Laster annonse...

Fag og fakta

OL i Paris: Harald og Maja er olympiske stewarder

Isabel Freese og Victoria Gulliksen er ikke alene om å være norske representanter for ryttersporten i Paris. Harald Farbrot og Maja Kjærnes er også på plass og er olympiske stewarder. – Det er noe helt spesielt å være med under et OL, det er en helt unik stemning, fastslår Harald som sammen med 56 stewardkollegaer og over 50 veterinærer sikrer hestene et trygt og godt opphold i Paris.

hest / Norges Rytterforbund
Harald Farbrot og Maja Kjærnes er på plass i Paris som stewarder. (Arkivfoto: NRYF)
av
Rebecca Ballestad-Mender
Laster annonse...

Harald Farbrot, som på sitt visittkort kan skrive FEI Steward General i Norge og er steward-utdannet både innen sprang, dressur og paradressur, har en liten pause fra sine oppgaver som steward. Den bruker han til å fortelle litt om arrangementet og dagene i parken ved Versailles. -Det har vært dryppende varmt her, men torsdag var det litt bedre, innleder han.

Slik har hestene det

Været som starttema leder ham videre til å fortelle om både baneforhold og fasiliteter på et anlegg som er bygget opp for anledningen, men som er imponerende på alle måter likevel.
- Torsdag morgen åpnet himmelens sluser seg sånn ved 05-tiden. Det kom masse vann, og det var et lysshow uten like med lyn og torden. Dette været gjorde sitt til at trenings- og oppvarmingsarenaene uten tak sto fulle av vann. Men, allerede like etter at oppvarmingen var begynt, hadde banene begynt å tørke opp. Banene hadde virkelig tatt unna de store mengdene. Og hovedbanen, der lagkonkurransen skulle gå, var bare helt fin. Svenske Lars Roepstorff, «bane-professoren» som jeg kaller ham, han er her og passer på, forteller Harald.
At baner bygget opp for én gangs bruk i en historisk slottspark kan takle slike utfordringer, forteller sitt om planlegging og gjennomføring. – Det har blitt lagt ned et enormt arbeid for å sørge for at alt skal være av topp kvalitet for hestene, og ting har blitt gjort i god tid. Disse banene ble lagt her for mer enn ett år siden.

Underlaget på banene er av beste kvalitet, men også utformingen av arenaene gjør sitt til at de er gode å være på, både for hest og menneske. – Banene er fantastiske, de er store, med gode bunner. Hovedbanen er helt fantastisk, og det er så god akustikk der, selv om tribunene er høye. Ved at tribunene er åpne i endene, så tar det opp lyden slik at det ikke blir noen ubehagelig akustikk.

Oppstallingen er topp sier stewarden: – Stallene er superfine, det store, fine bokser og det er brede stallganger. Det er maks 20 hester i hver seksjon. I stallene er det ventilasjonsanlegg som sørger for at temperaturen i stallen er omtrent syv grader lavere enn ute.

– Det er flere utearenaer og det er også en stor arena med tak over, den er omtrent 75x55 meter, forteller Harald Farbrot. (Foto: Harald Farbrot)

Og ja, det er så stort som det ser ut som på TV, både når det gjelder hovedbanen og ellers. – På hver oppvarmingsbane er det plass til to dressurarenaer, forteller Harald.

-Utformingen av hovedarenaen er veldig god, både for hester og mennesker. Den åpne delen mot gir ikke bare en fantastisk utsikt, men gjør også sitt til at de unngår ubehagelig akustikk, forteller Harald. (Foto: FEI/Benjamin Clark)

– Det er flere utearenaer og det er også en stor arena med tak over, den er omtrent 75x55 meter og er fin å ha både i sol og regn. I tillegg er det oppvarmingsbane ved stallene, det er tre longeringssteder og det er et galoppspor på 800 meter der hestene kan både galopperes eller skrittes. Langs galoppsporet er det et gresse-område, og både galoppsporet og gresse-området er det skygge store deler av dagen.

Hestene kan både skrittes og galopperes på et 800 meter langt galoppspor, og rundt det er et gresse-område, alt i skyggen av de gamle trærne i parken. (Foto: Harald Farbrot)

Mange stewarder – og mange veterinærer

Totalt 57 stewarder er engasjert under lekene. Stall, fellesområder, gresseområdet og galoppsporet er blant Haralds oppgaver under OL, i tillegg til steward-oppgavene ved bakkearbeid, både for sprang og dressur. Maja er nattsteward, kort forklart innebærer det at hun passer på hestene om natten. – Det er seks nattstewarder her, og Maja er håndplukket av Chief steward Maria Hernek, fordi Maja er så god på å lese hestene. Dersom Maja ser noe på en hest, kontakter hun hestepasser, og veterinær går inn til hesten og sjekker. Alt dokumenteres, med video, bilder og rapporter, forklarer Harald.

