Laster annonse...

Ulykke på leietur

-Hesten ble redd, og jeg var i fluktveien, forteller Tina Mari Larsson. Hun har alltid vært opptatt av sikkerhet rundt hest, og hadde aldri trodd at hun kunne bli alvorlig skadet på en leietur med hesten. Hva kan man gjøre for å forhindre at slike ulykker skjer?

Tina Mari Larsson leide Akina på tur da ulykken inntraff. (Foto: privat)
av
Trine Meiningen
Laster annonse...

-Jeg har alltid vært veldig opptatt av sikkerhet i stallen og når jeg håndterer hesten, og tenkt at jeg var ganske flink. Det har vært helt utenkelig at ulykken skulle skje da jeg var ute og leide hesten på tur, de fleste ulykker skjer jo når man rir, sier Tina Mari Larsson (28).

Hesten skvatt

For et par uker siden var hun ute og leide hesten sin, Damsgaards Akina, en dansk varmblods dressurhoppe født 2005, ved stallen på Haugaland Hestesport Arena.

-Det er min egen hest, som jeg har hatt i fire år, og jeg kjenner henne godt, sier Larsson.

Hun gikk ned en bakke i feltrittløypa som går rundt arenaen.

-Jeg skulle gå ned en bratt bakke da det begynte å bli mørkt. Hesten så noe i skogen, så skvatt hun og dunket borti meg, og jeg ble dytta over ende. Hun prøvde å komme seg av gårde, men snublet i beina mine og tråkket meg i ansiktet. Jeg knakk nesa, fikk hjernerystelse og forslo mange bein i ansiktet, forteller hun.

Tina Mari Larssons første besøk i stallen to uker etter ulykken. (Foto: privat)

Ulykker kan skje

Larsson har gjort seg mange tanker om hva hun gjorde feil, og hva hun kunne gjort annerledes for å forhindre ulykken.

-Jeg burde gått på andre siden av hesten, fordi det begynte å bli mørk, og hun er ikke glad i mørket. Jeg skulle øve, men hun var urolig. På vei ned bakken stoppet hun. Jeg holdt i tauet alt for lenge, for jeg skulle ikke slippe. Etter at hun snublet i meg, og hun prøvde å reise seg, fikk jeg kneet hennes i nesa, forteller Larsson. Hun klandrer ikke hesten.

- Hun ble sikkert redd da hun begynte å gli nedover, fordi bakken er veldig bratt, sier Larsson. Hun ønsker å dele historien sin slik at flere kan bli oppmerksomme på sikkerheten rundt hestene.

-Folk må vite at sånt skjer. Akina er verdens snilleste, tryggeste og egentlig mest uredde hest, sier Larsson.

Hun visste at hesten ikke var begeistret for mørket, men tok det som trening.

-Når hesten er redd for noe, prøver jeg å utsette dem for det for å vise at det ikke er farlig, sier hun.

Akina er egentlig en snill og rolig hest. (Foto: privat)

Fikk god hjelp

Larsson ble liggende i bakken etter at hesten forsvant.

-Hodet verket og jeg tok opp mobilen og skulle ringe for hjelp. Jeg turte ikke å gå i bakken alene, for jeg var så svimmel. Det sprutet blod på mobilen da jeg pusta, og mobilen ville ikke kjenne igjen ansiktet, forteller Larsson. Til slutt fikk hun åpnet mobilen og prøvde å ringe etter hjelp. Det tok flere forsøk, men så kom hjelpen strømmende.

-Da spurte jeg hvor hesten min var, og håpet hun ikke hadde skadet seg, forteller Larsson. Hesten hadde løpt til stallen og var trygg.

Larsson ble liggende i bakken, og en av hjelperne var sykepleier. Hun ante råd.

-Jeg er kronisk smertepasient fra før, og har mye smerte i kroppen, forteller Larsson. Da hun ble spurt om hvor det gjorde vondt, var det vanskelig å svare. Det ble ringt etter ambulanse siden hun var slått i hodet.

Det var mange som hjalp Larsson den kvelden, og hun forteller om alt som ble gjort for henne. Det ble hentet ullteppe, og en bil ble parkert med lysene på i nærheten for å lyse opp bakken i mørket.

-Det var så mange som kom og hjalp meg og passet på meg. Det var godt å se at det var så mange som kom for å hjelpe, sier Larsson.

Larssons stefar var i stallen og møkket boksen da ulykken skjedde. Han var en av flere hjelpere den kvelden. (Foto: privat)

Skal prøve igjen

Hun har ikke blitt redd etter ulykken, og allerede i bilen på vei hjem tenkte hun på hva hun hadde gjort feil i bakken.

