Laster annonse...

Fag og fakta

Ulik bruk – ulike behov

Hva hesten brukes til har betydning for behov for beskyttelse. Intensiteten i arbeidet, underlaget og risikoen for slag er blant de hensyn man må ta.

Foto: Rebecca Ballestad-Mender
av
Rebecca Ballestad-Mender
Laster annonse...

På en tur i enkelt terreng eller enkelt bakkearbeid er ikke risikoen for slag så stor. Hestens bevegelsesmønster kan påvirke behovet, som hvis hesten har en tendens til å stryke seg eller tråkke seg. Ullfôr (ikke syntetisk) har pustende egenskaper og har en viss temperaturregulerende evne. Neoprenbelegg tåler mye og er gjerne prisgunstige, men de holder på varmen og bør ikke brukes ved hardt arbeid over tid da.

Sprang og feltritt

Sprang- og feltritthestene utsettes for risikoen for slag, hvilket kan være en grunn til å bruke passende belegg. Belegg som beskytter hesten på innsiden og senen bak, men er åpne i front gir en beskyttelse samtidig som det lufter mer enn heldekkende belegg. Åpen front gjør også at hesten kjenner at den dunker i hinderet hvilket kan hindre at hesten blir uforsiktig. Hesten kan imidlertid jobbe på et nivå som innebærer at det produseres mye varme – og også over tid. Ventilasjon er derfor viktig.

Innen feltritt er behovet for å beskytte hestebeina stort, samtidig som det harde arbeidet gjør at hestens innvendige temperatur vil øke sterkt. Det finnes belegg som beskytter både foran og bak og som samtidig har en ventilerende funksjon.

Dressur

Ved dressurtrening er det liten risiko for slag og skader, men på litt høyere nivå, for eksempel når man jobber med innlæring av sidebevegelser, kan det bli økt risiko for at hesten slår i seg selv med egne ben. Dressurarbeid er fysisk krevende for hesten og gir en temperaturøkning i hestens bein. Ventilasjon er derfor viktig, og fôrede belegg kan virke negativt i denne henseende, også naturlig ullfôr.

Artikkelen har tidligere stått på trykk i Hestesport

Relaterte artikler

Laster annonse...