Verdens øyne er ikke bare rettet mot hestene og rytterne, men også mot stewardene. – Det vet vi, men vi er også forberedt på det, og alle som er her er plukket ut fordi de kan levere på dette nivået. Her er det stewarder med lang erfaring på høyt nivå, det gjelder alle disiplinene. Chief Steward har gjort minst fire OL før – alle har masse erfaring og kompetanse.

Rundt 50 veterinærer er på plass for å passe på hestene. (Foto: FEI/Benjamin Clark)

Det er mange stewarder i sving – og mange veterinærer også, under ledelse av FEI Veterinary Director Göran Åkerström. En veterinær, franske Richard Corde som også er president i "French League for the Protection of the Horse", er engasjert som en «animal welfare coordinator» og gir råd til Ground Jury, veterinærer og de nasjonale forbundene. Det er bygget opp en stor hesteklinikk i et telt på stedet, med alt av utstyr.
– Det er rundt 50 veterinærer totalt. På hver oppvarmingsarena er det minst to veterinærer som følger med, sammen med stewardene. Jeg har aldri sett så mange heste-veterinærer på én gang i mitt liv, smiler Harald. – Det gjør det veldig enkelt, ser jeg noe jeg tenker jeg må undersøke nærmere, så stopper jeg ekvipasjen og tilkaller veterinær som kommer med en gang. Det er også positivt at veterinærene snakker engelsk, så vi ikke har språkproblemer. Veldig mange av veterinærene er også ryttere selv, eller har vært det.

Det er bygget opp en velutstyrt hesteklinikk med alt av utstyr i et telt på stedet, og heste-ambulansene står klare. (Foto: Harald Farbrot)

Passer på temperaturen

Det er varmt i Paris – og det er arrangøren forberedt på.
– Mange steder står det avkjølingstelt, der er det vifter med vanntåke for å kjøle ned hestene, forteller stewarden.
Hestene følges nøye opp i forhold til temperatur: - Når hesten kommer ut fra arenaen, står det en veterinær klar med et termokamera for å sjekke hestens temperatur. Hvis målingen tilsier det, så blir veterinæren med hesten videre og følger den opp til hestens beste.

Det er sommer og det er varmt i Paris, men hestene tas vare på. Et av tiltakene er utplasseringen av flere avkjølingstelt, med vifter med vanntåke. (Foto: Harald Farbrot)

Den olympiske ånd

-De har virkelig hatt hestevelferd som utgangspunkt for alt sammen her, fastslår stewarden om arrangementet. – Det har kommet kritikk, men jeg vil si at her gjøres alt for hestene, både fra arrangørens side og fra teamene rundt hestene. I dag har jeg stått på oppvarmingen, jeg så kjempefin ridning og folk var alle så positive. Dette er et OL, her har vi nasjoner som er høyt oppe og nasjoner som er lenger nede på «stigen». Presset på toppnasjonene er høyere og det gjenspeiler seg i forventninger. Men generelt er det en god tone og god stemning hele veien. Når vi påpeker noe, så tar de det til seg. Rytterne er så positive, OL i seg selv har en så god ånd. Det er så utrolig hyggelig – alle er her for å prestere så godt de kan, noen er her for å vinne, men det er likevel en helt spesiell og god stemning.

Hestene har det godt i Paris: – Jeg vil si at her gjøres alt for hestene, både fra arrangørens side og fra teamene rundt hestene, og overalt hersker det bare en utrolig god stemning, en olympisk ånd, sier steward Harald Farbrot. (Foto: FEI/Benjamin Clark)

Stolte over Isabel – og gleder seg til å se Victoria

Isabels fantastiske ritt i kvalifiseringen til kürfinalen søndag fikk Harald selvsagt med seg – og det gjorde inntrykk. – Hun ville gjøre så godt hun kunne, og det gjorde hun virkelig også! Jeg så henne ri, det var bare så utrolig, utrolig bra – helt fra hva hun viste på oppvarmingsbanen til den store prestasjonen hun gjorde innenfor railen. Vi er kjempestolte! Vi gleder oss stort til kürfinalen – og vi gleder oss til å se Victoria og krysser fingrene for henne som skal ri på mandag!

Harald og Maja fikk selvsagt med seg Isabel Freeses fantastiske ritt med Total Hope OLD i kvalifiseringen - og gleder seg til søndagens kürfinale: - Vi er kjempestolte og gleder oss stort til kürfinalen! (Foto: FEI/Benjamin Clark)
Mandag skal Victoria Gulliksen og Mistral van de Vogelzang i ilden: - Vi krysser fingrene, smiler Harald. (Foto: Lukasz Kowalski)

Relaterte artikler

Laster annonse...