Laster annonse...

Solid debut for Sol og Simon

-Det var gøy og skremmende på samme tid, sier Simon Lande etter å ha debutert internasjonalt på 3*-nivå i kjøring med dølahoppa Dalbys Maisol.

I helgen debuterte Simon Lande internasjonalt på 3*-nivå i Nederland med dølahoppa Dalbys Maisol. Her fra presisjonskjøring under nordisk mesterskap i Danmark i 2021. Foto: Bine Sierla
av
Trine Meiningen
Laster annonse...

Simon Lande var én av fem norske kusker som deltok i et internasjonalt kjørestevne i Kronenberg, Nederland, i helgen. Sammen med dølahoppa Dalbys Maisol ble det en debut på 3*-nivå som ga mersmak for den flotte ekvipasjen.

Stort og strengt

-Det var moro å starte på så høyt nivå og en så stor arena. Man møter noe helt annet av tekniske hinder, og dommerne er strengere, smiler Lande. Han hadde en meget god opplevelse på kuskesetet i Nederland.

-Man vet aldri hva man er klare for, men jeg er veldig fornøyd.

Lande trekker frem hesten, ei ti år gammel dølahoppe etter Nybakk Frøyar/Randsvarten, som han har hatt siden hun var føll.

-Hesten er helt kanon, sier han.

Hesten er helt kanon


Maratonglede

Presisjon og dressur har vært duoens styrke, men Maisol overbeviste eieren under en annen øvelse i Nederland.

-Nå begynner hun å komme seg i maraton også. Hun begynner å skjønne hva maraton går ut på. Det er moro.

Etter helgens konkurranse vet Lande hva de må jobbe mer med.

-Vi trenger mer jobb i dressuren, og få vist nok i stevnesituasjonen. Hesten fungerte veldig bra i maraton, men jeg hadde en feilkjøring der som kostet noen poeng.

Han tar med seg erfaringen videre.

-Det var gøy å konkurrere med det selskapet vi hadde der. Hesten var der den skulle være, så det er mest kuskefeil det går på.

Simon Lande og Maisol i maratonøvelsen under nordisk mesterskap i Danmark i fjor. Foto: Bine Sierla

Fra sprang til kjøring

Lande er utdannet ridelærer og driver rideskolen på Buskerud Videregående Skole. Han står selv bak all utdanning av den røda hoppa, som går under navnet Sol til vanlig. Han har både ridd henne inn og kjørt henne inn. Det har betalt seg. Den erfarne hestekaren har tre hester, hvorav to kjørehester, Sol og en fire år gammel Schweres varmblodsvallak, Cicero. Hjemme hos foreldrene i Trøndelag bor hans gamle spranghest.

For det var i salen Lande begynte sin vei inn i hestesporten, med sprang over hinder i stedet for rundt hinder som nå. Rytterkarrieren ble lagt på hylla etter en prolaps i ryggen, og blikket falt mot kjøresporten. Hobbykusken tok kjøreinteressen ett hakk opp og debuterte med Sol på kjørestevne i 2017.

-Vi har lært dette sammen, forteller Lande. Han har fått god hjelp på veien av sin samboer Tine Røste Haugen, som også er groom på kjørestevner.

Kjærlighet før første blikk

Lande bestemte seg for å kjøpe Sol allerede før hun ble født. Det er Janne Dalby som er oppdretter på Sol. Hun jobbet på Starum da Lande var lærling i Smia, og hadde ei hoppe som ventet føll.

-Det føllet vil jeg ha, tenkte jeg, forteller Lande. -Jeg så at Frøyar var brun og hoppa var svart, og tenkte det vill bli et fint svartbrunt føll, men så kom det et rødt hoppeføll, smiler Lande. Overraskelsen ble stor, og gleden større.

-Hun er et blikkfang, sier han om hoppa som har en 2. premie fra utstilling.

Det var en helt annen gren av ryttersporten Lande hadde sett for seg med Sol.

-Sol ble mye mindre enn jeg trodde. Jeg hadde tenkt at det kunne bli en hest jeg kunne ri i dressur, men det går ikke med de lange beina mine, smiler han. Sol er kun 1,47 meter i mankehøyde.

Simon Lande har hatt Maisol fra hun var føll og trent henne opp selv. Foto: privat

Styrker og utfordringer

Vakre Sol vekker oppmerksomhet og skiller seg litt ut på internasjonale baner. Dølahesten har begrensninger, men også pålitelighet og potensial.

-Gangartene er den største utfordringen. Vi får ikke vist gangartene på samme måte, sier Lande. Men det er andre områder der de kan hente poeng.

-Nøyaktighet og stabil form. Vi får ikke vist store økninger i trav, men vi får vist et jevnt program. Et godt trav og jevn takt gjennom programmet er vår styrke.

Dølahesten må vises frem

I kjørekonkurranser kan det være flere ulike raser som konkurrerer i samme klassene, og dølahestene blir stort sett godt mottatt.

-Det begynner å hjelpe. Det har ikke alltid vært positive tilbakemeldinger, for det er mange sterke meninger der ute, som at rasen ikke er laget for maraton på det nivået. Men det er min hest. Hun er frisk og rask, og tåler det, mener Lande. Han tar godt vare på hesten sin.

-Sol har ikke gitt utslag på noen bøyeprøver, og hun blir fulgt nøye opp.

Lande håper å se flere dølahester på konkurransebanene.

-Dølahesten er en fin rase. Men de må ut og vises, for at folk skal få lyst på dem. De må vise at de funker i sporten, sier han.

Sammen med Sol stråler han på konkurransebanen, og har mange lovord å dele.

-Dølahesten har mye arbeidsmoral. De går på, og så lenge de trives med jobben, gjør de det meste for kusken.

Dølahesten har mye arbeidsmoral. De går på, og så lenge de trives med jobben, gjør de det meste for kusken


Drømmer om VM

Lande har i år to hester som skal ut på kjørestevne. Foruten Sol, kan Cicero bli å se. Der Sol ble en litt mindre hest enn forventet, ble Cicero atskillig større. Nå bærer det ut for den store fireåringen.

-Det kan hende det blir noen utdanningsklasser i år. Han har vært med på noen dressurstevner i ridning, men det er bare for miljøtrening, forteller Lande. Sol derimot, har større oppgaver i vente.

I fjor ble Lande og Sol norgesmestere i kjøring for ponni. De vant sølv året før, og har også deltatt i nordisk mesterskap i 2019 på Bjerke, og i 2021 i Danmark.

-Det er gøy å komme så langt. Det viser at alle hester kan med riktig trening, sier Lande. Planen videre er 3* stevne i Åstorp, Sverige i mai, deretter pinsestevne på Starum, og NM. Håpet er å beholde NM-tittelen.

-Vi skal gjøre så godt vi kan, smiler kusken som våger å drømme stort. For lengre frem er det større mesterskap.

-Jeg har et mål om å delta i VM for ponni, og satser på neste år. Vi får se om vi blir kvalifisert, eller så er det to år etter det til neste gang, smiler han optimistisk. -Vi fikk ikke så godt betalt i dressuren nå, så vi får se hvordan vi ligger an. Vi har en jobb å gjøre.

Jeg har et mål om å delta i VM for ponni, og satser på neste år


Simon Lande drømmer om å ta med Sol til VM. Her fra dressuren under nordisk mesterskap i Danmark i fjor. Landes samboer Tine Røste Haugen var groom. Foto: Bine Sierla
Laster annonse...