-Jeg gikk mellom stallen og henne. Hadde jeg gått på den andre siden, og vært der på den siden av det hun var redd for, sier hun tankefullt. I etterkant har hun også tenkt på at hun kunne hatt på seg hjelm, passet på ikke å gå alene, og gitt beskjed i stallen om hvor hun skulle gå.

Ulykken har ført til at hun er sensitiv med lys, og har nakkesmerter i tillegg til svimmelhet og hodepine. Så fort hun føler seg bedre skal hun tilbake i stallen.

-Jeg skal gjøre det på nytt, med longeline. Jeg føler at jeg ikke var flink nok til å få oppmerksomheten hennes bort med stopp og godbiter. Denne gangen skal jeg ha på hjelm og ikke gå alene, avslutter Larsson.

Denne gangen skal jeg ha på hjelm og ikke gå alene


Opplæring og forebygging

Hva kan vi gjøre for å forhindre at ulykker skjer når hestene håndteres fra bakken?

-Det handler om opplæring og forebygging, sier avdelingsleder for Utdanningsavdelingen ved Norsk Hestesenter Starum, Øystein Bakken.

-Hver stall har sine regler, men hos oss på Starum skal vi ha kjetting under eller over nesa dersom vi leier i grime. Dersom vi leier unghest har vi som regel at vi bruker hjelm. Det er en risikovurdering man gjør, og det er større risiko å leie hesten på tur alene.

Sikkerheten bør alltid være i fokus når man håndterer hestene.

-Uhell kan skje hvem som helst. Det handler mye om opplæring. Selv snille hester kan bli skumle, så man må tenke på sikkerhet også med det hestefolk ser på som enkle ting. Det kan være om man skal snu hesten i paddock, eller leie inn i boksen. Da er det klemskader, tråkk og slag som kan forekomme. Man må alltid gjøre en risikovurdering, sier Bakken.

Fokus på sikkerhet

Hesten er et byttedyr med de nedarvede reaksjonsmønstrene i behold. Den reagerer instinktivt og kan med sin størrelse og styrke lett bli farlig for mennesker dersom den blir håndtert feil, eller av personer med manglende kunnskaper og erfaring.

Ta ikke unødige sjanser. Bruk sunn fornuft. Med disse to setningene i bakhodet kommer man langt i arbeidet med å forebygge ulykker. Grunnleggende kunnskap og sikkerhet er noe av det Norges Rytterforbund har fokus på i Grønt kort kurs. Her følger et utdrag fra boka:

Hesten skal alltid leies med grimeskaft. Noen hester må også leies i hode- lag for at føreren skal ha tilstrekkelig kontroll. Det er viktig at du leier hesten helt inn i luftegården, og at du snur den rundt, slik at den står med hodet mot porten når du slipper den. Det er nå viktig at du går rolig ut uten å smatte på hesten eller gi den et klaps på rumpa. Det kan føre til at hesten i ren glede snur seg og sparker bakut. Er du riktig uheldig, blir du truffet med stor kraft. Når du så skal ta hesten inn igjen, er det tryggest for deg om hesten kommer til porten. Gjør den oppmerksom på at du kommer, og få hesten til å komme til deg. (Gå ikke inn i en luftegård bak hesten.) Sett på grimeskaftet og åpne deretter porten, så leier du den rolig helt inn i boksen før du slipper den løs. Grønt gress til og fra luftegården kan være svært fristende. Gjør det til en vane å gå forbi dette gresset, slik at hesten ikke vennes til å stoppe her for å spise. Det å ha full kontroll over hesten i slike leiesituasjoner er en forutsetning for å kunne utvikle et nødvendig lederskap i samspillet med hesten, og du skal være nøye med å gjøre ting riktig her. Hesten skal trenes til å gå rolig ved din høyre side uten å trenge seg mot deg. Lei hesten i skritt, og legg gjerne inn noen øvelser på veien. Hesten skal kunne stoppe og starte på din kommando!

Grønt Kort

Grønt Kort kurs er for deg som er på vei inn i ryttersporten og skal løse lisens for å ri konkurranser. Kurset gir også masse grunnleggende kunnskap om hest, sikkerhet og reglement. Ta kontakt med rideklubben din når du ønsker å ta Grønt Kort.

Norges Rytterforbund | På vei inn i ryttersporten

Det kan skje at den treningen eller den turen du er på, ender på en helt annen måte enn ønsket. Det kan hende at du trenger hjelp raskt. Det kan også hende at du da ikke aner hvor du er. App’en 113 er appen du må ha for å kunne tilkalle hjelp raskt, hvor du enn måtte befinne deg.

Laster annonse...