvis Dommerkurs og Trenerkurs.
Dette er ESEE
ESEE er et 3-årig opplæringsprogram utviklet av FEI Solidarity, for å styrke hestesport på nasjonalt nivå. NRYF ved Sportsutvalget for Voltige fikk innvilget dette for voltige i 2023 og hadde det første ESEE i 2024 i Sandnes.
I løpet av hver kurshelg arrangeres det både et dommer- og et trenerkurs, der deler av undervisningen også er felles. Deltagerne kan ha med egne demoutøvere, både med og uten hest. Dermed er det mange som gjennom dette programmet får mulighet til et stort læringsutbytte.
-For å kunne bruke dommerkurset inn mot vårt eget godkjenningsløp for nye dommere, engasjerer vi også alltid norsk kursholder som er Marit Walløe, som tar seg av de norske tilpasningene, forteller leder i sportsutvalget voltige (SUV), Yri Øverland.

Dommerkurs og trenerkurs
I år var ESEE dommerkurset godkjent for både VDA og VD1 voltigedommeraspirant eller voltigedommer 1 – men det er selvsagt også åpent andre som har interesse av å lære mer om dømming, både som utøvere og longører.
Dommerkurset teller også som en modul i NRYF Voltigetrener 1 utdanningen.
Innholdsmessig gikk kurset på prinsippene for bedømming, kunnskap om reglement og øvelser og dømming i praksis. Store deler av helgen gikk med på å dømme runder fra internasjonale mesterskap og stevner.
En voltigedommer skal kunne håndtere dømming av hest og longør, utøvers tekniske utførelse samt også artistisk bedømming, der spesielt hensyn til hesten er sentralt.
Trenerkurset går ut på utdanning av trenere og aktivitører som i neste omgang kan lede utvikling av voltigører og hester i rideskolen eller klubben, å kunne starte opp og rekruttere til bærekraftige voltigemiljøer og til det å videreutvikle talenter.
-I tillegg får vi en god del nyttige tips og innspill til hvordan styre grenen i en fornuftig retning organisatorisk, fortsetter sportsutvalgslederen.
Hun berømmer nederlandske Rob De Bruin og franske Anthony Bro-Petit for det arbeidet de legger ned som kursholdere: - Sammen sørger de både for sterkt faglig innhold og et veldig godt læringsmiljø der trivselen for alle er høy. De er veldig dedikerte og gir virkelig alt – vi er veldig takknemlige for den innsatsen disse to gjør for norsk voltige, sier Yri.

Kunnskapsløft, utvikling og samhold på tvers i én og samme helg
Deltagerne i Arendal fikk med andre ord med seg et nyttig kurs både på lang og kort sikt. Både arrangør, utøvere, trenere og dommere fikk en særdeles god oppladning til å sette det hele ut i praksis – lørdag i form av et tønnestevne samt C-program og søndag med tidenes første CVI-stevne på norsk jord - med andre et stort løft for det norske voltigemiljøet og ildsjelene der.
-Det er flott at vi gjennom ESEE får anledning til også å kunne ruste opp organisasjonen til å ta på seg større oppgaver - som internasjonale stevner, fastslår Yri.

Teknisk personell må til for stevner, uansett om det er nasjonalt eller internasjonalt. ESEE-kurset er viktig her. – Det blir flere dommere på sikt, kanskje også for den internasjonale arenaen, og ellers er det noen aspiranter klare etter helgen pluss også en VD1, Agnes Kiraly, forteller Yri videre. FEI Solidarity ESEE gir et løft for den norske voltigen på flere plan også organisatorisk. – For et lite miljø er det viktig å få dette kunnskapsløftet, og vi er veldig fornøyde og glade for at så mange stiller opp og deltar på kursene.
-På trenersiden satser vi på at Anthonys kursing både utvikler og inspirerer deltakerne til å bidra til at nye miljøer og økt aktivitet. Etter hvert håper vi å se en effekt der flere går i gang med voltige med hjelp av de som nå utdanner seg. Og så er det veldig kjekt og verdifullt for oss å komme sammen i en hverdag der det fort blir til at man gjør det man gjør i små grupper; det gir et større samhold på tvers av geografi og nivå.
Fakta om ESEE:
- Equestrian Sports Educational Event
- FEI Solidarity er arrangør og innvilger søknader til de forskjellige opplæringsprogrammene som gjelder.
- Pengene er øremerket til spesielle kursopplegg.
- The Programme (Finnes for alle grener)
