Laster annonse...

Fag og fakta

Hvorfor er det egentlig hovslagerkonkurranser?

Nå er det høysesong for mesterskap innen ryttersporten, det kåres mestere helg etter helg. På Stavsplassen skal det snart være et stort mesterskap av en litt annen art enn de som skjer på ridebanene. 19.-21. september er det tid for NM for hovslagere. Men, hvorfor er egentlig konkurranser og NM en greie for hovslagere og hva kommer det ut av dette? Hovslager Morten Askestad Brændholen gir deg svaret.

hest / Norges Rytterforbund
19.-21. september skal det deles ut edelt metall til Norges beste hovslagere - men hvorfor er det egentlig hovslagerkonkurranser? (Foto: Foto-Rabe)
av
Rebecca Ballestad-Mender

Morten Askestad Brændholen har, som de fleste hovslagere, travle og lange arbeidsdager. I år har han likevel ryddet plass til flere andre ting i sin kalender. Han er med i NRYFs hestevelferdsråd - og han sitter med deler av ansvaret for selve avviklingen av mesterskapet på Stavsplassen. - Det er et ganske stort arrangement, og det er et stort apparat som skal til for å organisere det. Det blir et sted mellom 60-80 deltagere, det kommer mange hovslagere som publikum og vi får dommere fra Sverige og England. Selv om det er et nasjonalt mesterskap så kommer det også deltagere fra Sverige, Finland, Danmark og England, forteller Brændholen før han sier noe som du lenger ned i artikkelen vil skjønne er et poeng i forhold til det å ha hovslagerkonkurranser: - Det blir en gjeng av verdens beste hovslagere som samles på Stavsplassen i september.

Det skjer på Stavsplassen 19. - 21. september, NM for hovslagere 2024, med 60-80 deltagere, internasjonale dommere - og ikke minst et stort og interessert hovslagerpublikum. (Foto: jameshaigh775)

I år skal det kåres en barfotmester

Når det er hovslagerkonkurranser, gløder det i varme esser. Det ryker fra hestehøver og det klinger i metall. Men nytt i år ved dette mesterskapet er en egen barfot-NM klasse.
– Ja, i år kan man bli norsk mester i barfottrimming, sier Brændholen.
Det får ham til å påpeke: - Dommerne i denne klassen er de samme dommerne som i de andre klassene. Vi har fått en aldri så liten misforståelse rundt dette med barfot her i landet, og språket vårt er en viktig grunn til det. Her i Norge bruker vi to begreper; vi sier trimming når vi snakker barfot og vi sier beskjære når hesten skal skos. I England bruker de samme begrep om begge – de sier «trimming». Barfottrimming og beskjæring er det samme. Og disse dommerne bedømmer beskjæring, akkurat som de bedømmer skoing.

Nytt av året er at det også skal kåres en norgesmester i barfottrimming. (Foto: Petri)

Økt ferdighet gir bedre hestevelferd

Men, hvorfor er egentlig konkurranser for hovslagere en greie? Hva får hovslagerne ut av det, utover den gode følelsen vi alle vet kommer når man presterer bedre enn andre? Har det noen relevans for oss hesteeiere, og ikke minst – spiller det noen rolle for hestene?
Svaret på det siste er egentlig det aller viktigste, og svaret er et stort og rungende ja.
Medlemmet i NRYFs hestevelferdsrådet utdyper: - Vi hovslagere konkurrerer for å bli flinkere. Og sånn sett handler det om hestevelferd.
Hovslagere generelt har travle hverdager. De jobber tidlig og sent, reiser rundt hit og dit, de fleste for seg selv. Sånn går dagene.
Og nettopp derfor er konkurranser veldig viktig for dem:
-Når det er konkurranser, skjer det noe som ikke skjer så ofte i hverdagen – da møtes hovslagerne. Vi får en bedømmelse av det arbeidet vi gjør der ute i hverdagene, det vi gjør bedømmes av andre som kan mer enn oss. Tilbakemeldingene vi får, resultatene vi oppnår - og det vi tar med oss bare gjennom å møte andre innen vårt felles yrke – det gjør at vi går tilbake til våre hverdager som flinkere hovslagere, fastslår Brændholen. – Og det kommer hestene til gode, det at vi blir flinkere hovslagere, det gir bedre hestevelferd.

- Vi hovslagere konkurrerer for å bli flinkere. Og sånn sett handler det om hestevelferd, sier Morten Askestad Brændholen. (Arkivfoto: Terje Skaug)

Konkurranser bevisstgjør og inspirerer


Brændholen har selv 29 års fartstid innen faget. Langs hans yrkesvei har det å delta i konkurranser hatt stor betydning for ham på flere måter. - Jeg vet selv at jeg har lært mye gjennom å konkurrere, også utover det rent faglige. Skal du rekke å beskjære, smi og sko i en konkurranse, må du plukke ut så mange detaljer – som så og så mange slag på en sko, så og så mange skritt du skal ta frem og tilbake. Konkurransesituasjonen innebærer en bevisstgjøring. Det jeg har lært i konkurranser bruker jeg i min arbeidsdag. Jeg vet hvor lang tid alt tar, jeg vet hva som er best for hestens del, for min del og for økonomien i min yrkesaktivitet også. Dette har jeg tatt med meg fra konkurransen, og selv om jeg selv ikke konkurrerer lengre liker jeg å bidra og hjelpe til under NM.

Hovslager Morten Askestad Brændholen har selv deltatt flere ganger i NM for hovslagere - nå er han med på arrangørsiden. - Jeg har lært mye i konkurranser som jeg har tatt med meg til arbeidslivet, og selv om jeg selv ikke konkurrerer lengre liker jeg å bidra og hjelpe til under NM, sier Morten. (Foto: NRYF)

Brændholen påpeker også viktigheten av å legge til rette for gode hovslagere i fremtiden. Konkurranser er et viktig supplement til utdanningen som hovslager. – Noe av det viktigste for meg er at lærlinger tas hånd om. Lærlingene trenger inspirasjon og motivasjon. Og det ser de og får de mye av ved konkurranser.

Så, om din hovslager ikke har mulighet til å sette opp din hest til skoing – eller beskjæring – i uke 38, eller ikke får anledning til å komme ilende fordi hesten din har tråkket av seg en sko i den uken, så tenk på at det at hovslageren din setter av tid til å være en del av konkurransen på Stavsplassen er noe som likevel vil komme deg og din hest til gode.

Her er link til facebook-arrangementet NM for hovslagere 2024


Relaterte artikler